Εντός της ημέρας ανακοινώνεται το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας στο οποίο θα περιλαμβάνονται όλες οι αλλαγές στο σύστημα πρόσβασης στα πανεπιστήμια αλλά και οι συνέργειες ΑΕΙ-ΤΕΙ.

Μετά τα ράβε – ξήλωνε Γαβρόγλου για τις αλλαγές στο σύστημα πρόσβασης αλλά και τις συγχωνεύσεις ανώτατων ιδρυμάτων, το υπουργείο Παιδείας θα δημοσιοποιήσει σήμερα Δευτέρα, το τελικό σχέδιο .

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής:

-Οι ομάδες προσανατολισμού γίνονται από τρεις τέσσερις ενώ αντίστοιχος θα είναι και ο αριθμός των επιστημονικών πεδίων.

-Οι υποψήφιοι που ενδιαφέρονται να εισαχθούν στα λεγόμενα Τμήματα Ελεύθερης Πρόσβασης (ΤΕΠ) , θα μπορούν να το επιτυγχάνουν υπό προϋποθέσεις μόνο με το απολυτήριο λυκείου και αφού έχουν συγκεντρώσει μέσο όρο 9,5.

– Αναφορικά με τα Τμήματα Ελεύθερης Πρόσβασης, δεν θα είναι προκαθορισμένα αλλά θα καθορίζονται βάσει της πρώτης δήλωσης προτίμησης που θα καταθέτουν οι μαθητές τον Οκτώβριο κάθε έτους και η οποία δεν θα είναι δεσμευτική. Από αυτή τη δήλωση, στην οποία τα τμήματα που θα δηλώνονται από κάθε μαθητή δεν θα ξεπερνούν τα δέκα, θα βγαίνει μία πρώτη λίστα σχολών στις οποίες θα μπορούν να εισαχθούν μαθητές χωρίς τη… βάσανο των πανελλαδικών.

– Αν αλλάξει γνώμη ο μαθητής, θα μπορεί να διαγωνιστεί στις πανελλαδικές.

-Οσο αφορά στα υπόλοιπα τμήματα, οι υποψήφιοι θα συμμετάσχουν κανονικά στη διαδικασία των πανελλαδικών .