Για όσα συνέβησαν το πρωί της Κυριακής στην πλατεία Συντάγματος πριν την μαθητική παρέλαση στην Αθήνα, τα οποία οδήγησαν στην προσαγωγή του, επειδή… διαμαρτυρόταν για τη Συμφωνία των Πρεσπών μίλησε το μέλος της πολιτικής γραμματείας της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Μαντάς.

«Ήμασταν 150 μέτρα μακριά από την μαθητική παρέλαση και με ένα τραπεζάκι και πανό μοιράζαμε φυλλάδια για την 25η Μαρτίου μέσα στα οποία αναφερόμασταν και στη Συμφωνία των Πρεσπών» αναφέρει ο κ. Μαντάς μιλώντας στο «Πρώτο Θέμα».

«Ήρθαν και απαιτούσαν να πάμε άλλα 150 μέτρα, έξω από το χώρο της πλατείας και απαιτούσαν να διαβάσουν το κείμενο για να το μεταφέρουν στους ανωτέρους τους. Τότε με βίαιο τρόπο δύο διμοιρίες των ΜΑΤ έκαναν ένα κλοιό στα 20 άτομα και μας κατέβασαν με το ζόρι μέχρι τη Μητροπόλεως και εκεί με προσήγαγαν».

Ο κ. Μαντάς καταγγέλλει, επίσης, ότι «πριν αρχίσει η παρέλαση και ενώ προσερχόμουν στο χώρο της παρέλασης, πριν τα σχοινιά, προσπάθησαν να μου κάνουν προληπτική συλλήψη ενώ ήμουν μόνος μου μέσα στο πλήθος, στη συμβολή των οδών Όθωνος και Αμαλίας. Ευτυχώς διαμαρτυρήθηκαν και άλλοι, έγινε επεισόδιο και με άφησαν να συνεχίσω».

Κατά τον ίδιο «τους ενοχλούσε το κείμενο και η φράση «πολιτική προδοσία» για τη Συμφωνία των Πρεσπών».

«Έπεσαν σαν τα κοράκια πάνω μου στην Μητροπόλεως και επιχείρησαν να πιάσουν και άλλους αλλά υπήρξαν διαμαρτυρίες» προσθέτει ο κ. Μαντάς και υποστηρίζει ότι «μας άφησαν ελεύθερους γιατί τους ακούσαμε να λένε ότι το παίζουν οι ειδήσεις».

Νωρίτερα, μιλώντας στο in.gr ο επικεφαλής της ΛΑ.Ε Παναγιώτης Λαφαζάνης τόνισε ότι για μία ακόμη φορά «η κυβέρνηση συνεχίζει την προκλητική  και άκρως αντιδημοκρατική συμπεριφορά της με το να στοχοποιεί και να διώκει μέλη της Λαϊκής Ενότητας που αντιστέκονται στη νεοφιλελεύθερη πολιτική της.

«Η ΛΑ.Ε καταγγέλλει τον νέο αυταρχισμό της κυβέρνησης, με βάση τον οποίο τα ΜΑΤ προέβησαν σε προληπτικές προσαγωγές-συλλήψεις των διαδηλωτών της «Επανεκκίνησης» που μοίραζαν φυλλάδια στο Σύνταγμα, 150 μέτρα μακριά από τη μαθητική διαδήλωση και προέβησαν συγκεκριμένα στην αναίτια σύλληψη του Παναγιώτη Μαντά, μέλους της Πολιτικής Γραμματείας της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑ.Ε) και του ΔΗΚΚΙ και του αγωνιστή Γιώργου Σταθόπουλου, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών (ΓΑΔΑ)» αναφέρει η ΛΑ.Ε.

Είχε προηγηθεί, προσθέτουν, προσπάθεια ελέγχου των προκηρύξεων και απαγόρευσης στον Παναγιώτη Μαντά να μεταβεί στο χώρο του Συντάγματος.

«Η σύλληψη των δύο αγωνιστών αποτελεί άλλη μία προκλητική ενέργεια της κυβέρνησης, η οποία προσπαθεί να απαγορεύσει την ελεύθερη έκφραση και διαμαρτυρία των πολιτών ακόμα και με προκλητικές προσαγωγές» αναφέρει η ΛΑ.Ε. Όπως έγινε γνωστό, τα δύο στελέχη της ΛΑ.Ε μεταφέρθηκαν στη ΓΑΔΑ και μετά από λίγη ώρα αφέθηκαν ελεύθερα.

Η προκήρυξη για την οποία συνελήφθησαν τα στελέχη του της ΛΑ.Ε

Στην προκήρυξη που μοίρασαν τα μέλη της «Επανεκκίνησης» υπογράμμιζαν μεταξύ άλλων, ότι «η επέτειος για την 25η Μαρτίου αποκτά πάλι μοναδική σημασία σήμερα, μετά την προδοτική «Συμφωνία» των Πρεσπών, την εγκατάλειψη της Βορείου Ηπείρου και τις καταστροφικές εξελίξεις που έχουν δρομολογηθεί σε Αιγαίο, Κύπρο και Θράκη».