• Αναζήτηση
 • Επιστρέφουν οι θεσμικοί επενδυτές στις τραπεζικές μετοχές

  Έντονο ενδιαφέρον στο Roadshow της Alpha Bank στο Λονδίνο

  ΤοΒΗΜΑ Team
  Ενθαρρυντικά ήταν τα μηνύματα από μεγάλα θεσμικά χαρτοφυλάκια στις συναντήσεις που πραγματοποίησε η Διοίκηση της Alpha Βank στο πλαίσιο του Roadshow που ολοκληρώθηκε την Τετάρτη στο Λονδίνο.
  Μετά από μία κακή χρονιά αποδόσεων για τον τραπεζικό κλάδο, με τον δείκτη FTSE/Athex Banks να υποχωρεί κατά 50% το 2018, ισχυρά επενδυτικά ονόματα θεωρούν πως το 2019 είναι μία χρονιά που ευνοεί τις τοποθετήσεις σε ελληνικές τραπεζικές μετοχές, καθώς φέτος η ελληνική οικονομία ανακάμπτει ‐  σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΕ για τον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ το 2019, θα είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στην Ευρώπη, οι τιμές των ακινήτων αυξάνονται μετά από μία πτωτική δεκαετία και η ζήτηση για ελληνικά ομόλογα ενισχύεται, με τις τιμές τους να καταγράφουν σημαντική άνοδο τους τελευταίους 3 μήνες.
  Στο πλαίσιο του Roadshow, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης και ο CFO Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου συναντήθηκαν με πάνω από 20  επενδυτικούς οίκους, οι περισσότεροι από τους οποίους διακρίνονται για τον μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα των χαρτοφυλακίων τους.
  Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στο πλάνο της τράπεζας για μείωση των NPEs κατά 5,5 δισ. Ευρώ το 2019 και κατά 14,3 δισ. Ευρώ συνολικά μέχρι το τέλος του 2021, στις δυνατότητες για περαιτέρω επιτάχυνση στην εφαρμογή του, καθώς και στις σχεδιαζόμενες πωλήσεις χαρτοφυλακίων NPEs, συνολικού ύψους 4,6 δισ. ευρώ, τους επόμενες 12 μήνες.
  Επίσης, ενδιαφέρον υπήρξε για τα σχέδια ανάπτυξης της τράπεζας από τη νέα διοίκηση, τη δυνατότητα επέκτασης του «καλού» δανειακού χαρτοφυλακίου ‐ θετικά σχόλια απέσπασε η
  πρόθεση για αύξηση των νέων εκταμιεύσεων το 2019 σε 3,5 δισ. Ευρώ από 3,0 δισ. το 2018  και 2,1 δισ. το 2017, καθώς και για τις επενδύσεις που γίνονται στον τομέα των τραπεζικών ψηφιακών υπηρεσιών.
  Οι επενδυτές αξιολογούν θετικά την πρόοδο που έχει σημειώσει η τράπεζα στην εξυγίανση του ισολογισμού της έως σήμερα και αναγνωρίζουν τη δυνατότητα για ταχύτερη μείωση των NPEs που έχει η Alpha Bank, παράλληλα με την ωρίμανση των προτάσεων των ΤΧΣ και ΤτΕ καθώς και την πρόσφατη οριστικοποίηση του νέου πλαισίου προστασίας του νόμου Κατσέλη.
  Τα χαρακτηριστικά της Alpha Bank που ελκύουν τους ξένους θεσμικούς είναι τα εξής:
  • Υψηλά εποπτικά κεφάλαια, 8,3 δισ. Ευρώ, τα μεγαλύτερα στον κλάδο με διαφορά
  • Η παραδοσιακά συντηρητική προσέγγιση της τράπεζας στον υπολογισμό του σταθμισμένου ως προς τον κίνδυνο ενεργητικού, με αποτέλεσμα η Alpha Bank να διαθέτει πέραν των προβλέψεών της επιπλέον απόθεμα κεφαλαίων για τα NPEs, περί τα 2 δισ. ευρώ, που της προσδίδει ευελιξία στην αποδέσμευση των NPE χαρτοφυλακίων από το ενεργητικό της
  • Η ισχυρή προ‐προβλέψεων κερδοφορία, η οποία για το 2018 ανήλθε στα 1,4 δισ. ευρώ, ενισχυμένη από τα κέρδη του χαρτοφυλακίου των Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου.
  Οικονομία
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Χρυσές διαδρομές στη Βηρυτό Οι ολόχρυσες, κεντημένες με περίτεχνα αστέρια κορδέλες στροβιλίζονται γύρω από το private jet. Το μεγάλο σιδερένιο πουλί με τις... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk