Η Huawei, η Boeing και οι GAFA βρίσκονται στην καρδιά της καταιγίδας. Και όμως! «Οι επιχειρηματικοί αυτοί όμιλοι έχουν στοχοποιηθεί για καλό σκοπό ή είναι τα θύματα μιας νέας εκδοχής προστατευτισμού;» αναρωτιέται ο Νταβίντ Μπαρού, αρχισυντάκτης της οικονομικής γαλλικής εφημερίδας «Les Echos».

Ο γάλλος δημοσιογράφος θεωρεί ότι ο προστατευτισμός αλλάζει πρόσωπο. Και εξηγεί ότι έως πρόσφατα για να κόψει κανείς τον δρόμο στους πολύ επιθετικούς διεθνείς ανταγωνιστές επέβαλλε αντισταθμιστικούς δασμούς στα τελωνεία, θέσπιζε κανόνες και προϋποθέσεις που ισοδυναμούσαν με μη δασμολογικά προσκόμματα, σχεδίαζε προσφορές κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των εθνικών πρωταγωνιστών, προσέφευγε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου…

«Ο κόσμος αυτός δεν έχει εξαφανιστεί. Η εποχή που συνέβαιναν όλα αυτά δεν έχει παρέλθει. Απλώς το οπλοστάσιο των οπαδών των εθνικών πρωταθλητών έχει εμπλουτιστεί. Για να ευνοήσει κανείς μια εθνική υπόθεση ή για να βάλει προσκόμματα στον δρόμο ενός ξένου ανταγωνιστή, η μόδα είναι πλέον να απευθύνεται σε νέους διαιτητές» γράφει ο Μπαρού.

Για να αντιμετωπίσουν την πρωταγωνίστρια στα δίκτυα πέμπτης γενεάς (5G) Huawei οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις στις αρχές για την καταπολέμηση της κυβερνοκατασκοπείας. Για να συγκρατήσει τη διαρκή ισχυροποίηση των Google, Apple, Facebook και Amazon (GAFA) η Ευρώπη επέλεξε να απευθυνθεί στις αντιμονοπωλιακές αρχές της Κομισιόν και σε ανεξάρτητες εθνικές αρχές, όπως είναι η Εθνική Επιτροπή για την Πληροφορική και τις Ελευθερίες (Cnil) ή η Αρχή Ανταγωνισμού στη Γαλλία.

Και όπως απέδειξε πρόσφατα η Κίνα, που ήταν η πρώτη χώρα που απαγόρευσε στα 737 ΜΑΧ της Boeing να πετούν στον εναέριο χώρο της, «οι χωροφύλακες των αιθέρων μπορούν, ακόμα και με πληρεξούσιο, να γίνουν το οπλισμένο χέρι μιας χώρας που βρίσκεται σε εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ» σημειώνει ο Νταβίντ Μπαρού.

Σε κάθε μία από τις υποθέσεις αυτές, κατά τον αναλυτή, τα κίνητρα των κρατών δεν έχουν εκ πρώτης όψεως καμία σχέση με την προστασία των «εγχώριων οικονομικών παικτών». Το να προστατεύεσαι από τις κυβερνοεπιθέσεις, να υπερασπίζεσαι την ιδιωτική ζωή των πολιτών ή να προσπαθείς να αποτρέψεις ένα αεροπορικό δυστύχημα είναι στόχοι ευγενείς που ξεπερνούν την υπεράσπιση των αμιγώς εμπορικών συμφερόντων σου.

«Ομως ας μην είμαστε αφελείς» παρατηρεί ο Μπαρού. «Ο Καρλ φον Κλαούζεβιτς έλεγε και ότι «ο πόλεμος δεν είναι παρά η συνέχιση της πολιτικής με άλλα μέσα». Θα έπρεπε να εκσυγχρονίσουμε τη ρήση λέγοντας ότι «ο πόλεμος των κανονισμών και των ρυθμίσεων δεν είναι παρά η συνέχιση της εμπορικής πολιτικής με άλλα μέσα». Ακόμα κι αν σε πολλές περιπτώσεις η δράση που αναλαμβάνεται είναι δικαιολογημένη, ας ελπίσουμε ότι θα αποφύγουμε μια παγκόσμια κλιμάκωση των εμπορικών εχθροπραξιών που μόνο βλαπτική θα ήταν για τους καταναλωτές» καταλήγει ο γάλλος αρθρογράφος.