Αίσιο τέλος είχε η επιχείρηση απεγκλωβισμού ατόμων που είχαν εγκλωβιστεί  λόγω της ισχυρής βροχόπτωσης που πλήττει από το πρωί του Σαββάτου την Κρήτη.

Τέσσερα άτομα -τα οποία ανέβηκαν στην ταράτσα σπιτιού στα Πιλαλήματα Σητείας – απεγκλωβίστηκαν μετά από την επέμβαση της πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο. Στην επιχείρηση συμμετείχαν 16 πυροσβέστες, έξι οχήματα και πέντε πυροσβέστες από την ΕΜΑΚ.

Συνολικά η Πυροσβεστική έχει απεγκλωβίσει 11 άτομα μεταξύ των οποίων δύο ηλικιωμένοι και τέσσερα παιδιά.

Δοκιμάζεται εκ νέου το νησί

Φουσκωμένα ποτάμια, καθιζήσεις, κλειστοί δρόμοι και πτώσεις βράχων συνθέτουν το σκηνικό της κακοκαιρίας στην Κρήτη.

Οι καταρρακτώδεις βροχές που ξεκίνησαν το βράδυ της Παρασκευής στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Ιεράπετρας προκάλεσαν προβλήματα με καταπτώσεις βράχων και τμημάτων λόφων στο επαρχιακό και αγροτικό οδικό δίκτυο, ενώ «φούσκωσε» και ο ποταμός του Στομίου.

Σύμφωνα με το neakriti.gr, θερμοκήπια πλημμύρισαν όπως και επιχειρήσεις 50 μέτρα πριν το νερό φτάσει στη θάλασσα. Υπάρχουν θερμοκηπιακές καλλιέργειες που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς στο Στόμιο, ενώ τα χωματουργικά μηχανήματα του δήμου Ιεράπετρας έπιασαν δουλειά για να αποκαταστήσουν τις ζημιές και να ανοίξουν δρόμους που έχουν κλείσει οι δίοδοι νερού προς τη θάλασσα.

Η δύναμη του νερού κατάφερε τελικά να ρίξει και να λυγίσει τα καλάμια που εμπόδιζαν το πέρασμα του νερού προς τη θάλασσα στο Δέλτα του ποταμού του Στομίου και έτσι κατάφερε μετά τις 10 το πρωί του Σαββάτου να πέσει η στάθμη των πλημμυρικών νερών. Στο συγκεκριμένο σημείο- σύμφωνα πάντα τους κατοίκους- δεν επιτρέπουν οι οικολόγοι να μπουν μηχανήματα για να καθαρίσουν τον υγροβιότοπο με αποτέλεσμα όπως λένε να προκύπτουν πλημμυρικά φαινόμενα.

Δρόμος «βούλιαξε» κοντά στο ΠΑΓΝΗ

Εκτός από την Βιάννο όπου παρασύρθηκαν δύο οχήματα σε ποτάμι και υπήρξαν κατολισθήσεις και καταπτώσεις, σοβαρό πρόβλημα υπήρξε και στην περιοχή του Δήμου Ηρακλείου και πιο συγκεκριμένα στο δρόμο από  Βούτες προς ΠΑΓΝΗ.

Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε και σε φωτογραφίες που ακολουθούν, μέρος του δρόμου «βούλιαξε» περίπου 5 χιλιόμετρα πριν το ΠΑΓΝΗ.

Με απόφαση της Περιφέρειας Κρήτης ο επαρχιακός δρόμος Ηρακλείου – Βουτών περίπου ένα χιλιόμετρο πριν την είσοδο στον οικισμό, θα παραμείνει κλειστός μέχρι νεοτέρας λόγω καθιζήσεων.

Η έντονη βροχόπτωση προκάλεσε σημαντική καθίζηση του οδοστρώματος, ενώ ακόμη και τοιχίο αντιστήριξης που υπήρχε εκεί δεν κατάφερε να μείνει αλώβητο και να συγκρατήσει το δρόμο και υποχωρήσει και αυτό με την σειρά του.

Στο σημείο από νωρίς το πρωί έσπευσε η αστυνομία ενώ μεγάλη προσοχή θα πρέπει να επιδείξουν οι διερχόμενοι οδηγοί καθώς όπως αναφέρουν καλά γνωρίζοντες, κάτοικοι της περιοχής, η καθίζηση σημειώθηκε σε ένα επικίνδυνο σημείο του δρόμου με μικρή ορατότητα.