Το ΝΑΤΟ δεν επιθυμεί μια νέα κούρσα εξοπλισμών ή έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο με τη Ρωσία, αλλά ξέρει πώς να αμυνθεί αν χρειαστεί, δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκα με αφορμή την 70η επέτειο από την ίδρυση του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

Μιλώντας στο Κογκρέσο, ο Στόλτενμπεργκ απηύθυνε έκκληση «να διατηρηθεί η ενότητα» των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ έχει επικρίνει κατά καιρούς κάποιους από τους συμμάχους, ενώ συχνά αναδύονται και διαφωνίες, όπως αυτή μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας.

Ο πρώην υπουργός της Νορβηγίας καταχειροκροτήθηκε από Ρεπουμπλικανούς και Δημοκρατικούς γερουσιαστές και βουλευτές, ιδίως όταν υπενθύμισε τη δέσμευση που είχαν αναλάβει οι ιδρυτές της Συμμαχίας: «ένας για όλους και όλοι για έναν».

«Ξεπεράσαμε τις διαφωνίες μας στο παρελθόν και πρέπει να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας στο μέλλον» είπε, κάνοντας λόγο για την «πιο επιτυχημένη συμμαχία στην ιστορία».

Χαρακτήρισε τη Ρωσία ως τη σημαντικότερη απειλή που αντιμετωπίζει το ΝΑΤΟ, καλώντας εκ νέου τη Μόσχα να σεβαστεί τη συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς (INF) που είχαν υπογράψει το 1987 η τότε Σοβιετική Ένωση με τις ΗΠΑ. «Η Ρωσία παραβιάζει τη συνθήκη INF», τόνισε ο Στόλτενμπεργκ, σημειώνοντας ότι «ο χρόνος πιέζει» για την εξεύρεση λύση.

«Δεν θέλουμε μια νέα κούρσα εξοπλισμών, δεν θέλουμε ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο. Αλλά δεν είμαστε αφελείς. Μια συμφωνία που δεν τηρείται, παρά μόνο από το ένα μέρος δεν θα εγγυηθεί την ασφάλειά μας. Το ΝΑΤΟ θα λαμβάνει πάντα τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυηθεί αξιόπιστη και αποτελεσματική αποτροπή», υπογράμμισε. Διαβεβαίωσε επίσης, ότι το ΝΑΤΟ δεν σκοπεύει να αναπτύξει πυρηνικούς πυραύλους στην Ευρώπη.

Ο Στόλτενμπεργκ συμφώνησε με τον Τραμπ ότι οι 28 χώρες-μέλη της Συμμαχίας θα πρέπει να αυξήσουν τις στρατιωτικές δαπάνες τους, γιατί –όπως είπε- αυτή η αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού τους «ενισχύει το ΝΑΤΟ».

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ