Ο Νικολάς Μαδούρο κάλεσε τις ένοπλες ομάδες που στηρίζουν την κυβέρνησή του να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των ταραχών, μόλις ανακοίνωσε το σχέδιό του για παροχή ηλεκτρικού ρεύματος με δελτίο και με τηλεοπτικό διάγγελμα, δήλωσε ότι δεν έχει άλλη επιλογή από το να λάβει δραστικά μέτρα.

Εμπειρογνώμονες και πολιτικοί του αντίπαλοι ισχυρίζονται ότι η εκτεταμένη διακοπή της ηλεκτροδότησης στη Βενεζουέλα, που έχει αφήσει εκατομμύρια πολίτες χωρίς φως και νερό, έχει ρίξει τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και το Internet για περισσότερο από τρεις εβδομάδες, είναι συνέπεια πολυετούς διαφθοράς, υποεπενδύσεων και ανικανότητας της κυβέρνησης.

«Αντιμετωπίζουμε μια ομάδα από τέρατα που θέλουν να καταστρέψουν τη Βενεζουέλα» δήλωσε ο Μαδούρο, ισχυριζόμενος ότι στόχος των «τεράτων» ήταν να ανατρέψουν την κυβέρνησή του «με το να τρελάνουν τη χώρα και τον λαό».

Καθώς οι φόβοι πως η κρίση θα μπορούσε να περάσει σε μια βίαιη νέα φάση αυξάνονται, ο πρόεδρος έδωσε οδηγίες στους «επαναστάτες πατριώτες» υποστηρικτές του, αλλά και τις ένοπλες παραστρατιωτικές ομάδες γνωστές και ως «colectivos» οι οποίες στηρίζουν την κυβέρνησή τoυ να κινητοποιηθούν προκειμένου να «υπερασπιστούν την ειρήνη σε κάθε γειτονιά και κάθε οικοδομικό τετράγωνο» τονίζοντας ότι «δεν πρόκειται να μας πάρουν την ειρήνη μας». Την περασμένη εβδομάδα ο δεύτερος τη τάξει της «σοσιαλιστικής» κυβέρνησης Ντιοσδάδο Καμπέγιο εμφανίστηκε σε βίντεο πλαισιωμένος από δεκάδες μασκοφόρους, άνδρες και γυναίκες, και διαβεβαίωσε ότι οι «υπερασπιστές της ειρήνης», όπως τους ονόμασε, είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν την πατρίδα. «Ζήτω η ειρήνη, ζήτω ο Τσάβες, ζήτω ο Μαδούρο»! φώναζαν πανηγυρικά οι μασκοφόροι οι οποίοι στην πραγματικότητα έχουν εντολή να καταστείλουν με κάθε κόστος τους αντιφρονούντες.

Πολίτες στους δρόμους

Ηδη από την περασμένη Κυριακή υπάρχουν μαρτυρίες ότι οι colectivos έχουν αρχίσει να ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του Μαδούρο. Καθώς οι διακοπές ρεύματος συνεχίζονταν και εκατοντάδες πολίτες κατέβαιναν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν, φωτογραφίες και βίντεο κυκλοφόρησαν στο Διαδίκτυο δείχνοντας ένοπλους άνδρες να έρχονται αντιμέτωποι με διαδηλωτές στην πρωτεύουσα, Καράκας.

Λέγεται ότι δύο διαδηλωτές που έκαιγαν οδοφράγματα πυροβολήθηκαν κοντά στο προεδρικό μέγαρο Μιραφλόρες, ενώ στη δυτική πολιτεία της Ζούλια, που έχει πληγεί ίσως χειρότερα από όλες τις περιοχές της χώρας εξαιτίας των διακοπών στο ρεύμα, οι ηγέτες της αντιπολίτευσης ισχυρίστηκαν ότι μέλη των παραστρατιωτικών σκότωσαν μια 70χρονη γυναίκα. «Είμαστε εδώ για να αγωνιστούμε για το νερό και το ηλεκτρικό, έχουμε περάσει είκοσι μέρες χωρίς νερό» δήλωσε ο 32χρονος Γιόφρε Γκάμεζ στο πρακτορείο Reuters.

Από την πλευρά του, ο αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος Χουάν Γκουαϊδό ισχυρίζεται ότι οι παραστρατιωτικές ομάδες ανεπιτυχώς έχουν προσπαθήσει να καταστείλουν την οργή του λαού ενάντια στον Μαδούρο, καλώντας τους υποστηρικτές του στο Twitter «Να παραμείνουμε δυνατοί και να παραμείνουμε στους δρόμους».

Προς επίρρωση των πλείστων καταγγελιών περί των «υπερασπιστών της ειρήνης», η ομάδα για τα ανθρώπινα δικαιώματα της Βενεζουέλας Provea ισχυρίζεται ότι είναι στην πραγματικότητα συμμορίες παραστρατιωτικών που έχουν στόχο να πνίξουν στη βία τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «η ειρήνη του Μαδούρο σημαίνει βία κατά του λαού του».

Ο ίδιος ο Μαδούρο πάντως πέρα από τις θεωρίες συνωμοσίας και σαμποτάζ που εκπορεύεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, προτείνει στους Βενεζουελάνους να έχουν πίστη στην κυβέρνησή του και στον Θεό λέγοντας ότι «εκείνος θα ευλογήσει τις πιο δύσκολες μάχες που θα αντιμετωπίσουμε»!