Στην πρόθεση της κυβέρνησης να καταθέσει στη Βουλή τη νέα ρύθμιση για την εξόφληση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία σε έως 120 δόσεις αναφέρθηκε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με το τι γίνεται με τη ρύθμιση, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε χαμογελαστός: «Με τη δική μας κυβέρνηση προχωράνε τα πάντα».

Οι ρυθμίσεις των 120 δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία, είναι κινήσεις στις οποίες η κυβέρνηση αφενός έχει επενδύσει επικοινωνιακά, αφετέρου τις αναμένει πως και τι προκειμένου να εισρεύσουν έσοδα στα δημόσια ταμεία.

Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου και του οικονομικού επιτελείου είναι να δοθεί στο Eurogroup της 5ης Απριλίου το πράσινο φως για την επιστροφή των 970 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων, ώστε να ακολουθήσει, με το βλέμμα στις κάλπες, η ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα με τους τεχνοκράτες των ευρωπαϊκών θεσμών, που θα βρεθούν στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της 2ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης και την έναρξη της 3ης.

Αναλυτικότερα, το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τη ρύθμιση χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε έως 120 δόσεις θα καλύπτει, σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο τους μη μισθωτούς όσο και τις επιχειρήσεις και θα προβλέπει μείωση έως και μηδενισμό των προσαυξήσεων και ελάχιστη μηνιαία δόση 50 ευρώ. Δεν θα υπάρχουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ένταξης.

Για τις οφειλές στην εφορία, θα θεσπιστούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια τα οποία θα ορίζουν όχι μόνο το αν θα επέρχεται η ένταξη στη ρύθμιση η οποία θα καλύπτει οφειλές που δημιουργήθηκαν έως το τέλος του 2017. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να μπορέσουν να συμπεριληφθούν και φόροι που έμειναν απλήρωτοι το 2018.