Το θέμα της παραίτησης του Γεώργιου Σταυρόπουλου από την προεδρία της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) συζητήθηκε νωρίτερα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Στην επιστολή της παραίτησής του, ο κ. Σταυρόπουλος άφησε αιχμές κατά της κυβέρνησης, μιλώντας για «καίριο πλήγμα» και «απαξίωση» της ΕΕΔΑ.

Κατά την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος ζήτησε την απόσυρση των «επίμαχων διατάξεων» που οδήγησαν στην παραίτηση του κ. Σταυρόπουλου και ο αρμόδιος υπουργός, Δημήτρης Τζανακόπουλος, δεν το έκανε δεκτό.

Επεσήμανε, ακόμη, πως το Ευρωπαϊκό Δίκτυο έχει στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό, στην οποία κάνει λόγο για παραβίαση των Αρχών των Παρισίων.

«Δεν ξεκινάμε καλά. Δεν υπάρχει λόγος για τέτοιου είδους πολιτική αντιπαράθεση», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Τζανακόπουλος, και συμπλήρωσε: «Οι Αρχές των Παρισίων λένε κάτι απλό, ότι η σύνθεση της Επιτροπής πρέπει να καθoρίζεται με συνταγματική ή νομοθετική διάταξη για να υπάρχει εγγύηση ανεξαρτησίας. Δεν καθορίζεται με απόφαση της κυβέρνησης, αλλά μέσα από τη νομοθετική διαδικασία».

Μάλιστα, ο Υπουργός Επικρατείας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του κ. Σταυρόπουλου, διαψεύδοντας τις καταγγελίες του τελευταίου ότι δεν υπήρξε διαβούλευση λέγοντας ότι και διαβούλευση έγινε αλλά ο κ. Σταυρόπουλος αρνήθηκε να συμμετάσχει.

Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Τζανακόπουλο παραβιάζοντας τα κανονιστικά κείμενα, η Επιτροπή «απαίτησε» να συμπληρώνει η ίδια τα μέλη της.

Χριστοδουλοπούλου: H διεύρυνση της ΕΕΔΑ κρίθηκε αναγκαία

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο κινήθηκε και η Τασία Χριστοδουλοπούλου.

«Η διεύρυνση της ΕΕΔΑ κρίθηκε αναγκαία προκειμένου τα κοινωνικά υποκείμενα που υφίστανται τεράστιες διακρίσεις να εκπροσωπούνται από τα ίδια και όχι από κάποιον ειδικό τεχνοκράτη», ανέφερε η πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου μιλώντας νωρίτερα σήμερα. Είχε προηγηθεί αναφορά στην παραίτηση του προέδρου της ΕΕΔΑ από τον κ. Ε. Βενιζέλο και την καταγγελία του ότι με την πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, αλλοιώνεται με βίαιο τρόπο και με σκοπιμότητες η σύνθεση της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Ο Ε. Βενιζέλος έκανε εκτενή αναφορά στον «ευεργετικό ρόλο» της ΕΕΔΑ στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων και στις σημαντικές εκθέσεις της.

«Είναι πολύ περίεργο να γίνεται αναφορά σε βίαιη παρέμβαση στη σύνθεση της ΕΕΔΑ τη στιγμή που η κυβέρνηση επιδιώκει την διεύρυνση της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου μέσα από την κοινοβουλευτική διαδικασία, με όλες τις εγγυήσεις που αυτή έχει», σχολίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παρασκευόπουλος σημειώνοντας ότι πρέπει να εκπροσωπηθούν στην ΕΕΔΑ και ομάδες ανθρώπων που υφίστανται διακρίσεις.

Νέα Δημοκρατία: Η κυβέρνηση επιχειρεί θεσμική απαξίωση του ΕΕΔΑ

Μετά τη συζήτηση στην Ολομέλεια, ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Παναγιωτόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με την παραίτηση του, ο Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), κ. Γεώργιος Σταυρόπουλος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στην επιχειρούμενη θεσμική απαξίωση του βασικού ανεξάρτητου συμβούλου της πολιτείας στο πεδίο της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Η συμμετοχή της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ και των ΡΟΜΑ στην Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου είναι αυτονόητη. Όχι όμως με τον τρόπο που την επέβαλε η κυβέρνηση διαστρεβλώνοντας την ισόρροπη εκπροσώπηση στη σύνθεσή της και θίγοντας έτσι την αρχή της αντιπροσωπευτικότητας που είναι ένα από τα θεμέλια Δημοκρατίας.

Η αλλαγή της σύνθεσης της Εθνικής Επιτροπής με νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, χωρίς καμία διαβούλευση και εν αγνοία του ίδιου του θεσμικού οργάνου, συνιστά παρέμβαση μιας ολοένα και πιο αυταρχικής εξουσίας στην ανεξάρτητη λειτουργία της ΕΕΔΑ, που υποβαθμίζει καταλυτικά το θεσμικό της κύρος.

Τελικά, αυτή η κυβέρνηση δεν βλάπτει μόνο τους θεσμούς, αλλά επιχειρεί να αντιμετωπίσει θεμελιώδη ζητήματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα με όρους μικροκομματικών σκοπιμοτήτων».

Η ανακοίνωση του Ποταμιού

Τη λύπη του εξέφρασε το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη για την παραίτηση του κ. Σταυρόπουλου.

Σε σχετική ανακοίνωση από τον Τομέα Δικαιοσύνης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Διαφάνειας του Ποταμιού αναφέρεται: «Λύπη μόνο μπορεί να προκαλέσει σε όλους τους σκεπτόμενους Έλληνες η είδηση της παραίτησης του Γεωργίου Σταυρόπουλου από τη θέση του Προέδρου της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Ο Γεώργιος Σταυρόπουλος σε όλη του τη ζωή τόσο κατά τη διάρκεια της θητείας του στο ΣτΕ όσο και γενικότερα υπήρξε ένας αταλάντευτος υποστηρικτής των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Είναι, λοιπόν, λυπηρό ένας πολίτης κι ένας λειτουργός σαν τον Γεώργιο Σταυρόπουλο να παραιτείται ουσιαστικά σε ένδειξη διαμαρτυρίας για συμπεριφορές και παρεμβάσεις εκπροσώπων της εκτελεστικής εξουσίας. To Ποτάμι καταγγέλλει τέτοιες στάσεις που έχουν ως αποτέλεσμα να αποχωρούν από το λειτούργημά τους άνθρωποι ξεχωριστής ποιότητας».