«Η Τουρκία πρέπει να επιλέξει» αν θα παραμείνει σύμμαχος στο ΝΑΤΟ ή θα διακινδυνεύσει την ασφάλεια αυτής της εταιρικής σχέσης με τις «παράτολμες αποφάσεις της», όπως είναι η αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400, προειδοποίησε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. Μάικ Πενς.

Στην ομιλία του με την ευκαιρία της 70ής επετείου από την ίδρυση «της πιο επιτυχημένης στρατιωτικής συμμαχίας στην ιστορία», όπως χαρακτήρισε το ΝΑΤΟ, ο Πενς, ενέτεινε τις πιέσεις προς την Άγκυρα να αποσυρθεί από τη συμφωνία αυτή με τη Μόσχα.

«Η Τουρκία πρέπει να επιλέξει. Θέλει να παραμείνει κρίσιμος εταίρος στην πιο επιτυχημένη στρατιωτική συμμαχία στην ιστορία ή θέλει να διακινδυνεύσει την ασφάλεια αυτής της εταιρικής σχέσης λαμβάνοντας τέτοιες παράτολμες αποφάσεις που υπονομεύουν τη συμμαχία μας;» διερωτήθηκε.

Λίγο νωρίτερα, χωρίς να κατονομάσει την Τουρκία, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο Πενς υπενθύμισε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έχει δηλώσει ότι δεν θα παραμείνει άπραγος την ώρα που οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ «αγοράζουν όπλα από τους αντιπάλους μας που απειλούν τη συνοχή της συμμαχίας μας».

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ προέβη στη συγκεκριμένη δήλωση, λίγη ώρα αφότου ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τόνισε πως η Τουρκία δεν πρόκειται να παραιτηθεί από την αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 παρά τις πιέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Είναι μια υπόθεση που έχει τελειώσει και δεν θα γυρίσουμε πίσω» δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη διάρκεια συνεδρίου στο περιθώριο της συνόδου για τον εορτασμό των 70 χρόνων του ΝΑΤΟ.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε ακόμη πως η Άγκυρα πρότεινε στην Ουάσινγκτον να σχηματίσουν κοινή ομάδα εργασίας που θα φροντίσει ώστε το ρωσικό σύστημα S-400 να μην συνιστά απειλή για τον στρατιωτικό εξοπλισμό των ΗΠΑ ή του ΝΑΤΟ.

Το ρωσικό σύστημα «δεν θα ενσωματωθεί στο σύστημα του ΝΑΤΟ» επειδή «είναι για δική μας χρήση» είπε ο Τσαβούσολγου και συνέχισε: «Ως εκ τούτου προτείνουμε στις ΗΠΑ να δημιουργήσουμε τεχνική ομάδα εργασίας που θα εξασφαλίσει ότι το σύστημα αυτό δεν θα αποτελεί απειλή — ούτε για τα (αμερικανικά) F-35 ούτε για τα συστήματα του ΝΑΤΟ».

Την ίδια ώρα πάντως, κανονικά συνεχίζεται η εκπαίδευση τούρκων πιλότων σε αεροσκάφη τύπου F-35 στην αεροπορική βάση Λουκ, κοντά στο Φοίνιξ των ΗΠΑ, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, Μάικ Άντριους, στο πρακτορείο Anadolu, υπογραμμίζοντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί εντολή για «πάγωμα» της εκπαίδευσης.

«Δεν γνωρίζω κάτι για καθυστέρηση στην εκπαίδευση πιλότων στη βάση Λουκ, η εκπαίδευση συνεχίζεται, αλλά αν αλλάξει κάτι, θα σας ενημερώσουμε» πρόσθεσε ο Μάικ Άντριους.