Την ενοχή των δύο κατηγορουμένων για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ρατσιστικό κίνητρο εισηγήθηκε την Παρασκευή ο εισαγγελέας του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Αθηνών ενώπιον του οποίου εκδικάζεται η υπόθεση της δολοφονίας  του Σαχζάτ Λουκμάν στα Πετράλωνα τον Ιανουάριο του 2017.  Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, υπήρχε συναυτουργία, αφού «οι δύο συναποφάσισαν, πήραν ίδια στιλέτα και πέρασαν από το Πετράλωνα».

Το  πρωτόδικο δικαστήριο κατά τον εισαγγελικό λειτουργό ορθά  έκρινε την εγκληματική ενέργεια υπό το πρίσμα του νόμου που τιμωρεί ρατσιστικές συμπεριφορές, άσχετα αν αυτό  δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα ως προς την επιμέτρηση ποινής. Όπως τόνισε   έχει υποχρέωση να το εισηγηθεί, αφού η υπόθεση αφορά σε δύο νεαρά άτομα, οπλισμένα με μαχαίρια, τα οποία επιτίθενται σε αλλοδαπό, σε έναν άνδρα διαφορετικής εθνικής καταγωγής και φυλής.

Ωστόσο, ο εισαγγελικός λειτουργός αναφέρθηκε και στους δύο κατηγορούμενους, υπογραμμίζοντας το νεαρό της ηλικίας τους: «Κατέστρεψαν τη ζωή τους με το έγκλημά τους. Η δικαιοσύνη δεν είναι εκδικητική ούτε τιμωρητική. Τα δύο αυτά παιδιά παραπλανήθηκαν από μια ανόητη, φανατική και καταστροφική ιδεοληψία περί φυλετικής ανωτερότητας, μιας ιδεοληψίας που φέρνει μόνο καταστροφή για τους ανθρώπους και τα έθνη, όπως και στο παρελθόν.

Παράλληλα, ο εισαγγελέας απέρριψε  όλους τους υπερασπιστικούς ισχυρισμούς των κατηγορουμένων, επισημαίνοντας από την πλευρά του πως ο ενδεχόμενος δόλος για τους δύο κατηγορούμενους είναι πασιφανής: «το να μετατραπεί η ανθρωποκτονία από πρόθεση σε θανατηφόρο σωματική βλάβη ή επικίνδυνη, δεν αντέχει στη λογική».

Η δίκη θα συνεχιστεί με αγορεύσεις συνηγόρων μετά το τέλος των οποίων μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται η έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου.