Στη Θεσσαλονίκη δεν ξεχνούν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ακόμα και όταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (φωτογραφία) προήδρευε (σε καλά προστατευόμενο χώρο στο «Μακεδονία Παλλάς» – ιδιοκτησίας Ιβάν Σαββίδη) σε σύσκεψη επιχειρηματιών της Βόρειας Ελλάδας, υπήρξε μεγάλη γκρίνια η οποία και εκδηλώθηκε μ’ έναν έξυπνο τρόπο. Ηταν η στιγμή που ο κ. Τσίπρας θέλησε να τους πείσει να αρπάξουν την ευκαιρία και να επενδύσουν στα Σκόπια (Βόρεια Μακεδονία), πλην όμως τον περίμενε μια έκπληξη…

***

Ο γνωστός οινοποιός Ευάγγελος Γεροβασιλείου διαμαρτυρήθηκε στον Πρωθυπουργό μ’ έναν ιδιαίτερο τρόπο. Διαμαρτυρήθηκε για τις πρακτικές των οινοποιών της Βόρειας Μακεδονίας οι οποίοι πωλούν «μακεδονικά κρασιά». Συγκεκριμένα, εκεί που δεν το περίμενε ο κ. Τσίπρας, του έδειξε φωτογραφίες από την πρόσφατη έκθεση «Prowein», όπου προβλήθηκαν τα «Wines of Macedonia».

***

Οι επιχειρηματίες είπαν ότι περιμένουν από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας να τους εξηγήσει τι αλλάζει με τη Συμφωνία των Πρεσπών και σε ποιους τομείς η κυβέρνηση θα αναλάβει να ανοίξει τον δρόμο για να μπορέσουν να δραστηριοποιηθούν. Και έθεσαν σαφέστατα και το θέμα των εμπορικών ονομασιών. Πάντως, ορισμένοι εκ των επιχειρηματιών που παρέστησαν στη συνάντηση είπαν ότι δεν είναι σίγουρο ότι θα μεταβούν στα Σκόπια γιατί δεν τους εκφράζει η Συμφωνία των Πρεσπών.

***

Παρά ταύτα, οι βορειοελλαδίτες επιχειρηματίες καλωσόρισαν τον Πρωθυπουργό και τον εξάδελφό του Γιώργο Τσίπρα και την υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης Ελευθερία Χατζηγεωργίου, που τον συνόδευαν, με σαντουιτσάκια (brios) και με μίνι χάμπουργκερ που τα τίμησαν άπαντες.

Η απάντηση του Κυριάκου από τη Θεσσαλονίκη

Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τους επιχειρηματίες στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς», ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τους συναντήσει την Παρασκευή στο «Grand Hotel Palace». Σκοπός τη συνάντησης που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας είναι η ανάδειξη των προβλημάτων που δημιουργεί η Συμφωνία των Πρεσπών στα σήματα των μακεδονικών προϊόντων. Μια συνάντηση που αποτελεί και ένα είδος απάντησης στη σημερινή σύσκεψη του Αλέξη Τσίπρα με επιχειρηματίες της Βόρειας Ελλάδας και με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στα Σκόπια.

Η Μαρέβα στη Βουλή

Θα σταθώ σε δύο σημεία από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ που συνεδρίασε την Πέμπτη. Πρώτα απ’ όλα θα αναφερθώ στην απρόσμενη (σικ) εμφάνιση της Μαρέβας Μητσοτάκη (με λευκό καπελάκι, παρακαλώ) λίγο πριν αρχίσει η συνεδρίαση. Πήγε κατευθείαν στο γραφείο του συζύγου της αιφνιδιάζοντας ακόμα και τις γραμματείς του κ. Μητσοτάκη. Και δεύτερον, όταν ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη διαπλοκή, είπε ότι «εμένα λένε ότι είμαι διαπλεκόμενος, που έχω στο ψηφοδέλτιο τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο, και όχι τον κ. Τσίπρα που έχει στο ψηφοδέλτιό του τον Κόκκαλη».

Καραμανλής στα κέφια του

Κατά τα άλλα, πρόσεξα την καλή διάθεση που είχε ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής που εισήλθε από τους πρώτους στην αίθουσα της Γερουσίας και χαιρέτησε όποιον έβρισκε μπροστά του διά χειραψίας. Πρόσεξα επίσης τη θερμή υποδοχή που έγινε στο νεοαποκτηθέν μέλος της ΚΟ της ΝΔ κ. Λαζαρίδη. Κάθισε στη μέση της αίθουσας με τον κ. Μητσοτάκη να του λέει ότι «βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος» και αυτός καμάρωνε.

Αμετανόητος λαϊκιστής

Να σημειώσω, τέλος, τη σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε ο κ. Μητσοτάκης κατά του Αλέξη Τσίπρα, χαρακτηρίζοντας τον Πρωθυπουργό ως «αριστερό Ορμπαν του Νότου» και «αμετανόητο λαϊκιστή που έχει φτιάξει μια κυβέρνηση-κουρελού». Για να προσθέσει: «Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών θα δείξει τον δρόμο της εξόδου στον ΣΥΡΙΖΑ».

Οταν η Δούρου μπερδεύει δρόμους

Το επεσήμανε ο Κώστας Αχ. Καραμανλής (βουλευτής Σερρών) ότι η Ρένα Δούρου – πιθανότατα λόγω άγνοιας – μπερδεύει δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα. Εκανε λόγο για τον υπάρχοντα δρόμο, τον Ε962, έναν επαρχιακό δρόμο, με 1 λωρίδα ανά κατεύθυνση, χωρίς διάζωμα, ανοιχτό, χωρίς προστατευτικό στηθαίο. Ενώ ο κ. Καραμανλής και άλλα στελέχη της ΝΔ, στην παρουσίαση του προγράμματος της ΝΔ για τα μεγάλα έργα, μίλησαν για ένα νέο μεγάλο έργο, έναν αυτοκινητόδρομο ευρωπαϊκών προδιαγραφών, που θα παρακάμπτει πλήρως την Αθήνα και θα ενώνεται με την Εθνική Οδό στο ύψος της Θήβας, έξω από την Υλίκη.

Σημίτης και Ντόρα

Το think tank «Καταλύτης» διοργάνωσε ειδική εκδήλωση στο βιβλιοπωλείο «Book Plus» για τα 20 χρόνια από τη Συμφωνία του Ελσίνκι με πολλές εκπλήξεις. Πρώτα απ’ όλα παρέστη ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Ηταν επίσης εκεί και η Ντόρα Μπακογιάννη. Η Ντόρα μου μετέφεραν ότι είπε πολύ καλά λόγια για τη Συμφωνία του Ελσίνκι (διαφωνώντας τότε με το κόμμα της) και καλά λόγια για τον κ. Σημίτη που την υπέγραψε. Μίλησαν επίσης ο Θ. Σωτηρόπουλος, διπλωματικός σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού, η Αθηνά Δρέττα και άλλοι, ενώ ο κ. Σημίτης έκανε και μια παρέμβαση δείχνοντας εμμέσως πλην σαφώς τις διαφωνίες του για τις κραυγές εθνικισμού.