Ρώσοι εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι με αφορμή την αγορά των S-400, είναι πολύ πιθανόν, οι ΗΠΑ να επιβάλλουν κυρώσεις στο ατίθασο μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά δεν θεωρούν ότι η συμπεριφορά αυτής Τουρκίας θα επιφέρει και την αποβολή της από τους κόλπους της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Ένας από τους εμπειρογνώμονες που προβαίνουν σ’ αυτές τις εκτιμήσεις είναι και ο Ιλισάτ Σαγιέτοφ, επιστημονικός συνεργάτης του ρωσικού Κέντρου Μελετών της Μέσης και Εγγύς Ανατολής, τις απόψεις του οποίου φιλοξενεί η εφημερίδα Izvestia.

Αναφερόμενος στην επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας εξαιτίας των S-400, ο Σαγιέτοφ αμφιβάλλει αν θα υπάρξουν κάποιες σοβαρές συνέπειες. «Πρόκειται απλώς για μια ακόμη φάση ρητορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, η οποία δεν μετεξελίσσεται σε κάποιες σοβαρές ενέργειες όπως θα ήταν η επιβολή οικονομικών κυρώσεων ευρείας κλίμακας» λέει ο Σαγιέτοφ, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η πιθανή όξυνση των σχέσεων με την Δύση θα έχει σοβαρές συνέπειες και για τις αμυντικές ικανότητες της Τουρκίας και για την οικονομία της.

Ο Τούρκος πολιτειολόγος Ισμαήλ Τογκρούλ εκτιμά ότι οι πιέσεις που ασκούν οι ΗΠΑ στην Άγκυρα εξαιτίας των S-400 συνιστούν μια τυπική αφορμή. Στην πραγματικότητα η Ουάσιγκτον θα ήθελε να αποκλείσει την οποιαδήποτε συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, ακόμα και στο πλαίσιο τη ειρηνευτικής διαδικασίας τη Αστάνα. «Το ότι μπορούν να επιβάλλουν κυρώσεις κατά της Τουρκίας δεν αποτελεί έκπληξη» καθώς «οι Αμερικανοί υπαγορεύουν στους πάντες όρους, και στο Ιράν και στην Ρωσία και στην Γερμανία, μάλιστα ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Γερμανία υποδεικνύει ευθέως στο Βερολίνο με ποιους πρέπει να συνεργάζεται και ποιανού το φυσικό αέριο πρέπει να αγοράζει». Ο ίδιος επισημαίνοντάς ότι Πούτιν και Ερντογάν θα επικεντρωθούν στο συριακό ζήτημα, τονίζει, ότι παρά τι διαφορετικές προσεγγίσεις οι δύο πλευρές ενδιαφέρονται για την εγκαθίδρυση σταθερής ειρήνης και τη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας.

Τα ζητήματα της συνεργασίας των δύο χωρών απασχόλησαν και τη συζήτηση των εμπειρογνωμόνων της Λέσχης Valdai πριν την επίσκεψη Ερντογάν στην Μόσχα. Τούρκοι εμπειρογνώμονες του τουρκικού ερευνητικού κέντρου SETA κατέληξαν στην άποψη ότι τα σημεία σύγκλισης μεταξύ των δύο χωρών είναι περισσότερα από τις μεταξύ τους διαφωνίες. Ο συντονιστής του SETA, καθηγητής του πανεπιστημίου της Οξφόρδης Ενέ Μπαϊρακλί δήλωσε στην Izvestia, ότι οι πιέσεις που ασκούν οι ΗΠΑ απειλώντας με την επιβολή κυρώσεων, θα ενισχύσουν την θέση του Τούρκου προέδρου στο εκλογικό σώμα, ενώ η αγορά των συστημάτων S-400 θα του επιτρέψει να πει στην Ουάσιγκτον ότι οι εποχές, που τα μέλη του ΝΑΤΟ ήταν πιόνια στα χέρια του Λευκού Οίκου, έχουν περάσει. «Οι ΗΠΑ έδειξαν το αληθινό τους πρόσωπο στην διαμάχη τους με την Άγκυρα. Νομίζω ότι αυτό θα γίνει ένα μάθημα όχι μόνο για μας , αλλά και για όλους τους εταίρους της Αμερικής» επισημαίνει ο Ενές Μπαϊρακλί. Ο Τούρκος εμπειρογνώμων, μιλώντας στην σύνοδο της λέσχης Valdai, υπενθύμισε ότι η συνεργασία των δύο χωρών ενισχύθηκε μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία το 2016 και επεσήμανε ότι οι πιέσεις που ασκούν οι ξένοι παίκτες με σκοπό να αποδυναμώσουν τη συνεργασία αυτή μεταξύ των δύο χωρών δεν θα έχει τίποτα το καλό.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, Izvestia