Για δεύτερη φορά μέσα στον Μάρτιο, με ομιλία του στο Ινστιτούτο Πουλαντζά μετά τη διάλεξη στο Paris School of International Affairs, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θέλησε να παρουσιάσει το δικό του θεώρημα για την Αριστερά, τη «δική του Αριστερά», που απέχει από δογματικές θέσεις και, το κυριότερο, από το ύφος της εξουσίας που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στις ομιλίες του ο 59χρονος καθηγητής Οικονομικών των Πανεπιστημίων του Kent και της Αθήνας αν και δείχνει ήρεμος, έως υποτονικός, προκαλεί με την ανάλυσή του για την επέλαση της Ακροδεξιάς λέγοντας:

«Η κρίση δεν έχει περάσει, είναι εδώ και έχει δημιουργήσει ανισότητα, με τεράστιες συνέπειες για τις κοινότητες όπου ζει ο κόσμος. Ημουν πριν από μία εβδομάδα στη Γαλλία. Εκεί αν δεν είσαι στις 10-15 μεγάλες πόλεις που είναι κέντρα ανάπτυξης, είσαι κατεστραμμένος. Δεν υπάρχει μεσαία τάξη στις μικρότερες πόλεις, των 50.000, των 80.000, των 150.000 κατοίκων. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και στις περιοχές που το Εργατικό Κόμμα στη Βρετανία έχει χάσει ψηφοφόρους, αλλά και στους ανθρώπους που είναι υπέρ του Brexit».

Στο ρεπορτάζ του Ζώη Τσώλη που δημοσιεύεται στην έντυπη έκδοση στο «Βήμα της Κυριακής» θέτονται τα εξής ερωτήματα:

Ποιο είναι το θεώρημα του Τσακαλώτου για την Αριστερά;

Πόσο κοντά ή μακρυά βρίσκεται από αυτό του ΣΥΡΙΖΑ;

Ποια η άποψη για τις συμμαχίες;

Ποια η στάση του απέναντι στον λαϊκισμό;