Περιστατικό μικρής έκρηξης κι ανάφλεξης  ηλεκτρονικού τσιγάρου που προκάλεσε τραυματισμό πολίτη,  χειρίζεται τις τελευταίες ώρες η ΕΛΑΣ. Σε ένα συμβάν που προκαλεί προβληματισμό για την ασφάλεια ορισμένων από αυτές τις συσκευές που χρησιμοποιούν εκατοντάδες   χιλιάδες πολίτες.

Θύμα της έκρηξης είναι 55χρονος που εργαζόταν ως θυρωρός στη περιοχή του Συντάγματος   κι ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» το συμβάν σημειώθηκε την Τρίτη  όταν ο 55χρονος πολίτης άκουσε ήχο έκρηξης και αμέσως μετά  να εκδηλώνεται φωτιά στα ρούχα του. Αρχικά δεν αντελήφθη ποια ήταν η αιτία και αν επρόκειτο για σκόπιμη ενέργεια.   Κάλεσε λοιπόν την  Αμεση Δράση. Από την περαιτέρω διερεύνηση του περιστατικού προέκυψε ότι η ανάφλεξη υπήρξε  από την μπαταρία του ηλεκτρονικού τσιγάρου ( το οποίο βρισκόταν στην τσέπη του) .  Με πιθανολόγηση ότι η έκρηξη οφείλεται  ίσως στην επαφή της μπαταρίας του ηλεκτρονικού τσιγάρου με μεταλλικά αντικείμενα, όπως κέρματα και κλειδιά που είχε στην ίδια τσέπη   ο 55χρονος. Σύμφωνα με άλλες πηγές   ο τραυματισθείς ανέφερε ότι είχε μόλις φορτίσει την μπαταρία του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Σημειώνεται ότι   σύμφωνα με την αμερικανική Υπηρεσία Πυρκαγιών, συνολικά 195 περιστατικά ανάφλεξης ή έκρηξης ηλεκτρονικών τσιγάρων καταγράφηκαν στις ΗΠΑ το διάστημα 2009-2016. Καταγράφηκαν 133 τραυματισμοί, από τους οποίους οι 38 χαρακτηρίσθηκαν σοβαροί.

Μάλιστα   για  την ασφάλεια των ατμιστών, η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) είχε προχωρήσει σε συστάσεις όπου ανάμεσα στα ζητούσε προτίμηση σε συσκευές με συστήματα ασφάλειας, όπως προστασία έναντι τις υπερβολικής φόρτισης(ΣΣ κάτι που ίσως συνδέεται με την προαναφερόμενη έκρηξη στην χώρα μας)  Να κρατιέται  το ηλεκτρονικό τσιγάρο καλυμμένο και μακριά από μπαταρίες ή κέρματα. Να αντικαθίσταται  η μπαταρία στην περίπτωση που φθαρεί ή βραχεί .  Να κρατιέται  το ηλεκτρονικό τσιγάρο καλυμμένο και μακριά από μπαταρίες ή κέρματα