Η Βενεζουέλα παρέμενε στο σκοτάδι χθες Τετάρτη για τρίτη συνεχόμενη ημέρα εξαιτίας της νέας μεγάλης βλάβης στο σύστημα ηλεκτροδότησης, προκαλώντας ανησυχία και οργή μεταξύ των πολιτών, τους οποίους ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό κάλεσε και πάλι σε διαδηλώσεις το Σάββατο.

Το δίκτυο ηλεκτροδότησης λειτουργούσε περιοδικά στο Καράκας και σε άλλες περιοχές της Βενεζουέλας μετά τη νέα βλάβη που σημειώθηκε χθες Τετάρτη το πρωί και η οποία, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης, κατέστησε μάταιες τις προσπάθειες για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης σε ποσοστό 85% που είχαν καταβληθεί την Τρίτη.

Η διακοπή οφείλεται «στην αστάθεια (του δικτύου) μετά την επίθεση» που ενορχήστρωσε η αντιπολίτευση, κατήγγειλε το Καράκας, το οποίο έκανε λόγο «για την πιο σοβαρή τρομοκρατική επίθεση στην Ιστορία της Βενεζουέλας».

Η κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο επεσήμανε ότι η βλάβη οφείλεται σε μια πυρκαγιά στον κεντρικό σταθμό παραγωγής στο Γκούρι, στη νότια Βενεζουέλα, ο οποίος παράγει το 80% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Ωστόσο δεν ήταν σε θέση να εκτιμήσει ούτε το μέγεθος της βλάβης ούτε για πόσο διάστημα θα διαρκέσει. Μάλιστα το βράδυ κήρυξε τη σημερινή ημέρα τεχνική αργία, με τα σχολεία και τα πανεπιστήμια να παραμένουν κλειστά και το μετρό να μην λειτουργεί.

Από την πλευρά του ο Γκουαϊδό κάλεσε τους υποστηρικτές του σε νέες διαδηλώσεις το Σάββατο σε όλη τη χώρα προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την κατάρρευση των δημόσιων υπηρεσιών της χώρας. «Δεν υπάρχει πλέον φως, δεν μπορούμε να μένουμε χωρίς να κάνουμε τίποτα», υπογράμμισε.

Ο Μαδούρο του απάντησε: «Έχουμε μεγάλη κινητοποίηση σε όλη τη χώρα», είπε μιλώντας στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο VTV, καλώντας σε «μηδενική ανοχή» ενάντια στη βία των αντιπάλων του.

Αυτή η διακοπή στην ηλεκτροδότηση αφορά 21 από τις 23 πολιτείες της Βενεζουέλας, σύμφωνα με χρήστες ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης. Αυτή είναι η δεύτερη μεγάλη βλάβη στο σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας σε διάστημα τριών εβδομάδων, μετά από αυτή που διήρκεσε από τις 7 ως τις 14 Μαρτίου.

Εκτός από την έλλειψη ηλεκτρικού, η παρουσία Ρώσων στρατιωτών στη Βενεζουέλα δηλητηριάζει το πολιτικό κλίμα στη χώρα.

«Φαίνεται ότι η κυβέρνηση Μαδούρο δεν έχει εμπιστοσύνη στους στρατιωτικούς της, αφού έφερε άλλους από το εξωτερικό», σχολίασε ο Γκουαϊδό.

Δύο ρωσικά αεροσκάφη που μετέφεραν περίπου 100 στρατιώτες και 35 τόνους υλικού έφτασαν στο Καράκας την Κυριακή.

Η αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για το θέμα συνεχίστηκε και χθες. «Η Ρωσία πρέπει να φύγει», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δέχθηκε στον Λευκό Οίκο την Φαμπιάνα Φλόρες, σύζυγο του Γκουαϊδο και «πρώτη κυρία της Βενεζουέλας», όπως την αποκάλεσε.

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα συνέστησε στον Τραμπ να τηρήσει την υπόσχεσή του να αποσυρθεί από τη Συρία προτού ζητήσει από τη Ρωσία να αποσυρθεί από τη Βενεζουέλα.

«Προτού ορίσει την τύχη τρίτων χωρών θα τον συμβούλευα να τηρήσει τις υποσχέσεις που έχει δώσει στη διεθνή κοινότητα», τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ