…νιώθω συχνά
σαν τους τριγύρω σκηνοθέτες
που οδηγήσαν μια γενιά
στα πιο βαθιά χασμουρητά»

Διονύσης Σαββόπουλος

Καλημέρα σας. Ελπίζω να κοιμηθήκατε καλά, να είστε ήρεμοι και έτοιμοι να δοκιμάσουμε μαζί ένα τεστ. Καθίστε αναπαυτικά και βαθιά στην πολυθρόνα σας, κλείστε τα μάτια και εκπνεύστε αργά μετρώντας μέχρι το 7. Τώρα εισπνεύστε ακουμπώνοντας τη γλώσσα στον ουρανίσκο και μετρώντας μέχρι το πέντε. Εκπνεύστε από το στόμα δυνατά μετρώντας μέχρι το τρία. Επαναλάβετε την άσκηση τρεις φορές. Καθώς είστε σε κατάσταση ελαφρού ύπνου, θα ακουμπήσω το χέρι μου στο κεφάλι σας για 30 δεύτερα. Ανοίξτε τα μάτια. Είστε έτοιμοι. Τώρα ξέρετε τι θα ψηφίσετε. Σας μετέφερα τηλεπαθητικά τη βούλησή μου να σταυρώσετε το τάδε κόμμα, μια και με ρωτήσατε πριν από το τεστ ποιο κόμμα να ψηφίσετε.

Η μέθοδος της χαλάρωσης που χρησιμοποιήσαμε είναι πραγματική. Είναι μία από τις ασκήσεις της Pranayama Yoga, μιας μορφής γιόγκα για τον έλεγχο της αναπνοής, και χρησιμοποιείται για τις καταδύσεις, όταν χρειάζεται να κρατήσετε την αναπνοή σας μέχρι και πέντε λεπτά. Πάντως, για να μη σας έρθει ο ουρανός σφοντύλι, μην την κάνετε χωρίς δάσκαλο.

Το άγγιγμα στην κεφαλή σας και η μετάδοση τηλεπαθητικά της επιθυμίας μου είναι πλάκα.

Ο Uri Geller έγινε διάσημος στη Μεγάλη Βρετανία τη δεκαετία του ’70 ισχυριζόμενος σε ψυχαγωγική τηλεοπτική εκπομπή ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει τις αστείρευτες ψυχικές του δυνάμεις και τις τηλεπαθητικές δεξιότητές του για να «λιώσει ένα κουτάλι».

Πριν από λίγες ημέρες ο Γιούρι, που στο μεταξύ ζει στο Ισραήλ, χτύπησε πάλι. Εχοντας απαυδήσει από την ανοησία και τον ανορθολογισμό που επικρατεί στη δεύτερη πατρίδα του, «έστειλε» μια προειδοποιητική ανοιχτή επιστολή στην κυρία Μέι, που έγινε viral. Εγραψε λοιπόν προς τη δύσμοιρη πρωθυπουργό («όταν λέμε Brexit, εννοούμε Brexit»).

«Αγαπητή Τερέζα, τρία χρόνια πριν γίνεις πρωθυπουργός, όπως θυμάσαι, είχα προβλέψει τον θρίαμβό σου, όταν έλιωσα το κουτάλι του Τσόρτσιλ στην Κάντιλάκ μου. Αισθάνομαι ψυχικώς ότι οι περισσότεροι Βρετανοί δεν θέλουν το Brexit. Σε αγαπώ πάρα πολύ, αλλά δεν μπορώ να σου επιτρέψω να οδηγήσεις τη Βρετανία στην Εξοδο. Επειδή σε θαυμάζω, σε προειδοποιώ ότι αν δεν αλλάξεις αμέσως ρότα θα σε σταματήσω τηλεπαθητικά. Και πίστεψέ με, έχω τη δύναμη».

Και δεν χαρίστηκε ούτε στον αυτοκαταστροφικό Κόρμπιν, γράφοντας ότι έχει ήδη ασκήσει τις μεταφυσικές του δυνάμεις, ώστε να τον εμποδίσει να διαβεί την πόρτα της Ντάουνινγκ Στριτ 10.

Η δήθεν επιστολή του προς την κυρία Μέι με τον σαρκασμό και τον σουρεαλισμό της δρα σαν την καρφίτσα που σκάει ένα μπαλόνι. Ενα μπαλόνι φουσκωμένο και καμαρωτό, με ψεύδη, ανικανότητα και διχασμό. Και που τρία χρόνια τώρα ροκανίζουν τη σοβαρότητα της Μεγάλης Βρετανίας, την περίοπτη θέση της στην παγκόσμια οικονομία, τη βούληση των νέων της, και γελοιοποιούν τον ορθό λόγο παίζοντας στο γήπεδο των επικίνδυνων λαϊκιστών Μπάνον, Φάρατζ και Τζόνσον.

Μέχρι να δημοσιευθεί το άρθρο, μπορεί όλα να έχουν τελειώσει. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Ετσι κι αλλιώς, μπάλα που κύλησε…

Πρόσφατα άκουσα σε έναν ραδιοφωνικό σταθμό μια εκ πρώτης όψεως άσχετη με τα προηγούμενα εκπομπή. Στην εκπομπή με πολύ ευφυή τρόπο αντιμετωπίζεται το δικό μας «μπαλόνι του ανορθολογισμού και της ιδεοληψίας» με χιούμορ. Ο διάσημος αστρολόγος κ. Λεφάκης απαντά στην ερμηνεία των καθ’ ημάς με το εργαλείο που γνωρίζει: τον αστρολογικό χάρτη. Αντί λοιπόν να προβλέψει τα μελλούμενα στη δύσμοιρη χώρα μας με ορθολογικά επιχειρήματα, χρησιμοποιεί ως όχημα τον αστρολογικό χάρτη και τα ωροσκόπια.

Και στις δύο περιπτώσεις, ο δογματικός λόγος εργαλειοποιείται ως απάντηση στις σχοινοτενείς αναλύσεις, που πλέον προκαλούν τα πιο βαθιά χασμουρητά. Ιδίως στους νέους.

Και δεν συμβαίνει μόνο στη χώρα μας. Αν σήμερα, και με τη βοήθεια του Brexit, η αποδοχή της ΕΕ από τους πολίτες έχει αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με αυτήν πριν από τρία χρόνια (70% κατά τη Eurostat), η προθυμία προσέλευσης στις κάλπες είναι χαμηλή. Σε ορισμένες χώρες μάλιστα κάτω του 10%. Και επιπλέον οι απρόθυμοι να ψηφίσουν είναι οι φιλοευρωπαϊκά προσκείμενοι και οι νέοι.

Πάντως θέλω να σας εκμυστηρευθώ κάτι. Χρόνια τώρα δεν μπορώ να χωνέψω πώς έλληνας πρώην υπουργός Οικονομικών κατόρθωσε να πείσει έναν ολόκληρο Πρωθυπουργό και το επιτελείο του, έναν Κρούγκμαν κ.λπ. για το μαγικό κόλπο του: να αναγκάσει μια ολόκληρη Ευρωπαϊκή Ενωση και ένα ΔΝΤ να αλλάξουν την κακή πολιτική τους απέναντι στη δύσμοιρη και σε πτώχευση χώρα μας. Φυσικά, έπεσε – η χώρα – σε τοίχο και δεν λέει να συνέλθει. Ο κατά τα άλλα ευφυής Πρωθυπουργός όταν κατάλαβε τι έγινε έστριψε το τιμόνι κατά 178 μοίρες. Η εξήγηση που έδωσε ήταν, αν μη τι άλλο, πρωτότυπη. «Αυταπάτη» είπε ντροπαλά. Αλλοι πάλι μίλησαν με σκληρά λόγια για ανικανότητα, κρυφά σχέδια κ.λπ.

Κανείς πάλι δεν κατάλαβε πώς ένας Κόρμπιν – αρχηγός κόμματος – του ζήτησε, διάβασα, να γίνει σύμβουλός του. Και πως σε δύο μήνες θα είναι ευρωβουλευτής της Γερμανίας. Φυσικά, τώρα πια καταλαβαίνετε τι έχει συμβεί. Πώς έπεισε και πείθει τόσον κόσμο. Αναμφίβολα, χρησιμοποιεί τηλεπαθητικές ψυχικές δυνάμεις και γνωρίζει να ερμηνεύει τα ζώδια. Τα άλλα περί ναρκισσισμού κ.λπ. είναι νεοφιλελεύθερες ανοησίες. Ο άνθρωπος είναι μάγος. Εξάλλου πολιτικοί στη διάρκεια των αιώνων, και ιδιαίτερα τον εικοστό αιώνα, χρησιμοποίησαν αυτές τις δυνάμεις για να πείσουν τις μάζες για πράξεις που είχαν τα γνωστά αποτελέσματα.

Ο κ. Αντώνης Τριφύλλης είναι μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της διαΝΕΟσις, πρώην στέλεχος της ΕΕ.