Αν ο στόχος της πρώτης μέρας του συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής ήταν να μεταδώσει μια εικόνα ενότητας  και συσπείρωσης, τότε ο στόχος αυτός επετεύχθη.  Οι χιλιάδες σύνεδροι που προσήλθαν στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ) αντίκρισαν εικόνες που είχαν καιρό να δουν. Αλήθεια,  ποιος θυμάται την τελευταία φορά που ο Γιώργος Παπανδρέου χειροκρότησε ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Και πόσοι έχουν δει τον Ευάγγελο Βενιζέλο να χειροκροτεί ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου; Όμως το πρώτο θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα ήταν αυτό που ακολούθησε την αναφορά του Κώστα Σκανδαλίδη στον Αντώνη Βγόντζα. Η απουσία του, είπε, «σκιάζει τις εργασίες του συνεδρίου μας και θλίβει τις καρδιές μας». Όχι, οι αιχμές εναντίον της ηγεσίας δεν έλειψαν.

Ούτε και οι διαφορετικές προσεγγίσεις για την στρατηγική του κόμματος και την μετεκλογική του στάση. Αλλά η Φώφη Γεννηματά έχει κάθε λόγο να είναι ευχαριστημένη. Το «φώναζε», η καλή της διάθεση όταν, πηγαίνοντας προς το γραφείο της αργά το βράδυ,  χαμογελαστή,  παρά την κούραση της ημέρας,  ανταποκρίθηκε σε όλα τα αιτήματα των συνέδρων για μια selfie.  

Ενωτικό κλίμα και δυσκολίες

Η κυρία Γεννηματά στην καθιερωμένη ολιγόλεπτη συνομιλία της με τους δημοσιογράφους στο κέντρο Τύπου, απέδωσε το ενωτικό κλίμα του συνεδρίου στον κόσμο της παράταξης. Στα μηνύματα που στέλνει με την παρουσία του στις δημόσιες εκδηλώσεις του κόμματος.  Αυτός ο κόσμος της παράταξης, όλες οι φυλές του, ήταν εχθές στο ΣΕΦ. Θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι στα πηγαδάκια στα οποία όλοι αυτοί οι άνθρωποι εξέφραζαν την αισιοδοξία αλλά και τις ανησυχίες τους, χτυπούσε η καρδιά του συνεδρίου.  Δεν είναι δύσκολο να γίνουν αντιληπτές οι  λεπτές ισορροπίες που καλείται να υπηρετήσει η προεκλογική στρατηγική του Κινήματος Αλλαγής αν καταγράψεις αυτές τις συζητήσεις.

Το αβίαστο συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συνέδρων διακατέχεται από σφοδρά αντι-ΣΥΡΙΖΑ συναισθήματα και επιθυμεί τη στρατηγική του ήττα.  Αλλά είναι φανερό στέκονται με ιδιαίτερο προβληματισμό απέναντι στο ενδεχόμενο μιας νέας κυβερνητικής συνεργασίας με τη ΝΔ, στην περίπτωση που δεν υπάρχει αυτοδυναμία.  Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. 

ΚΚΕ του κέντρου;

Θα μπορούσε το Κίνημα Αλλαγής να συμπεριφερθεί ως ένα «ΚΚΕ του κέντρου», όπως ανέφερε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, δηλαδή να περιχαρακωθεί και να ακολουθήσει τη στρατηγική «δεν συνεργάζομαι με κανένα;». Θα μπορούσε προκαταβολικά να ξεκόψει κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με τον «στρατηγικό αντίπαλο»,  όπως την χαρακτήρισε ο Γιώργος Παπανδρέου και άλλα στελέχη; Θα περιμένει το αποτέλεσμα και έπειτα θα αποφασίσει με συνεδριακή διαδικασία τη στάση του, όπως έγινε αντιληπτή από τους συνέδρους η πρόταση της κυρίας Γεννηματά;  Ή όλα αυτά θα πρέπει να ξεκαθαριστούν από τώρα στη βάση του εκλογικού ποσοστού που θα λάβει το Κίνημα Αλλαγής όπως πρότεινε ο Νίκος Ανδρουλάκης;      


Είναι βέβαιο ότι το εκλογικό ποσοστό που θα λάβει το Κίνημα Αλλαγής στις εθνικές εκλογές θα καθορίσει όχι μόνο τη μετεκλογική του στάση αλλά και το ίδιο του το μέλλον. Άλλωστε οι εκλογές, όπως επεσήμανε ο Κώστας Σημίτης δεν κρίνουν μόνο την πρωτιά αλλά και άλλα σημαντικά ζητήματα με κυριότερο την ύπαρξη μιας κριτικής δύναμης αναμόρφωσης της χώρας.

Όμως, ο επόμενος σταθμός είναι οι Ευρωεκλογές. Ο πήχης, σε μια αναμέτρηση-πρόκριμα για τις  εθνικές εκλογές  στην οποία το Κίνημα Αλλαγής συμμετέχει έχοντας στο ψηφοδέλτιο «βαριά ονόματα» έχει τεθεί ψηλά. Στόχος είναι το διψήφιο ποσοστό. Σε αυτή τη μάχη, θα ρίξει το βάρος της το επόμενο διάστημα η Φώφη Γεννηματά που στη συνομιλία της με τους δημοσιογράφους εξέφρασε την αισιοδοξία της για ένα καλό αποτέλεσμα. Ανάλογη αισιοδοξία μετέδιδε και ο Γιώργος Καμίνης.

Τα κόλπα Τσίπρα

Όμως, δεν θα είναι μια εύκολη μάχη. Ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε την πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα να βάζει συνεχείς τρικλοποδιές στο Κίνημα Αλλαγής στην προσπάθεια του να εμφανιστεί ως ο εκφραστής του προοδευτικού μετώπου στην Ελλάδα. 

Τελευταία αυτή  με τον Φράνς Τίμερμανς που η κυρία Γεννηματά χαρακτήρισε «ένα θαυμάσιο άνθρωπο» που «μπορεί να υλοποιήσει την προοδευτική ατζέντα των ευρωπαίων σοσιαλιστών».  Ο κ. Τίμερμανς ως υποψήφιος των ευρωπαίων σοσιαλιστών θα δώσει σήμερα το παρών στο συνέδριο και θα μιλήσει στην εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ανδρέα Παπανδρέου.

Την τελευταία στιγμή όμως και ενώ θα αναχωρούσε το βράδυ της Κυριακής άλλαξε το πρόγραμμα του για να συναντηθεί, τη Δευτέρα, με τον Αλέξη Τσίπρα  που του το ζήτησε. Ο κ. Τίμερμανς είναι επίτροπος της ΕΕ και είναι λογικό να ανταποκριθεί στο αίτημα ενός πρωθυπουργού χώρας-μέλους για συνάντηση. Ωστόσο, το Κίνημα Αλλαγής «στερείται την αποκλειστικότητα» της παρουσίας του, στην Ελλάδα.

Η κυρία Γεννηματά πιστεύει ότι όλες κινήσεις του κ. Τσίπρα του γυρνάνε μπούμερανγκ. Και ότι η προσπάθεια εκμετάλλευσης ζητημάτων όπως τα οικονομικά των κομμάτων, δεν θα φέρουν αποτέλεσμα, ότι είναι προσπάθειες «αλλαγής ατζέντας», διαφυγής από τα μέτωπα της οικονομίας και της καθημερινότητας που πιέζουν ολοένα και περισσότερο την κυβέρνηση.   Πάντως στο ερώτημα αν εκτιμά αν τα περιθώρια στενεύουν τόσο ώστε να εξαναγκαστεί η κυβέρνηση να προσφύγει σε εθνικές εκλογές τον Μάιο, έδειξε να μην το θεωρεί πολύ πιθανό αν και δηλώνει ότι το Κίνημα Αλλαγής είναι έτοιμο και για αυτό το ενδεχόμενο.

Σήμερα οι σύνεδροι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την εκδήλωση για τον Ανδρέα Παπανδρέου, μια ταινία για τη ζωή του, ενώ θα ακολουθήσει και συναυλία από την ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης». Νωρίτερα, θα έχουν ψηφίσει για την εκλογή των μελών της κεντρικής επιτροπής που στη συνέχεια θα εκλέξει γραμματέα και κεντρική επιτροπή.

Η Φώφη Γεννηματά έδειξε,  αποδίδοντας χειροκροτούμενη, τα εύσημα στον Μανώλη Χριστοδουλάκη, την επιλογή της.  Εκείνη την ώρα χαμογέλασε και ένας παλιός γραμματέας του ΠαΣοΚ, ο Κώστας  Λαλιώτης, που πέρασε όλη σχεδόν την ημέρα στο κέντρο Τύπου παρέα με τους δημοσιογράφους, χωρίς να έχει το συνήθως σκεπτικό ύφος που τον διακρίνει.  Προφανώς, ήταν και αυτός ικανοποιημένος από την εικόνα του συνεδρίου.