Μόνο ντροπή και οργή μπορεί να αισθανθεί κανείς για το υπουργείο Δικαιοσύνης που βλέπει να μετατρέπονται οι φυλακές Κορυδαλλού σε ζούγκλα και το μόνο που κάνει είναι διαπιστώσεις για την κατάσταση και αυτοεπαίνους γιατί λέει ότι χτύπησε τη μαφία των φυλακών. Το συγκλονιστικό βίντεο – ντοκουμέντο με τη δολοφονία του αλβανού ποινικού Αλμπέρ Μπάκο που είχε αποκλειστικά το in.gr και το συνταρακτικό ρεπορτάζ του Βήματος της Κυριακής, θα έπρεπε να προκαλέσει την οργή της κυβέρνησης και να την κινητοποιήσει.

Το αντίθετο. Ωσάν όλα αυτά να μη γίνονται στην Ελλάδα, ωσάν οι φυλακές να ανήκουν στο Μεξικό ή την Κολομβία θυμήθηκε να μας πει ότι τώρα θα προχωρήσει στην στελέχωσή τους και θα βάλει περισσότερες κάμερες. Κι αυτό όταν τους τελευταίους μήνες έχουμε σχεδόν 20 νεκρούς κρατούμενους, όταν τρέμουν οι δεσμοφύλακες ακόμη και να πάνε στη δουλειά τους, όταν οι καταγγελίες για τη μαφία που ελέγχει τις φυλακές είναι πλέον ξεκάθαρες και δεν χωρούν αμφιβολίας.

Σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου η κυβέρνηση περνά μια δολοφονία εν ψυχρώ σα να μη συμβαίνει τίποτε, όταν σε άλλες χώρες, περισσότερο σοβαρές και πιο οργανωμένες αυτή τη στιγμή θα μιλούσαμε για παραιτήσεις υπουργών ή των υπευθύνων των φυλακών.

Το βίντεο και το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου του Βήματος Βασίλη Λαμπρόπουλου είναι συγκλονιστικό. Ενας άνθρωπος δολοφονείται με τέτοιο τρόπο, χωρίς κανείς να μπορεί να σταματήσει τους δολοφόνους και η κυβέρνηση μιλά για προσπάθεια αποπροσανατολισμού. Κανείς στο υπουργείο Δικαιοσύνης δεν αναρωτιέται αν έχει ευθύνες για την σημερινή κατάσταση, το αντίθετο μάλιστα βλέπει «φαντάσματα» και ανθρώπους που υποτίθεται ότι θέλουν να χτυπήσουν την προσπάθεια που κάνει.

Πιστεύοντας ότι με τη σύλληψη δύο δικηγόρων θα σταματήσει τον κατήφορο, τη διάλυση των ελληνικών φυλακών και ειδικά του Κορυδαλλού ο οποίος έχει περάσει στα χέρια των παράνομων που αυτοί διοικούν.

Ο σάλος που έχει προκληθεί και οι οξύτατες πολιτικές αντιδράσεις ως αποτέλεσμα του αποκαλυπτικού βίντεο και του ρεπορτάζ, θα πρέπει να αναγκάσουν την κυβέρνηση να απαντήσει σε καίρια ερωτήματα για τη ζούγκλα των φυλακών, αντί να αποποιείται των ευθυνών της. Κι όλα αυτά λίγες ημέρες από την αποκάλυψη νέων βίντεο με κρατούμενους να κάνουν γλέντια, να έχουν πολλά λεφτά και να ζουν σε κελιά – σουίτες.

Ας δούμε το ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου στο Βήμα της Κυριακής:

Βίντεο-σοκ από την εν ψυχρώ δολοφονία κρατουμένου, τον περασμένο Ιανουάριο, στις φυλακές Κορυδαλλού αποκαλύπτει «Το Βήμα της Κυριακής». Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό ντοκουμέντο φρίκης με την… ανενόχλητη καταδίωξη και τα αλλεπάλληλα μαχαιρώματα μεταξύ κρατουμένων στους διαδρόμους των φυλακών. Ενα οπτικό υλικό που καταγράφει και αναδεικνύει τη διαρκή ανομία και το χάος στην κεντρική φυλακή της χώρας που επιχειρεί να αρνηθεί η κυβέρνηση. Σε μια κατάσταση που θυμίζει Κολομβία και Μεξικό. Και όλα αυτά όταν τους τελευταίους μήνες στον Κορυδαλλό έχουν σημειωθεί περίπου 10 αιματηρές συμπλοκές, 26 θάνατοι κρατουμένων από διάφορες αιτίες και δεκάδες τραυματισμοί.

Εκ των υστέρων έρευνες διέταξε το υπουργείο

Το βίντεο παρουσιάζεται μάλιστα λίγα μόνο 24ωρα μετά την προηγούμενη αποκάλυψη του «Βήματος», με το ατελείωτο οπτικό υλικό με τα πάρτι των κρατουμένων με τεράστια χρηματικά ποσά, κινητά τηλέφωνα και αλκοόλ σε κελιά σουίτες των φυλακών Κορυδαλλού. Με το υπουργείο Δικαιοσύνης – παρότι είχε ενημερωθεί προ πολλών εβδομάδων για την έκρυθμη κατάσταση –  να διατάζει εκ των υστέρων νέα έρευνα. Και όλα αυτά όταν ήδη την Πέμπτη οι δικαστικές και αστυνομικές αρχές προχώρησαν στη σύλληψη δύο δικηγόρων οι οποίοι με χαρακτηριστική άνεση υποβοηθούσαν μέλη της «αλβανικής μαφίας» προκειμένου να εξυπηρετήσουν διάφορες σκοπιμότητες. Ο ένας εξ αυτών φέρεται να χρηματοδοτούσε διαρκώς αλβανούς κακοποιούς που έχουν συνδεθεί με τη δολοφονία που απεικονίζεται στο βίντεο, για να προχωρούν σε ψευδείς καταθέσεις για διάφορες ποινικές υποθέσεις. Η άλλη δικηγόρος φέρεται να υποδείκνυε στους ίδιους αλβανούς ποινικούς τον τρόπο που θα προχωρούσαν σε απόδραση από το Εφετείο της Αθήνας όπου ήσαν κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου τον Οκτώβριο του 2017. Η ίδια δικηγόρος φέρεται και να τους προμήθευε με σετ μαρκαδόρων, προκειμένου εκεί να υποκρύψουν στιλέτα για να επιτεθούν σε αστυνομικούς, δικηγόρους ή και επιχειρηματίες που ήσαν παρόντες στην εν λόγω δίκη.

Καρέ-καρέ οι επιθέσεις και η δολοφονία

Η αιματηρή επίθεση σημειώθηκε στις 12.30, περίπου, το μεσημέρι της 14ης Ιανουαρίου 2019, στην Ε’ Πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού. Θύμα της δολοφονικής ενέργειας είναι ο 36χρονος αλβανός ποινικός Αλμπέρ Μπάκο (εικονίζεται στις φωτογραφίες με άσπρη μπλούζα) που χτυπήθηκε με δεκάδες μαχαιριές και χωρίς την παρέμβαση οποιουδήποτε σωφρονιστικού υπαλλήλου, από έναν 34χρονο ομοεθνή του και έναν 25χρονο Ελληνα. Δράστες και θύμα κινούνταν στους διαδρόμους των φυλακών όπου οι λίγοι σωφρονιστικοί υπάλληλοι που βρέθηκαν μπροστά τους αρκέστηκαν να τους ανοίγουν τις ενδιάμεσες θύρες ασφαλείας!

Η δολοφονία του 36χρονου διαπράχθηκε λίγη ώρα αφότου μεταφέρθηκε από τις φυλακές Δομοκού. Μάλιστα λίγες ημέρες προτού δολοφονηθεί είχε στείλει SMS στη δικηγόρο του όπου ανέφερε «στον Κορυδαλλό οι φίλοι μου είναι όλοι… μπαμπέσηδες. Φοβάμαι να πάω σε αυτή τη φυλακή γιατί κάτι ανακατεύουν. Πιστεύω ότι θέλουν να με σκοτώσουν…». Χωρίς ωστόσο ουδείς να αποτρέψει τη δολοφονία του μέσα στη χαώδη κατάσταση του Κορυδαλλού.

Ο Αλμπέρ Μπάκο ήταν από τα πλέον δραστήρια μέλη μεγάλης αλβανικής συμμορίας που δρα εντός κι εκτός Αττικής την τελευταία δεκαετία.

Η εγκληματική αυτή οργάνωση έχει συσχετισθεί με άλλες 12 επιθέσεις στα σωφρονιστικά καταστήματα και άλλες περίπου 20 εγκληματικές ενέργειες εκτός αυτών. Και ανάμεσα σε αυτές την αιματηρή επίθεση σε μπαρ στο Μικρολίμανο, με 16 τραυματίες, τη δολοφονία τον Οκτώβριο του 2017 του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, την απόπειρα δολοφονίας του άλλου δικηγόρου το 2014 αλλά και τις επιθέσεις, εντός φυλακών, σε βάρος του κατηγορούμενου μπράβου (δολοφονήθηκε το καλοκαίρι στο Παλαιό Φάληρο), εμπλεκομένων στην υπόθεση Noor-1 και άλλων.

Η ίδια αλβανική συμμορία συνδέθηκε προ μηνός – ύστερα από έρευνα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας – με νέα «συμβόλαια θανάτου», ανάμεσα σε αυτά τον φόνο ενός Πακιστανού, με αμοιβή 30.000 ευρώ. Δέκα ακόμη άτομα (ελληνικής, αλβανικής και βουλγαρικής καταγωγής) συνεργάτες της εν λόγω συμμορίας κατηγορήθηκαν προ μερικών εβδομάδων. Ανάμεσα στις εντολές που δίνονταν από τις ανεξέλεγκτες φυλακές Κορυδαλλού για τα συμβόλαια θανάτου ήταν «μια στο κεφάλι και στη θάλασσα. Κάθε κοτόπουλο που θα σκοτώνουμε κι άλλο σιδερικό»!

Εκβιασμοί, επικηρύξεις και η υπόθεση Energa

Σύμφωνα με πληροφορίες, η δολοφονία του Αλμπέρ Μπάκο συσχετίζεται με τη δίκη που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη για τη δολοφονία του ποινικολόγου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, στην οδό Ασκληπιού. Ο εν λόγω Αλβανός θεωρείται ότι ήταν ένας από τους τρεις εντολείς της δολοφονίας και ο 34χρονος Αλβανός που τον μαχαίρωσε ήταν ένας από τους φυσικούς αυτουργούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, προχώρησαν στη δολοφονία του για να μετατεθεί στον Μπάκο η ευθύνη για την εντολή δολοφονίας του άτυχου δικηγόρου και οι υπόλοιποι αλβανοί κακοποιοί να αρνηθούν οποιαδήποτε ευθύνη.

Ομως το εν λόγω έγκλημα στον Κορυδαλλό έχει κι άλλες διαστάσεις αφού κίνητρο της δολοφονίας του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου ήταν η άσκηση πίεσης προς τον πελάτη του, κατηγορούμενο για την υπόθεση Energa Αρη Φλώρο, να τους παραδώσει μεγάλο χρηματικό ποσό για να αποσύρουν επιβαρυντικές καταθέσεις που είχαν δώσει. Οι Αλβανοί είχαν υποστηρίξει ότι «ο Φλώρος ήταν εντολέας της απόπειρας δολοφονίας του δικηγόρου το 2014 στην Πεντέλη». Κάτι που συνδέθηκε με τη συνολική κατ’ οίκον ομηρεία και δικαστική διαχείριση της υπόθεσης της Energa.

Ωστόσο από την περαιτέρω έρευνα προέκυψε ότι υπήρχε εκβιασμός και από δικηγόρους που ζητούσαν από τον Αρη Φλώρο και τον Μιχάλη Ζαφειρόπουλο περίπου 2.000.000 ευρώ, εν ονόματι των μελών της αλβανικής μαφίας! Μάλιστα, από την πρόσφατη έρευνα προέκυψε ότι ένας από αυτούς τους δικηγόρους (σ.σ.: ο ίδιος που συνελήφθη την Πέμπτη από την ΕΛ.ΑΣ.) έδωσε μέσα σε λίγες ημέρες περίπου 10.000 ευρώ στον αρχηγό της μεγάλης εγκληματικής οργάνωσης για να προχωρεί σε αλλοιωμένες καταθέσεις σε βάρος του κ. Φλώρου. Επιπλέον, μέρος των χρημάτων δόθηκε προκειμένου να καλύψει τα έξοδα για την κηδεία του δολοφονηθέντος Αλμπέρ Μπάκο.

Οπως προέκυψε από την πρόσφατη έρευνα της ΕΛ.ΑΣ., ο αλβανός μεγαλοκακοποιός επεδίωκε να πληρώσει αυτά τα έξοδα παραπλανητικά για να δείξει ότι δεν είχε σχέση με τον φόνο της Ε’ Πτέρυγας. Ωστόσο φέρεται να έχει προκύψει ότι ο ίδιος είχε δώσει την εντολή. Και ανάμεσα στα άλλα είχαν υποκλαπεί συνομιλίες του που δήλωνε τον εκνευρισμό του στους δράστες που δεν μαχαίρωσαν τον Αλμπέρ Μπάκο μέσα στο κελί και το έπραξαν μπροστά στις κάμερες του σωφρονιστικού καταστήματος.