«Η επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού αποτελεί ορόσημο» τόνισε ο Ζόραν Ζάεφ στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων με τον έλληνα πρωθυπουργό στα Σκόπια.

Ο κ. Ζάεφ ανέφερε ότι προσπαθούμε να αναπληρώσουμε τον χαμένο χρόνο και τις ευκαιρίες. «Είμαστε δύο φίλοι λαοί που δείξαμε ότι με θαρραλέες αποφάσεις όλα μπορεί να είναι δυνατά. Η Συμφωνία των Πρεσπών υλοποιήθηκε πλήρως» σημείωσε χαρακτηριστικά. Είμαι πεπεισμένος, πρόσθεσε,  ότι «η σχέση φιλίας θα βοηθήσει στις σχέσεις γειτνίασης και στις ευρύτερες συνεργασίας μας. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι καλός φίλος της χώρας μου».

Ο Ζόραν Ζάεφ αναφέρθηκε στις συμφωνίες και τα μνημόνια συνεργασίας που υπογράφτηκαν μετά το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας. Σημείωσε τον στόχο να δημιουργηθούν οι πλήρεις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη ευκαιριών μέσα από αυτές τις συμφωνίες. Σήμερα το απόγευμα ο κ. Τσίπρας και εγώ θα κηρύξουμε την έναρξη του επιχειρηματικού φόρουμ που θα συμμετέχουν από 100 επιχειρηματίες από κάθε χώρα, είπε και χαρακτήρισε ιστορικής σημασίας αυτή τη συνάντηση. Ανέφερε ότι η συνεργασία μέσω του ΑΣΣ θα συμβάλει στην επίλυση διαφορών και την ανάπτυξη κοινά επωφελών ευκαιριών.

Αμέσως μετά, τον λόγο πήρε ο έλληνας πρωθυπουργός ο οποίος έκανε λόγο για σημαντική μέρα για τα Βαλκάνια. «Προσπαθούμε να χτίσουμε ένα διαφορετικό αφήγημα, μία διαφορετική ιστορία από αυτή των αντιπαραθέσεων, των συγκρούσεων και του πολέμου στα Βαλκάνια. Προσπαθούμε να οικοδομήσουμε ένα αφήγημα συνεργασίας και συνανάπτυξης. Η επιτυχία αυτής της προσπάθειας θα είναι μία επιτυχία για τα Βαλκάνια και την Ευρώπη. Έχουμε χάσει πολύ καιρό και πρέπει να τρέξουμε με γοργό βήμα. Έχουμε χάσει τρεις δεκαετίες» επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Το κύριο «πιάτο» στη σημερινή μας συνάντηση είναι η οικονομία είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε ότι η ελληνική αποστολή έχει πάνω από 140 έλληνες επιχειρηματίες. Συστήνουμε τη Συντονιστική Επιτροπή που θα βοηθάει αυτές τις προσπάθειες.

Τσίπρας: Ανοίγουμε το δρόμο της συνεργασίας για τους λαούς μας

Νωρίτερα ο έλληνας πρωθυπουργός με ανάρτησή του στο twitter σημείωσε: «Προσγειωθήκαμε σήμερα στο Διεθνές Αεροδρόμιο των Σκοπίων, για μια ιστορική επίσκεψη. Διασχίζουμε τον αυτοκινητόδρομο της Φιλίας, ανοίγουμε το δρόμο της συνεργασίας για τους λαούς μας και τα Βαλκάνια».

Νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας είχε τονίσει ότι «H Συμφωνία των Πρεσπών ενέπνευσε πολύ κόσμο που αναγνώρισε ότι είναι εφικτό να λύνεις διεθνείς διαφορές με αμοιβαίο σεβασμό. Οφείλουμε να δείξουμε ότι οι λαοί μας έχουν μόνο να κερδίσουν από τον δρόμο που ανοίχτηκε».

Λίγο μετά τις 11 ώρα Ελλάδας, ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε στο κτίριο της κυβέρνησης όπου τον υποδέχθηκε ο Ζόραν Ζάεφ σε εγκάρδιο κλίμα. Μάλιστα ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας έβγαλε σέλφι με τον έλληνα πρωθυπουργό με φόντο υπουργούς των δύο χωρών.

Μετά την κοινή συνέντευξη Τύπου, ο έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής των Σκοπίων ενώ στις 15:30 θα συμμετάσχει στο επιχειρηματικό Φόρουμ της Ελλάδας και της γειτονικής χώρας.