Δεν έφτανε η αμφισβήτηση από τον Χουλουσί Ακάρ του… βυθού του Αιγαίου και της Κύπρου, τώρα η Αγκυρα αμφισβητεί και την ελληνικότητα της… Κρήτης. Και μάλιστα δημοσιεύουν και χάρτες οι οποίοι δείχνουν ότι μόλις το 1/4 του νησιού ανήκει στην Ελλάδα.

Σε άρθρο του στην εφημερίδα Σοζού ο πρώην γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας, Umit Yalim, υποστηρίζει ότι τα 3/4 της Κρήτης ανήκουν στην Τουρκία, προφανώς θέλοντας να πατήσει πόδι και στην περιοχή η οποία φέρεται να έχει μεγάλα ενεργειακά κοιτάσματα. Ο Umit Yalim είναι ο ίδιος που έχει καθιερώσει τη θεωρία των 18 ελληνικών νησιών που ανήκουν όπως λένε στην Τουρκία. Σύμφωνα με όσα δείχνει ο χάρτης, η θεωρία του Τούρκου πολιτικού είναι ότι μόνο τα Χανιά είναι ελληνικά και οι υπόλοιποι νομοί της Κρήτης ανήκουν στην Τουρκία

Ο χάρτης αυτός αποτυπώνει την αντίληψη ότι το Μάιο του 1913 εκτός της Ελλάδα την Κρήτη διεκδικούσαν η Βουλγαρία, το Μαυροβούνιο και η Σερβία.

Οι δυο αυτοί χάρτες δείχνουν ότι εφόσον η Βουλγαρία, η Σερβία και το Μαυροβούνιο παραιτήθηκαν των δικαιωμάτων τους αυτά ανήκαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και στην Τουρκία ως το κράτος, που αποτελεί τη συνέχεια της. Συνεπώς, στην Ελλάδα ανήκει μόνο το ένα τέταρτο.