Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να βυθίζεται δημοσκοπικά «πληρώνοντας» μεταξύ άλλων και τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζει τις βαλίτσες του για να πραγματοποιήσει αύριο Τρίτη,  την πρώτη του επίσκεψη στη γειτονική χώρα, μετά τα… βαφτίσια σε «Βόρεια Μακεδονία».

Ο κ. Τσίπρας  έχοντας μαζί του υπουργούς αλλά και αρκετούς επιχειρηματίες θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της χώρας Ζόραν Ζάεφ και αναμένεται να υπογράψουν μία σειρά από διμερείς συμφωνίες.

Στόχος του πρωθυπουργού είναι με την επίσκεψή του στη Βόρεια Μακεδονία να επιχειρήσει να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα που υπάρχει στην Ελλάδα για τη Συμφωνία των Πρεσπών καθώς φοβάται ότι το συγκεκριμένο ζήτημα θα είναι ένα από τα κορυφαία που θα κυριαρχήσουν στις επικείμενες εκλογές αλλά και να καθησυχάσει τους επιχειρηματίες της βόρειας Ελλάδας για τις συνέπειες της Συμφωνίας. Τα δημοσκοπικά ευρήματα σε όλη τη χώρα άλλωστε, είναι εδώ και καιρό απογοητευτικά ενώ ειδικά στη βόρεια Ελλάδα το κυβερνών κόμμα καταποντίζεται.

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα ο πρωθυπουργός θα φτάσει στο αεροδρόμιο των Σκοπίων το πρωί της Τρίτης και στη συνέχεια θα μεταβεί στο κυβερνητικό Μέγαρο, όπου θα υπάρξει επίσημη τελετή υποδοχής. Ακολούθως, ο κ. Τσίπρας θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό της χώρας Ζόραν Ζάεφ.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης θα υπάρξει συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-ΠΓΔΜ και στη συνέχεια οι δύο πρωθυπουργοί θα πραγματοποιήσουν δηλώσεις στα ΜΜΕ. Ακολούθως, ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι.

To απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο κ. Τσίπρας και ο κ. Ζάεφ θα συμμετάσχουν σε επιχειρηματικό φόρουμ.

Το μισό υπουργικό

Ο κ. Τσίπρας έχοντας στο πλευρό του αρκετούς υπουργούς (Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκη, Άμυνας Ευάγγελο Αποστολάκη, Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη, Υγείας Ανδρέα Ξανθό, Ενέργειας, Γ. Σταθάκη, Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκο Παππά, Σία Αναγνωστοπούλου, Στ. Αραχωβίτη, Μάρκο Μπόλαρη, κ.α) θα μιλήσει και πάλι για μία ιστορική συμφωνία που θα βοηθήσει και τις δύο πλευρές.

Αναφορικά με τις συμφωνίες , αναμένεται να υπογράψει  μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών Πολιτικής Αεροπορίας των δυο χωρών, μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Γραμματείας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας για την επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των επιχειρηματιών που θα συμμετάσχουν στο ταξίδι θα είναι εκπρόσωποι από τους Ομίλους Μυτιληναίου, Κοντοµηνά, Κόκκαλη κ.λ.π. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στα Σκόπια θα βρεθούν μεταξύ άλλων οι εξής επιχειρηματίες:

Ιωάννης Κουφουδάκης, CEO της Neuropublic ΑΕ (συστήματα υψηλής τεχνολογίας στον αγροτοδιατροφικό τομέα)

Εμμανουήλ Παναγιωτάκης, πρόεδρος και CEO της ΔΕΗ.
Nicola Battilana, CEO της ΔΕΣΦΑ (φυσικό αέριο)
Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος του Ομίλου Μυτιληναίου (ενέργεια, μέταλλα, κατασκευές)
Δημήτρης Καλλιτσάντσης, CEO της ΕΛΛΑΚΤΩΡ
Γιάννης Μπαϊρακτάρης, γενικός διευθυντής Elea Creta Ltd
Κωνσταντίνος Κόκκαλης, αντιπρόεδρος Intracom
Δημήτρης Κοντομηνάς, πρόεδρος DEMKO (ασφάλειες)
Δημήτρης Κούτρας, πρόεδρος ΙΝΤΡΑΚΑΤ
Αθανάσιος Σαββάκης, πρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (πρώην Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος) και αντιπροσωπεία επιχειρηματιών μελών του συνδέσμου