Δεν ξέρω τι λένε οι δημοσκοπήσεις, ούτε με απασχολούν, αλλά αυτό που μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι το κλίμα που διαπερνά όλη πια την επικράτεια είναι βαριά αντικυβερνητικό έως πολύ συντηρητικό. Τα κατάφερε ο Αλέξης Τσίπρας (φωτογραφία) να δημιουργήσει με τα καμώματά του κλίμα εθνικισμού σε όλη τη χώρα. Από τα μεγάλα αστικά κέντρα έως τις μικρότερες κοινότητες παιάνιζαν το τριήμερο τα άσματα της δεκαετίας του ’60, ήτοι «των εχθρών τα φουσάτα περάσαν» και άλλα παρόμοια…

nnn

Ακόμη και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας έφθασε να προσχωρήσει στο κλίμα αυτό, με τον τρόπο που αντέδρασε στις τουρκικές προκλήσεις με την παρενόχληση του ελικοπτέρου που τον μετέφερε στο Αγαθονήσι. Το πώς διολισθαίνει σταδιακά μια χώρα στο κλίμα της δεκαετίας του ’60 αντανακλάται, όπως όλα δείχνουν, και από τη δική του στάση και πολιτική που ως πρωθυπουργός κάνει πολλές φορές πως δεν καταλαβαίνει…

Παντού ήττες για τον ΣΥΡΙΖΑ

Δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να σηκώσει κεφάλι ούτε σε συνδικαλιστικές εκλογές. Το ίδιο συνέβη και στις εκλογές των υπαλλήλων στην Τράπεζα της Ελλάδας, όπου η άλλοτε κραταιά παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ υποχώρησε εκ νέου, και μάλιστα έχασε μία έδρα, παρότι κατέβηκε στις εκλογές και με άλλες αριστερές παρατάξεις.

nnn

Και έχει ιδιαίτερη σημασία αυτή η υποχώρηση αν σκεφτεί κανείς τον πόλεμο της κυβέρνησης κατά του κεντρικού τραπεζίτη. Πρώτη δύναμη ήταν η ΠΑΣΚΕ με ποσοστό 52,59%, από 48,6% το 2017 και επιπλέον μία έδρα. Στη δεύτερη θέση η ΔΑΚΕ που πήρε 15,19% από 14,5% και τρίτη η Ενωτική Συνδικαλιστική Συνεργασία (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και άλλοι) με 14,2% από 17% πριν από δύο χρόνια. Η Ανανεωτική Κίνηση ΤΕ πήρε 10,22% και δύο έδρες ενώ μία έδρα με ποσοστό 7,88% πήρε η ΕΣΑΚ.

Οταν ο Ευκλείδης εξοργίζεται

Εν αρχή υπήρξαν οι διαρροές ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται να χορηγήσει εν όψει εκλογών δώρο Πάσχα. Εν συνεχεία ο υφυπουργός Εργασίας κ. Πετρόπουλος όταν ρωτήθηκε δεν το διέψευσε, αλλά είπε ότι ο Πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τα σχετικά. Οπως έκανε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνω, και με τα μερίσματα, και τα επιδόματα, και το δώρο Χριστουγέννων κ.τ.λ. Ελα όμως που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μάλλον δεν ειδοποιήθηκε και όταν ρωτήθηκε εάν ισχύει κάτι τέτοιο, απάντησε «δεν ξέρω, ρωτήστε τον κ. Πετρόπουλο». Μόνον που το ύφος της απάντησης δείχνει και την οργή του υπουργού Οικονομικών. Μετά την αντίδραση Τσακαλώτου τα μάζεψε και ο Πετρόπουλος αλλά και το Μαξίμου που άφησε πάλι να διαρρεύσει ότι δώρο Πάσχα δεν δίνεται.

nnn

Η κόντρα αυτή δείχνει ότι τα προεκλογικά σχέδια του επιτελείου που είναι αποφασισμένο να τα δώσει όλα εν όψει εκλογών συναντά την αντίδραση του υπουργού Οικονομικών που γνωρίζει φυσικά τις αντοχές της Οικονομίας αλλά και το πώς θα αντιδράσουν οι αγορές σε ένα μπαράζ προεκλογικών παροχών, που φαίνεται πως είναι η τελευταία γραμμή άμυνας της κυβέρνησης, καθώς τα ποσοστά της καταρρέουν στις δημοσκοπήσεις.

Το… ναπολεόντειο ύφος του Παππά

Μένεα πνέουν, μαθαίνω, κατά του Νίκου Παππά, όχι μόνο υπουργοί και βουλευτές, αλλά και στελέχη του υπουργείου που – υποτίθεται – ότι προΐσταται. Οι άστοχες δηλώσεις του για το Μακεδονικό έχουν στριμώξει για ακόμη μία φορά την κυβέρνηση, όμως αυτό που χρεώνουν στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής είναι το ύφος τού «Ναπολέοντος» που έχει εδώ και καιρό υιοθετήσει. Κάποιοι άσπονδοι φίλοι του μάλιστα τονίζουν ότι «αντί να είναι σεμνός και ταπεινός μετά την υπόθεση του φίλου του Μανόλο Πετσίτη, αυτός εμφανίζεται όλο και πιο προκλητικός».

nnn

Οπως λένε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που δεν βλέπουν με καλό μάτι τον Παππά, «αυτός θα μας καταστρέψει. Δεν φτάνει που έχει προσφέρει ελάχιστα στο κυβερνητικό έργο, τώρα προκαλεί και την κοινή γνώμη και δεν μπορούμε να κυκλοφορήσουμε στις περιφέρειές μας».

Στο στόχαστρο και ο Βερναρδάκης

Μένεα πνέουν όμως οι συριζαίοι και για τον Χριστόφορο Βερναρδάκη. Οχι επειδή είναι ο μοναδικός, μαζί με τον Χρ. Σπίρτζη, που πλησιάζει πασόκους για να τους προσφέρει θέσεις στα ψηφοδέλτια ή υπουργιλίκια, αλλά επειδή εκείνος ήταν (μαζί με τον Αλέκο Φλαμπουράρη) που εισηγήθηκε στον Αλέξη Τσίπρα την υποψηφιότητα της Μυρσίνης Λοΐζου. Και μάλιστα χωρίς να ψάξει κανείς το παρελθόν της. Αλλωστε στον κ. Βερναρδάκη χρεώνουν ακόμη και την υπουργοποίηση (και μετέπειτα υποψηφιότητα για τον Δήμο της Θεσσαλονίκης) της Κατερίνας Νοτοπούλου που έως τώρα «πατώνει» στις δημοσκοπήσεις.

Μέσα η Σπυράκη, έξω ο Αυτιάς

Σας έχω νέα για το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ. Πρώτον, η Μαρία Σπυράκη επανέρχεται ως υποψήφια ευρωβουλευτής (λόγω της ποσόστωσης και λόγω του βραβείου που πήρε ως η καλύτερη ευρωβουλευτής) και εγκαταλείπει προς το παρόν την υποψηφιότητα στην Α’ Θεσσαλονίκης. Δεύτερον, απομακρύνεται και πάλι η υποψηφιότητα του Γιώργου Αυτιά από το ευρωψηφοδέλτιο, επίσης λόγω ποσόστωσης. Τρίτον, από τα οκτώ ονόματα που εκκρεμούν στο ευρωψηφοδέλτιο και που θα τα ανακοινώσει ο κ. Μητσοτάκης μετά το Πάσχα τα έξι θα είναι γυναίκες (πάλι λόγω ποσόστωσης). Δύο από αυτά θα είναι, όπως ακούστηκε, παρουσιάστριες της TV, ήτοι Βίκυ Φλέσσα και Εμυ Λιβανίου.

Στήριξη Λεβέντη σε  Πατούλη 
 
Τη στήριξη του στον Γιώργο Πατούλη εξέφρασε σήμερα το μεσημέρι  ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης. Οι δυο τους συναντήθηκαν στη Μητρόπολη όπου παρέστησαν στην κηδεία του αείμνηστου επιχειρηματία και αθλητικού παράγοντα Θανάση Γιαννακόπουλου. Μετά το πέρας της τελετής  ο υποψήφιος περιφερειάρχης πήγε να χαιρετήσει τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων ο οποίος σε μικρή συζήτηση, παρουσία τρίτων, του είπε ότι θα ενισχύσει την προσπάθεια του στην Αττική.