Την προσοχή του στα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων εστιάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης (φωτογραφία), όπως είπε σε συνομιλία με δημοσιογράφους, για να προσθέσει: «Αυτό που κρατώ από τις δημοσκοπήσεις δεν είναι η διαφορά, αλλά ότι το κεντρικό κριτήριο της ψήφου είναι η οικονομία». Σε ερώτηση για την προέλευση των αναποφάσιστων κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε πως «αν πιστεύει ο κ. Τσίπρας ότι ευνοείται από τους αναποφάσιστους, ας προκηρύξει εδώ και τώρα και τις εθνικές εκλογές για να μην ταλαιπωρείται άλλο η χώρα».

Αμάν, μας… πιάσανε

Η σκηνή που θα σας περιγράψω συνέβη στους διαδρόμους της Βουλής την Παρασκευή το πρωί, λίγο προτού αρχίσει η ψηφοφορία για την πρώτη κατοικία. Τυχαίως συναντά τον Αλέκο Φλαμπουράρη ο βουλευτής της Δημοκρατικής Παράταξης Γιάννης Κουτσούκος, ο οποίος με ήπιο τρόπο παραπονείται για τα μέτρα ασφαλείας που υπάρχουν κοντά και μπροστά στο σπίτι του υπουργού Επικρατείας, το οποίο, να σημειώσω, το έκαψαν δύο φορές. Και ακολουθεί αυτή η επική απάντηση του κ. Φλαμπουράρη…

nnn

Την πρώτη φορά που επιτέθηκαν στο σπίτι του, έλεγε ο κ. Φλαμπουράρης, είχαν βάλει αυξημένα μέτρα ασφαλείας. Τη δεύτερη φορά έβαλαν μια κλούβα ΜΑΤ να το προσέχει, αλλά ο υπουργός δεν είχε συνηθίσει στις κλούβες και στα ΜΑΤ. Το ίδιο βράδυ είχε καλεσμένους στο σπίτι και όταν τελείωσε το δείπνο πήγε να κατευοδώσει μια προσκεκλημένη του ανοίγοντας την εξώπορτα του σπιτιού του. Και αντίκρισε την κλούβα, τους ροπαλοφόρους και ασπιδοφόρους των ΜΑΤ. Σάστισε και είπε στην έκπληκτη φίλη του: «Αμάν, μας πιάσανε».

nnn

Να σημειώσω εδώ και τούτο. Τη  νύχτα που ο κ. Φλαμπουράρης νόμιζε ότι ήρθαν να τον συλλάβουν, κυκλοφορούσαν κάποιες φήμες για κάποια ελικόπτερα με τα οποία επρόκειτο δήθεν να διαφύγει ο κ. Τσίπρας, όπως έγινε μερικά χρόνια πριν με την κυβέρνηση της Αργεντινής. Η κατάσταση μύριζε μπαρούτι καθότι η κυβέρνηση, που υποσχόταν να σκίσει τα μνημόνια με ένα άρθρο και έναν νόμο, ετοιμαζόταν να υπογράψει καινούργιο μνημόνιο, «αχρείαστο», όπως το χαρακτήριζε η ΝΔ.

Το Νομπέλ Ειρήνης και τα «κίτρινα γιλέκα»

Επισκέφθηκαν προσφάτως τη Βουλή βουλευτές της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης και ήθελαν να μάθουν τα πάντα για την Ελλάδα, για την κρίση που δεν ξεπεράστηκε, για το πότε θα έρθει η ανάπτυξη, για την ανεργία, για το brain drain κ.λπ. Ρώτησαν για όλα αυτά τους έλληνες συναδέλφους τους, εκ των οποίων ορισμένοι, κατά παράδοξο τρόπο, αντί εμπεριστατωμένων απαντήσεων ρωτούσαν τους Γάλλους για τα «κίτρινα γιλέκα» και πόσο επηρεάζουν τις πολιτικές καταστάσεις, για τη Γαλλική Επανάσταση και τις αξίες που έφερε στον κόσμο, για το πόσο ωραίο θα ήταν εάν ο κ. Τσίπρας έπαιρνε μαζί με τον κ. Ζάεφ το Νομπέλ Ειρήνης, για το εάν είναι καλή ή όχι η Συμφωνία των Πρεσπών και πολλά άλλα παρόμοια. Δηλαδή, με δυο κουβέντες, οι Γάλλοι ήρθαν προετοιμασμένοι να πληροφορηθούν για την ελληνική πραγματικότητα και εισέπραξαν τις παραπάνω απορίες. Αλλη μια χρυσή ευκαιρία προώθησης των ελληνικών συμφερόντων χάθηκε στον βωμό των μικροκομματικών σκοπιμοτήτων.

Οταν η Φώφη τηλεφώνησε στον Γιώργο

Επειδή αρχίζει το συνέδριο του ΚΙΝΑΛ, καλό θα είναι να ξέρετε και τούτα: Το συνέδριο αρχίζει, σύμφωνα με το πρόγραμμα, στις 10.30 το πρωί του Σαββάτου με ομιλία της Φώφης Γεννηματά. Το πιθανότερο βέβαια είναι το συνέδριο να ξεκινήσει σε ώρα… ΠαΣοΚ, δηλαδή ένα δίωρο αργότερα. Την πρώτη ημέρα το ενδιαφέρον εστιάζεται στην ομιλία της Φώφης Γεννηματά αλλά και στις τοποθετήσεις των κορυφαίων του χώρου. Του Κώστα Σημίτη, του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Γιώργου Παπανδρέου. Ο κ. Παπανδρέου και η στάση του στο συνέδριο ήταν ο μεγάλος πονοκέφαλος της Φώφης Γεννηματά. Μαθαίνω πάντως ότι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία Φώφης – Γιώργου και θέμα δεν υπάρχει.

nnn

Το μεγάλο ενδιαφέρον όμως στρέφεται στη δεύτερη ημέρα όπου θα κυριαρχήσουν οι συμβολισμοί. Το μεσημέρι της Κυριακής θα υπάρξει η εκδήλωση για την επέτειο συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη γέννηση του Ανδρέα Παπανδρέου που θα συμπληρωθεί με μια ταινία-αφιέρωμα στη ζωή του. Θα ακολουθήσει συναυλία της Λαϊκής Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης». Φυσικά την παράσταση αναμένεται να κλέψει ο Φρανς Τίμερμανς, ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η παρουσία του στο συνέδριο θεωρείται προσωπική επιτυχία της Φώφης Γεννηματά καθώς ενισχύει την προεκλογική στρατηγική του κόμματος για τις ευρωεκλογές.

Ενα φιλάκι και τέσσερις γάιδαροι

Τη σκυτάλη στη νέα εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ Σοφία Ζαχαράκη παρέδωσε και επίσημα η Μαρία Σπυράκη ύστερα από μια σύντομη τελετή παράδοσης – παραλαβής. Ομως, μαζί με τη σκυτάλη η πρώην έδωσε στη νυν και ένα δώρο: ένα τσαντάκι στο οποίο ήταν ζωγραφισμένοι τέσσερις… πολύχρωμοι γάιδαροι. Μαζί με την τσάντα τής έδωσε και ένα φιλί, όπως η ίδια μου έλεγε, και εν συνεχεία έφυγε από τα γραφεία της ΝΔ για να πάρει μέρος σε πάνελ, προκειμένου «να μαζέψω κανένα ψηφαλάκι», όπως έλεγε γελώντας. Στην εκδήλωση (εάν μπορώ να την πω έτσι) ήταν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που ευχαρίστησε τη Μαρία Σπυράκη «για τον άψογο τρόπο που επιτέλεσε τα καθήκοντά της» και της ευχήθηκε καλή επιτυχία στην κούρσα για την Ευρωβουλή.