«Η χθεσινή γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για το χαρακτηρισμό τμήματος της πόλης του Πειραιά ως αρχαιολογικού χώρου, συνιστά και αποτυπώνει μια θετική εξέλιξη για την πόλη του Πειραιά και διασφαλίζει την προστασία, προβολή και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς αρχαίας και νεώτερης» επισημαίνει σε ανακοίνωση της η Αντιπεριφέρεια Πειραιά.

Σημειώνει ακόμη πως η κήρυξη περιορίστηκε στο 1 ο και 2 ο δημοτικό διαμέρισμα και σε μικρό τμήμα του 3 ου , δηλαδή ταυτίζεται με την περιοχή της αρχαίας πόλης. Στα υπόλοιπα δημοτικά διαμερίσματα ο έλεγχος θα ασκείται επί εδάφους δηλαδή σε εκσκαφές / θεμελιώσεις.

Επίσης τονίζεται ότι ο χαρακτηρισμός των δύο μικρών λιμένων (Μικρολίμανο και Ζέα), στα οποία έχουν εντοπιστεί ενάλιες αρχαιότητες, διασφαλίζει την ισορροπία μεταξύ της ανάγκης της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και της διατήρησης των υφιστάμενων χρήσεων.

Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι ως προς την έγκριση του Masterplan της Cosco εκτιμούμε ότι οι αλλαγές ως προς τη χωροθέτηση του 4όροφου ξενοδοχείου, της προβλήτας και των λοιπών λιμενικών εγκαταστάσεων στην Ψυττάλεια, επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις και επιφυλάξεις που είχαμε εκφράσει ως αυτοδιοίκηση για τον γενικό προσανατολισμό του master plan.

«Δυστυχώς φαίνεται να επιβεβαιώνεται ότι η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, ακυρώνει οριστικά το σχέδιο της Πολιτιστικής Ακτής, εξέλιξη που αποτελεί οπισθοδρόμηση στην προσπάθεια η πόλη να αποκτήσει μια σύγχρονη πολιτιστική ταυτότητα και ελκυστικές υποδομές» υπογραμμίζεται.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης με δήλωσή του σημειώνει: «Η χθεσινή γνωμοδότηση του Κ.Α.Σ. αποδεικνύει ότι έγκαιρα και έγκυρα διατυπώσαμε τις θέσεις και τις απόψεις μας, χωρίς να υποκύψουμε στη γοητεία της υπερβολής και των εντυπώσεων, της εύκολης καταγγελίας και της δήθεν ταύτισης με συντεχνιακές αντιλήψεις ή επιχειρηματικά συμφέροντα. Για την Περιφέρεια Αττικής η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί αδιαπραγμάτευτη αρχή και ιστορική ανάγκη. Για τους λόγους αυτούς, για πρώτη φορά, η Περιφέρεια σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού έχει σχεδιάσει και χρηματοδοτεί δεκάδες έργα και δράσεις για την ανάδειξη όλων των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων».