Σε διάστημα μικρότερο των 24 ωρών από τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των τουρκικών δημοτικών εκλογών, στο προσκήνιο της επικαιρότητας έρχεται μια σημαντική είδηση που επιφυλάσσει αντίκτυπο για τις μελλοντικές σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι Ηνωμένες Πολιτείες σταματούν την παράδοση του εξοπλισμού των μαχητικών νέα γενιάς, τύπου F-35 στην Τουρκία, σε ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της τελικού μπλοκαρίσματος της παράδοσης των F-35 στην γειτονική χώρα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του πρακτορείου, τις τελευταίες ημέρες, αξιωματούχοι των ΗΠΑ ανέφεραν στους τούρκους ομολόγους τους ότι δεν θα προχωρήσουν σε παράδοση εξοπλισμού σχετικού με τα F-35.

Οι πηγές, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσαν ότι η επόμενη αποστολή εκπαιδευτικού εξοπλισμού και όλες οι μεταγενέστερες αποστολές υλικού που σχετίζονται με το F-35 έχουν ακυρωθεί.

Από την πλευρά του, ο Ταγίπ Ερντογάν αρνήθηκε να ματαιώσει την προγραμματισμένη αγορά από την Άγκυρα των ρωσικών S-400, που οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι θα έθεταν σε κίνδυνο την ασφάλεια των αεροσκαφών F-35, με την Άγκυρα να δηλώνει ότι θα παραλάβει το σύστημα S-400 τον Ιούλιο.

Όπως αναφέρει το Reuters, η διαφωνία σχετικά με τα F-35 είναι η τελευταία από μια σειρά διπλωματικών διαφωνιών μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του τουρκικού αιτήματος που απέρριψαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, να εκδώσουν τον Ισλαμιστή κληρικό Φετουλάχ Γκιουλέν. Καταγράφονται ακόμη σημαντικές διαφορές ως προς τη πολιτική της Μέσης Ανατολής, τον πόλεμο στη Συρία και τις κυρώσεις για το Ιράν .

Υπάλληλος του Πενταγώνου είπε στο Reuters ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ορισμένες δυνατότητες, ώστε να περάσουν στην Τουρκία ένα μήνυμα, ότι οι ΗΠΑ εννοούν πολύ σοβαρά ότι πρέπει η Άγκυρα να εγκαταλείψει την φιλοδοξία της να κατέχει (και) το σύστημα S-400.

Η απόφαση των ΗΠΑ σχετικά με τα F-35 αναμένεται να περιπλέξει την προγραμματισμένη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβουσόγλου, στην Ουάσινγκτον αυτή την εβδομάδα για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ. Η τελευταία εξέλιξη στη διαμάχη των F-35 ήρθε την επομένη μιας από τις μεγαλύτερες εκλογικές απώλειες του Ερντογάν εδώ και δεκαετίες στις τοπικές εκλογές.

Το Reuters ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ουάσιγκτον διερευνούσε εάν θα μπορούσε να διακόψει το πρόγραμμα παραγωγής του F-35 σε ό,τι αφορά στην συμπαραγωγή με την Τουρκία. Η τουρκική πλευρά κατασκευάζει τμήματα της ατράκτου, του εξοπλισμού προσγείωσης και των οθονών πιλοτηρίου. Πηγές που γνωρίζουν την περίπλοκη παγκόσμια διαδικασία παραγωγής του F-35 και την αμερικανική σκέψη για το θέμα, δήλωναν την περασμένη εβδομάδα ότι ο ρόλος της Τουρκίας μπορεί να αναπληρωθεί με διαφορετικό τρόπο.

Σε μια προσπάθεια να πείσουν την Τουρκία να εγκαταλείψει τα σχέδιά της για να αγοράσει το σύστημα S-400, οι Ηνωμένες Πολιτείες προσέφεραν το ακριβότερο αμερικάνικο αντιπυραυλικό σύστημα Patriot, με την Άγκυρα να δείχνει ενδιαφέρον, αλλά όχι εγκαταλείποντας τους S-400.

Την περασμένη εβδομάδα πάντως, γερουσιαστές των ΗΠΑ εξέφρασαν ανησυχία για την προγραμματισμένη αγορά του ρωσικού συστήματος S-400 από την Τουρκία, υποβάλλοντας ένα νομοσχέδιο που θα απαγόρευε την παράδοση των F-35 στην Τουρκία μέχρις ότου η κυβέρνηση των ΗΠΑ πιστοποιήσει ότι η Άγκυρα δεν θα παραλάβει το σύστημα S-400.