Στο Παρίσι συναντήθηκαν σήμερα με τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, τρεις από τους σημαντικότερους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Εμανουέλ Μακρόν διοργάνωσε μια μίνι σύνοδο κορυφής στο Μέγαρο Ηλυσίων για την υποδοχή του Σι Τζινπίνγκ, έχοντας στο πλευρό του τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και την Άνγκελα Μέρκελ, ώστε να παρουσιάσουν ενιαίο ευρωπαϊκό πρόσωπο απέναντι στα μεγάλα διεθνή ζητήματα.

«Ο κόκκινος αυτοκράτορας αφύπνισε τη γηραιά Ευρώπη», υπογραμμίζει ο γαλλικός Τύπος.

«Αυτή η πρωτοφανής τετραμερής συνάντηση θα μας επιτρέψει να συνεργασθούμε για έναν, κοινό καθορισμό μιας νέας διεθνούς τάξης» δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Σι Τζινπίνγκ: Συνεργασία απαλλαγμένη από τις δυσπιστίες

Σύμφωνα με τον κινέζο πρόεδρο, έγινε μια εκ βάθους συζήτηση ώστε να εξασφαλισθεί η όσο το δυνατό μεγαλύτερη σύγκλιση, όπως γράφει η Deutsche Welle.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στις μεγάλες σύγχρονες προκλήσεις σε ό,τι αφορά την παγκόσμια διακυβέρνηση, το κλίμα, τα θέματα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, τη μεταναστευτική κρίση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αντιμετώπισή τους θα πρέπει να αποτελέσει κοινό στόχο και κάλεσε για «συνεργασία απαλλαγμένη από τις δυσπιστίες και τους φόβους του παρελθόντος».

Κατά τη σημερινή συνάντηση, οι ευρωπαίοι ήθελαν να στείλουν το μήνυμα της ενότητας και τη θέληση για αμοιβαιότητα στις συναλλαγές, που παρουσιάζουν ως βασική τους προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους στο «νέο δρόμο του μεταξιού».

«Οι διεθνείς εντάσεις συνεχίζουν να αυξάνονται και χαρακτηρίζονται όλο και περισσότερο από γεωπολιτικές συγκρούσεις», δήλωσε ο Σι Τζινπίνγκ μετά την σύνοδο κορυφής στην αίθουσα τελετών του Μεγάρου των Ηλυσίων.

«Τέλος στα χρόνια της αφέλειας», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο κινέζος πρόεδρος, μετά την έλευση του Ντόναλντ Τραμπ, από την αμερικανική προεδρία, θέλει παρουσιάζεται ως κλασικός παράγοντας της συνεννόησης των χωρών.

Ωστόσο, η υπερβολικά διμερής του προσέγγιση έχει προκαλέσει ανησυχίες στην Ευρώπη, όπου η Κίνα έχει επενδύσει τουλάχιστον 145 δισεκατομμύρια ευρώ από το 2010.

«Να γίνει σεβαστή η ενότητα της ΕΕ»

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε σήμερα από τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ «να σεβασθεί την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης», την ώρα που υπάρχουν υποψίες ότι το Πεκίνο χρησιμοποιεί την επενδυτική του πολιτική για να διαιρέσει τις χώρες της Ευρώπης.

«Εχουμε διαφορές…Κανείς από εμάς δεν είναι αφελής», δήλωσε ο Μακρόν σε δήλωσή του στο πλευρό του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Παρίσι. «Ομως σεβόμαστε την Κίνα…και περιμένουμε φυσικά από τους μεγάλους εταίρους μας να σεβασθούν και εκείνοι την ευρωπαϊκή ενότητα, όπως και τις αξίες της». «Η συνεργασία αποφέρει περισσότερα από τον ανταγωνισμό», επέμεινε, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Ο πρόεδρος της Κίνας του απάντησε με μία έκκληση για το ξεπέρασμα της «καχυποψίας». «Βέβαια, υπάρχουν σημεία διαφωνίας, ανταγωνισμού, αλλά πρόκειται για θετικό ανταγωνισμό…Προχωρούμε μαζί. Δεν πρέπει η καχυποψία να μας κάνει να κοιτούμε αδιάκοπα προς τα πίσω», είπε ο Σι, χωρίς ωστόσο να ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα για να καθησυχάσει τους Ευρωπαίους, κυρίως ως προς τους «Νέους Δρόμους του Μεταξιού».

«Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό σχέδιο και εμείς οι Ευρωπαίοι θέλουμε να διαδραματίσουμε έναν ρόλο», αλλά «αυτό θα πρέπει να οδηγήσει στην αμοιβαιότητα και αυτήν δυσκολευόμαστε να την βρούμε», δήλωσε από την πλευρά της η καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ.

Έκκληση Γιούνκερ για αμοιβαιότητα ανάμεσα σε ΕΕ και Κίνα

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επανέλαβε την έκκλησή του για αύξηση της πρόσβασης των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στην εσωτερική αγορά της Κίνας.

Κάνοντας λόγο για αμοιβαιότητα ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Κίνα, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι «οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα πρέπει να μπορούν να έχουν τον ίδιο βαθμό πρόσβασης στην κινεζική αγορά, όπως έχουν οι κινεζικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη», σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Οι τέσσερις ηγέτες φρόντισαν ωστόσο να τονίσουν τα σημεία σύγκλισης για τη ανάγκη «εκσυγχρονισμού» του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, του μηχανισμού διαιτησίας στις διεθνείς συναλλαγές, που δέχεται τα πυρά και την αμφισβήτηση του Λευκού Οίκου.

Από την έλευση του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, ο Σι Τζινπίνγκ θέλει να παρουσιάζεται ως κλασικός παράγοντας της συνεννόησης των χωρών. Ο κομμουνιστής ηγέτης επευφημήθηκε μάλιστα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός από την αφρόκρεμα του παγκόσμιου οικονομικού φιλελευθερισμού.

Η Κίνα έχει επενδύσει τουλάχιστον 145 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ευρώπη από το 2010, αλλά η τάση είναι προς την επιβράδυνση, την ώρα που πολλές ευρωπαϊκές χώρες σκληραίνουν τα μέτρα που περιορίζουν τις επενδύσεις του ασιατικού γίγαντα.

Ωθηση για το κλίμα

Κατά την επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ στο Παρίσι υπογράφηκε σειρά συμφωνιών και εμπορικών συμβολαίων, ανάμεσά τους και η παραγγελία 300 αεροσκαφών, 290 Airbus A320 και 10 A350, ανάμεσα στην κινεζική κρατική CASC (China Aviation Supplies Holding Company) ύψους 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τιμές καταλόγου, όπως γράφει το ΑΠΕ.

Σε κοινή ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε μετά το τέλος της συνάντησης, ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Σι Τζινπίνγκ δεσμεύθηκαν επίσης να διατηρήσουν «έναν ρόλο ώθησης και κινητοποίησης» κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη και να ενεργήσουν από κοινού για την αντιμετώπιση των απειλών κατά της βιοποικιλότητας. Δεσμεύθηκαν να δράσουν για την αντιμετώπιση της «περιβαλλοντικής εγκληματικότητας, κυρίως κατά της λαθροθηρίας και της διακίνησης ειδών της πανίδας και της χλωρίδας που απειλούνται με εξαφάνιση», καθώς και κατά της μόλυνσης του περιβάλλοντος με τα πλαστικά.

Η Κίνα θα φιλοξενήσει το 2020 μία διάσκεψη του ΟΗΕ για την βιοποικιλότητα, που θέλει να αποτελέσει σημείο καμπής στην μάχη για την προστασία του περιβάλλοντος.