Πριν από οκτώ χρόνια οι δυο άνδρες συνεργάζονταν στενά. Ο ένας με την ιδιότητα του πρωθυπουργού και ο άλλος με την ιδιότητα του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων. Σήμερα είναι πολιτικοί αντίπαλοι.

Ο Βενιαμίν Νετανιάχου είναι 69 χρόνων. Αδιαμφισβήτητα ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά ταλέντα στην ιστορία του Ισραήλ. Εάν κατάφερνε να επανεκλεγεί, θα γινόταν ο μακροβιότερος πρωθυπουργός της χώρας, θα ξεπερνούσε ακόμα και τον ιδρυτή του κράτους του Ισραήλ Μπεν Γκουριόν. Αυτή την περίοδο πάντως αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη κρίση στην καριέρα του. Η Γενική Εισαγγελία της χώρας σχεδιάζει να του απαγγείλει κατηγορίες σε μια σειρά υποθέσεων διαφθοράς. Ο Νετανιάχου από την πλευρά του κάνει λόγο για κυνήγι μαγισσών και προσπαθεί να πείσει τους πάντες πόσο καλές επαφές έχει με πολιτικούς από τη διεθνή πολιτική σκηνή:

«Ευχαριστώ τον φίλο μου Ντόναλτ Τραμπ. Αυτή η ιδιαίτερη σχέση που έχω με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων δεν είναι κάτι αυτονόητο. Εδώ και χρόνια εργάζομαι πάνω σε αυτό και οι επαφές μου με βοηθάνε να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια και το μέλλον μας. Η πολιτική που ασκώ από κοινού με τους φίλους μου από το κόμμα Λικούντ οδήγησαν το Ισραήλ στην καλύτερη δεκαετία της ιστορίας του» δήλωσε πρόσφατα.

Πρόσωπα και όχι πολιτικές θέσεις διχάζουν το Ισραήλ

Αντίπαλός του ο 59χρονος Μπένυ Γκαντζ, πρώην Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων:

«Αξίζουμε έναν αρχηγό, ο οποίος θα σηκώνεται το πρωί και θα σκέφτεται εμάς. Χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση που θα μπορεί να λύσει τα πραγματικά μας προβλήματα και δεν θα ασχολείται μόνο με τον εαυτό της. Ευχαριστώ τον πρωθυπουργό Νετανιάχου για τις υπηρεσίες του αλλά τώρα θα αναλάβουμε εμείς» τόνισε από την πλευρά του.

Ο Μπένυ Γκαντζ είναι νέος στην πολιτική και όμως κατάφερε να γίνει ο κύριος αντίπαλος του σημερινού πρωθυπουργού. Ο κύριος λόγος ήταν ότι διετέλεσε Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, κι αυτό αποτελεί σημαντικό προσόν σε μια χώρα όπου δεν επικρατεί πραγματική ειρήνη. Οι διαφορές τους δεν είναι πάντως τόσο μεγάλες. Αρνούνται και οι δυο μια συμφωνία με το Ιράν σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα και δεν θέλουν να αποχωρήσουν από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη του Ιορδάνη. Στον προεκλογικό αγώνα στο Ισραήλ οι διαφορές δεν εντοπίζονται τόσο στην πολιτική όσο στα πρόσωπα.

Μπένζαμιν Χάμερ

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου