Η κλήτευση του Μανώλη Πετσίτη για κατάθεση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, η οποία έχει ζητηθεί από την αντιπολίτευση, είναι προεξοφλημένη. Οπως και  του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ Θεόδωρου Κιτσάκου. Η στροφή των μελών της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην αρμόδια επιτροπή, όπως καταγράφηκε και με την απόφαση να κληθεί προς κατάθεση η επικεφαλής της Αρχής κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος Αννα Ζαΐρη, αποτελεί προπομπό των εξελίξεων. Για την επιστροφή του «Μανόλο» στην Αθήνα, μάλιστα, και την εμφάνισή του στη Βουλή, προετοιμάζονται ήδη και οι κυπριακές Αρχές.

Δεν ήταν συνηθισμένος επιβάτης της Aegean ο Μανώλης Πετσίτης όταν πετούσε για την Κύπρο. Η όλη του στάση και η ενδυμασία του πρόδιναν έναν κυβερνητικό αξιωματούχο ή έναν εύπορο επιχειρηματία.  Προτιμούσε πάντα την business class, κουβαλούσε φιρμάτες αποσκευές και πολλές φορές δεν περνούσε καν από έλεγχο. Γιατί ίσως πιθανόν να γνώριζε ότι μέλη της κυβέρνησης και οι οικογένειές τους, μπορούν να αποφύγουν τον έλεγχο. Το θέμα είναι ποιος έδινε εντολή ώστε ο Πετσίτης να περάσει από το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος ως… κυβερνητικός αξιωματούχος, γιατί χωρίς έλεγχο μπορείς να περάσεις τα πάντα.

Σιγά-σιγά αποκαλύπτεται ότι ο «Μανόλο του Παππά», όπως είναι ευρύτερα γνωστός, είχε έναν ρόλο που φαίνεται ότι δεν ήταν απλά αυτός του σερβιτόρου που ήρθε ως εθελοντής το 2015 στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ούτε και από το 2016 ότι εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα σε επιχειρήσεις με τις οποίες συγκρούστηκε η κυβέρνηση. Οι δικαιολογίες που έχουν ψελλίσει κατά καιρούς για τον Πετσίτη τα κυβερνητικά στελέχη δεν πείθουν πλέον κανέναν.

Τα έγγραφα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δείχνουν ότι ο Πετσίτης είχε πιάσει δουλειά ως φορολογικός εκπρόσωπος κύπριων δικηγόρων που διαχειρίζονται τις offshore του Λαυρεντιάδη, από τον Δεκέμβριο του 2014.

Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση και κάλπαζε για την εξουσία η οποία ήρθε με τη νίκη του Ιανουαρίου του 2015. Δηλαδή ένα μήνα προτού ο Νίκος Παππάς «καταλάβει» το Μέγαρο Μαξίμου, γνώριζε ότι ο στενός του φίλος από τα χρόνια της Καισαριανής, Μανώλης Πετσίτης, είχε πιάσει δουλειά στους δικηγόρους των υπεράκτιων εταιρειών, τους κ. Λάμπρο Πιερή και Σωτηράκη Παναγιώτου, οι οποίοι ήταν και παραμένουν διαχειριστές offshore του Λαυρεντιάδη.

Καλοπαιρνάει στη Λάρνακα

Αλλά ας ξαναγυρίσουμε στην Κύπρο, όπου ο Μανώλης Πετσίτης, μετά τον ντόρο που ξεσήκωσαν οι αποκαλύψεις για τη διαδρομή του χρήματός του, βρίσκει καταφύγιο στη παραλιακή Λάρνακα (την πόλη με τις Φοινικούδες, όπως λένε τη Λάρνακα στην Κύπρο), αφού όμως έκανε ένα σύντομο πέρασμα από το Λονδίνο όπου μας παρουσίασε σε φωτογραφίες και βίντεο παρακαλώ την φίλη του τραγουδίστρια  Βίκυ Καρνέζη, με την οποία άφηνε να διαρρεύσει ότι επρόκειτο να τη νυμφευθεί. Αντί όμως γάμου στο Λονδίνο την ώρα που φουντώνουν οι πληροφορίες για ύποπτες διασυνδέσεις του βρίσκεται στην Κύπρο. Στην αρχή, όπως έλεγε σε μια κλινική για… αποτοξίνωση γενικώς, πλην όμως διέμενε σε μια πολυτελέστατη βίλα, για την οποία φρόντισαν οι φίλοι του κύπριοι δικηγόροι. Και έκανε ζωή μεγιστάνα: Κάποτε στα μπουζούκια, στα ακριβά εστιατόρια, στα νυχτερινά κέντρα, αλλά και βόλτες στα Κατεχόμενα, όπου εκεί λειτουργούν πολλά καζίνα (που πληρώνουν σε ευρώ) και τουρκικές τράπεζες που δύσκολα ελέγχονται.

Μια παραίτηση

Μόλις ζητήθηκε δικαστική συνδρομή από την Αθήνα στην Κύπρο, δόθηκε αμέσως: Η κύπρια εισαγγελέας Εύα Ρωσσίδου-Παπακυριακού, επικεφαλής της ΜΟΚΑΣ (της κυπριακής Αρχής για το ξέπλυμα χρήματος) έχει αποστείλει στην Αθήνα στοιχεία για τον Μανώλη Πετσίτη ήδη από τις 20 Φεβρουαρίου. Τα στοιχεία αυτά βρίσκονται εδώ και 50 ημέρες στο γραφείο της επικεφαλής της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, Αννας Ζαΐρη-Αρκουλή. Το πώς τα έχει αξιοποιήσει η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου είναι άγνωστο. Αλλά δεν θα μείνει για πολύ…

Και τούτο γιατί κλήθηκε ήδη να καταθέσει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον αναμένεται ωστόσο να έχει η κατάθεση του προϊσταμένου της ίδιας Αρχής ο οποίος παραιτήθηκε, καθώς θεώρησε ότι του έδωσαν δυσμενή μετάθεση επειδή πλησίαζε σε πολύ «καυτές» υποθέσεις. Το ερώτημα βεβαίως που προκύπτει είναι για ποιο λόγο οι συγκεκριμένοι δικηγόροι επέλεξαν τον σερβιτόρο για να τους εκπροσωπεί φορολογικά στην Ελλάδα. Το έκαναν γιατί εκτίμησαν ότι έχει ικανότητες που χάνονταν στην πιτσαρία ή το έκαναν διότι προτού γίνει φορολογικός εκπρόσωπός τους ουσιαστικά εκπροσωπούσε ένα ισχυρό σύστημα εξουσίας;

Εμπαινε όποτε ήθελε

Αλλά το ενδιαφέρον είναι τι κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Εδώ και μήνες επικρατούσε αφωνία, κανείς δεν μιλούσε για την τουλάχιστον περίεργη υπόθεση των εκατομμυρίων που χρωστά η εταιρεία ELFE στη ΔΕΠΑ. Ούτε για την εμπλοκή του Μανώλη Πετσίτη, στενού συνεργάτη και φίλου του υπουργού Νίκου Παππά, αλλά και του ίδιου του Πρωθυπουργού, όπως προκύπτει από τα αμέτρητα βίντεο και τις φωτογραφίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Σα να μην υπήρχε ένας άνθρωπος ο οποίος είχε καταγγελθεί ότι έκανε βόλτες με ελευθέρας στη ΔΕΠΑ, παρά το γεγονός ότι αμειβόταν και από τον οφειλέτη με 130 εκατ. ευρώ.

Μόνο κάτι ψελλίσματα από τον Νίκο Παππά και τον Αλέκο Φλαμπουράρη, ότι είχαν από το 2015 να τον δουν, ότι ήταν εθελοντής για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, ότι έβγαζε σέλφι και τίποτε άλλο. Γιατί άραγε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής είπε ψέματα ότι από το 2016 μεταπήδησε στον ιδιωτικό τομέα κι επί της ουσίας δεν έχει νέα του; Μετά την Κύπρο, έρευνα για ενδεχόμενες ροές χρήματος και από τη Βενεζουέλα φέρεται ότι πραγματοποιήθηκε από το στέλεχος της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες που παραιτήθηκε προ μερικών ημερών. Πρόκειται για το ίδιο στέλεχος που ερευνούσε τις συναλλαγές του «μυστικοσυμβούλου» του Μαξίμου Μανώλη Πετσίτη στην Κύπρο, τη χρηματοδότησή του από offshore εταιρείες και τις σχέσεις του με ομάδα κύπριων δικηγόρων που είχαν επαφές με τη Βενεζουέλα…