Έπειτα από βδομάδες χωρίς ρεύμα και με περιορισμένη πρόσβαση σε καθαρό νερό, δεκάδες χιλιάδες πολίτες της Βενεζουέλας ξεχύθηκαν στους δρόμους τους Καράκας για να στηρίξουν τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό και να διαδηλώσουν κατά του Νικολάς Μαδούρο.

Πολλοί Βενεζουελάνοι, που έπασχαν ήδη από τα δεινά της έλλειψης φαρμάκων και από τις επιπτώσεις του υπερπληθωρισμού, έρχονται τώρα αντιμέτωποι και με τα μπλακάουτ με αποτέλεσμα να υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε πόσιμο νερό και προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες.

«Δεν ήρθαμε εδώ για να απαιτήσουμε νερό και ηλεκτρικό ρεύμα, που είναι αναγκαία. Ήρθαμε για να απαιτήσουμε ελευθερία, δημοκρατία, τροφή, μέλλον, εκπαίδευση», είπε ο αναγνωρισθείς από περίπου 50 κυβερνήσεις ως μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας απευθυνόμενος στο πλήθος σε μεγάλη συγκέντρωση στο Καράκας. Και έδωσε το έναυσμα για να ξεκινήσει η «Επιχείρηση Ελευθερία» με στόχο την αποπομπή του αριστερού προέδρου Νικολάς Μαδούρο από την εξουσία.

«Όλοι στους δρόμους, ας αρχίσουμε την τελική φάση για να τερματιστεί ο σφετερισμός της εξουσίας», είπε ο Χουάν Γκουαϊδό μιλώντας από την καρότσα ενός ημιφορτηγού. Ζήτησε από τους οπαδούς του να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για να κλιμακώσουν την πίεση στους δρόμους και κάλεσε σε νέα πανεθνική διαδήλωση την ερχόμενη Τετάρτη.

Την ίδια στιγμή, οπαδοί του Μαδούρο βγήκαν επίσης στους δρόμους, στο πλαίσιο ενός συλλαλητηρίου «για την υπεράσπιση της ειρήνης», όπως το χαρακτήρισε η κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία από το 2013 μετά τον θάνατο του σοσιαλιστή ηγέτη Ουγκό Τσάβες, κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους του στη Βενεζουέλα ότι προσπαθούν να επιβάλουν πραξικόπημα εναντίον του, καθώς και να σαμποτάρουν το κράτος.