Βροχή πληρωμών και επιδομάτων αυτή την εβδομάδα για πάνω από 1.000.000 δικαιούχους καθώς η κυβέρνηση δύο μήνες πριν από τις ευρωεκλογές έχει ρίξει στη μάχη της ψήφου την προσέλκυση των ευπαθών ομάδων.

Η αρχή γίνεται με τα οικογενειακά επιδόματα όπου σε χρόνο ρεκόρ ο αρμόδιος Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) προχώρησε τις διαδικασίες υποβολής αιτήσεων των νοικοκυριών που προστατεύουν ανήλικα τέκνα ή φοιτητές προκειμένου να δοθεί η πρώτη δόση άμεσα και η επόμενη να συμπέσει με τον χρόνο διεξαγωγής των ευρωεκλογών.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήματος», έως την Τρίτη 26 Μαρτίου στις 12 το μεσημέρι είχαν υποβάλει αιτήσεις περισσότερα από 710.000 νοικοκυριά και είχαν λάβει έγκριση περίπου 620.000, ενώ οι εκκρεμείς αιτήσεις προς έλεγχο ανέρχονται σε 40.000.

Οι δικαιούχοι για τους οποίους έχει εγκριθεί η αίτησή τους αναμένεται να λάβουν την 1η δόση Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου των Οικογενειακών Επιδομάτων την Παρασκευή 29 Μαρτίου.

Η εφαρμογή υποβολής αιτήσεων προσωρινά έκλεισε και θα ανοίξει και πάλι σε λίγες ημέρες παράλληλα με τη συμπλήρωση των νέων φορολογικών δηλώσεων.

Μόλις οι δικαιούχοι υποβάλουν τις νέες φορολογικές δηλώσεις τότε θα γίνει αυτόματος επανυπολογισμός και συμψηφισμός των ποσών που δικαιούνται με τις επόμενες δόσεις.

Η επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης όμως δεν σταματά εδώ καθώς προθεσμία έως την Κυριακή 31 Μαρτίου έχουν και όλοι όσοι δικαιούνται την επιδότηση ενοικίου για να υποβάλουν αίτηση στην ιστοσελίδα www.epidomastegasis.gr. Αυτό προκειμένου να λάβουν αναδρομικά τις δόσεις Ιανουαρίου – Μαρτίου το 3ο δεκαήμερο του Απριλίου.

Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 299.000 αιτήσεις και έχουν εγκριθεί περίπου 140.000 αιτήσεις, δηλαδή μόλις 4 στις 10. Μετά τις 31 Μαρτίου θα κλείσει για λίγες ημέρες η εφαρμογή προκειμένου να βγουν οι πληρωμές του τριμήνου Ιανουαρίου – Μαρτίου. Δικαιούχοι που θα υποβάλουν αιτήσεις από τον Απρίλιο και μετά, θα λάβουν – εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις – αναδρομικά 4 μηνών, ενώ από τον Μάιο και έπειτα η πληρωμή θα γίνεται κάθε μήνα.

Το επόμενο διάστημα στο υπουργείο Εργασίας θα έχουν ανοίξει την εφαρμογή για υποβολή αιτήσεων επιδότησης στεγαστικού δανείου ανεξάρτητη από αυτή που προβλέπεται για τα «κόκκινα» δάνεια. Και σε αυτή την περίπτωση θα ισχύουν αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και το ποσό που πρόκειται να διατεθεί σε ετήσια βάση θα είναι 200 εκατομμύρια ευρώ.