Κουβέλης: Δεν υπάρχουν προσκόμματα ιδεολογικών αποχρώσεων στην επένδυση της COSCO

«Οι προαιρετικές επενδύσεις οι οποίες δεν εγκρίθηκαν δεν είχαν τις προβλεπόμενες άδειες»

«Δεν υπάρχουν “προσκόμματα ιδεολογικών αποχρώσεων” στην επένδυση της COSCO στον Πειραιά. Γι΄ αυτό άλλωστε εγκρίθηκαν όλες οι υποχρεωτικές επενδύσεις του Master Plan, υπό τον όρο ότι τηρούν τη νομιμότητα, έχουν δηλαδή τις προβλεπόμενες άδειες. Οι προαιρετικές επενδύσεις οι οποίες δεν εγκρίθηκαν δεν είχαν τις προβλεπόμενες άδειες από άλλες υπηρεσίες και όχι από το Υπουργείο Ναυτιλίας. Σε κάθε περίπτωση πρόθεσή μας είναι να γίνουν επενδύσεις στο λιμάνι, με σεβασμό στους περιβαλλοντικούς όρους και με γνώμονα την προστιθέμενη αξία στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.» Αυτό ανέφερε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Φώτης Κουβέλης απαντώντας σε δηλώσεις του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με τη λιμενική βιομηχανία.

Ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας πρόσφατα στην παρουσίαση του προγράμματος του κόμματος για τις Υποδομές είχε πει μεταξύ άλλων: «Το πρόγραμμά μας, συμπληρώνουν ο 9ος και 10ος τομέας εθνικών έργων: Λιμάνια και μαρίνες. Υπάρχουν ακόμα αρκετά λιμάνια προς μελλοντική αξιοποίηση. Καβάλα, Αλεξανδρούπολη, Βόλος, Λαύριο για να αναφέρω μόνο ενδεικτικά κάποια. Όπως φυσικά και η ολοκλήρωση της κομβικής σημασίας  επένδυσης της  Cosco στον Πειραιά για την οποία πάλι κάποιοι επιθυμούν να βάλουν προσκόμματα ιδεολογικών αποχρώσεων. Είναι επίσης το δεύτερο πακέτο παραχώρησης των αεροδρομίων και φυσικά τα περιβόητα και πονεμένα υδατοδρόμια. Παρεμβάσεις τόσο κρίσιμες για τα νησιά μας, που ευνοούν, ταυτόχρονα, τουρισμό, εμπόριο και μεταφορές.»

Από την πλευρά του ο κ. Κουβέλης πρόσθεσε ότι η Νέα Δημοκρατία και ο πρόεδρός της οφείλουν να πάρουν ξεκάθαρη θέση στο βασικό ερώτημα: Θέλουν να γίνει το σύνολο των επενδύσεων στο λιμάνι (Mall, Logistic Center κλπ) και μάλιστα χωρίς να τηρούνται για παράδειγμα οι περιβαλλοντικοί όροι ή η νομοθεσία που αφορά στο Υπουργείο Πολιτισμού;

Και συνέχισε λέγοντας σε ότι αφορά στις δηλώσεις του κεντρικού παρουσιαστή του προγράμματος Υποδομών Μεταφορών της Ν.Δ. Νίκου Σταθόπουλου για την αξιοποίηση των 10 λιμανιών που ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ, θέλω να επισημάνω τα εξής.

1. Το μοντέλο παραχώρησης της Ν.Δ. για τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το επαναδιαπραγματεύτηκε προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στα λιμάνια, δικαιωμάτων που φρόντισε να κατοχυρώσει και με νομοθετικές ρυθμίσεις. Επίσης εξασφάλισε ικανοποιητικό πακέτο υποχρεωτικών επενδύσεων, σε αντίθεση με όσα προωθούσε η ΝΔ.. Εξαίρεσε από τις συμβάσεις παραχώρησης σημαντικές εκτάσεις που παραχώρησε στις τοπικές κοινωνίες (Λιπάσματα Δραπετσώνας, Λιμανάκι Αρμού στο Πέραμα, Καστράκι, κτήρια του Προβλήτα 1 Θεσσαλονίκης κλπ).

2. Το μοντέλο αξιοποίησης των 10 λιμανιών του ΤΑΙΠΕΔ που πρόσφατα θεσπίστηκε με το νόμο 4597/2019 είναι το μοντέλο που ακολουθείται σε όλη την Ευρώπη. Επιτρέπει την παραχώρηση συγκεκριμένων δραστηριοτήτων στα λιμάνια, από ενδιαφερόμενους εξειδικευμένους και αξιόπιστους επενδυτές, προβλέπει αντιστάθμισμα για τις τοπικές κοινωνίες, έσοδα για τον Φορέα Διαχείρισης των λιμανιών και πλήρη προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων στα λιμάνια.

3. Η πρόταση του κ. Σταθόπουλου, να πουληθούν τα δέκα λιμάνια που είναι στη διαχείριση του ΤΑΙΠΕΔ (Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Ηγουμενίτσας, Βόλου, Κέρκυρας, Ηρακλείου, Ελευσίνας, Ραφήνας, Λαυρίου και Πάτρας) με βάση το μοντέλο που είχε προκρίνει η ΝΔ για Πειραιά και Θεσσαλονίκη, όχι μόνον αντιστρατεύεται τις βέλτιστες ευρωπαϊκές προδιαγραφές και το Δημόσιο Συμφέρον, αλλά απομακρύνει και εξειδικευμένους επενδυτές, σε συγκεκριμένες δραστηριότητες.

Τέλος επεσήμανε πως μια τέτοια προοπτική συναντά την πλήρη αντίθεση τόσο των τοπικών κοινωνιών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όσο και των εργαζομένων στα λιμάνια.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Δείτε επίσης
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk