Με… χτυπήματα στη διαπλοκή και στο παλιό πολιτικό σύστημα θα πορευτεί ο Αλέξης Τσίπρας στις ευρωεκλογές. Γι’ αυτό και οι ανακοινώσεις των νέων ονομάτων για το ευρωψηφοδέλτιο θα έχει «άρωμα» αντίστασης, ανανέωσης και κυρίως σύνθεσης του προοδευτικού μετώπου που τόσο πολύ θέλει να κάνει αφήγημα ο πρωθυπουργός.

Το μεσημέρι θα γίνουν οι ανακοινώσεις, στη σκιά της υπόθεσης Λοϊζου και με την ελπίδα να μην υπάρξει κάποιο άλλο όνομα που θα καλύψει την επικοινωνιακή αντεπίθεση που επιδιώκει το Μέγαρο Μαξίμου. Είναι, ωστόσο, σίγουρο ότι θα έχουμε για ημέρες να συζητάμε τους νέους υποψήφιους, ειδικά αν επιβεβαιωθούν οι φήμες που κυκλοφορούν.

Το ένα όνομα που παίζει δυνατά είναι αυτό του Πέτρου Κόκκαλη, γιου του Σωκράτη Κόκκαλη και εγγονού του υπουργού του βουνού, γιατρού Πέτρου Κόκκαλη. Είναι φανερό ότι στον ΣΥΡΙΖΑ ποντάρουν στην ιστορία του γιατρού κι όχι τόσο του επιχειρηματία Σωκράτη για τον οποίο όλα τα προηγούμενα χρόνια και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τον ταύτιζαν με το πολιτικό κατεστημένο που συναλλασσόταν υπογείως με την ελίτ, τους επιχειρηματίες ή αυτό που έμεινε στην ιστορία ως «διαπλεκόμενα συμφέροντα».

Είναι σίγουρο ότι αν επιβεβαιωθεί η υποψηφιότητα Κόκκαλη, το Μαξίμου θα δεχθεί ισχυρότερη κριτική από εκείνη για την Μυρσίνη Λοϊζου η οποία στο κάτω – κάτω μια σύνταξη της νεκρής μητέρας της έπαιρνε. Δεν έπαιρνε δημόσια έργα με το τσουβάλι, ούτε είχε χαρακτηριστεί «εθνικός προμηθευτής».

Ο συνωστισμός

Το δεύτερο όνομα που ακούγεται είναι αυτό της Μαρίας Ρεπούση η οποία θα επιχειρηθεί να λειτουργήσει ως «γέφυρα» με τον κεντροαριστερό χώρο. Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι η κ. Ρεπούση ήταν βουλευτής της ΔΗΜΑΡ το 2012 κι έμεινε στην ιστορία με την αμφιλεγόμενη αναφορά της για την εκκένωση της Σμύρνης στη Μικρασιατική Καταστροφή στο βιβλίο της 6ης Δημοτικού. Η γνωστή πανεπιστημιακός είχε γράψει: ««Χιλιάδες Έλληνες συνωστίζονται στο λιμάνι προσπαθώντας να μπουν στα πλοία και να φύγουν».

Είναι σίγουρο ότι και για την πρώτη «Ρηγού» θα υπάρξει κριτική στον πρωθυπουργό.

Τα άλλα ονόματα που ακούγονται ότι θα ανακοινωθούν είναι αυτό του πρώην βουλευτή του Ποταμιού, Σπύρου Δανέλλη, και ίσως της Ελενας Κουντουρά, και είναι δεδομένο ότι η αντιπολίτευση θα τους κατηγορήσει για εξαγορά της ψήφου για το Μακεδονικό και τη στήριξη που παρείχαν στην κυβέρνηση.

Επίσης, θεωρείται σίγουρος ο καθηγητής Μιχάλης Σπουρδαλάκης που είχε οριστεί επικεφαλής του διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση ενώ ίσως ακούσουμε και το όνομα του «Δράκου», του Παναγιώτη Γιαννάκη δηλαδή, πρώην παίκτη και προπονητή του μπάσκετ. Είναι μια επιλογή από αυτές που έλεγε ο Τσίπρας ότι «δεν χάνουν ποτέ».

Σίγουρα στον ΣΥΡΙΖΑ κρατούν και ονόματα – έκπληξη προκειμένου να δημιουργήσουν ένα θετικό μομέντουμ και να σβήσουν το «Βατερλώ» που έπαθαν με την Μυρσίνη Λοϊζου. Σίγουρα το… κάστινγκ είναι πιο προσεκτικό προκειμένου να μην πληγεί ξανά το ηθικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης, αν και είναι σίγουρο ότι θα ακουστούν πολλά τις επόμενες ημέρες.