Δεν γνώριζαν άραγε ο Αλέξης Τσίπρας (φωτογραφία) και το οικονομικό του επιτελείο ότι εδώ και έναν χρόνο ο Νόμος Κατσέλη έχει ημερομηνία λήξεως; Και άφησε ο Πρωθυπουργός τους μήνες να περνούν; Και τώρα το θυμήθηκε; Και κάνει «τζάμπα μαγκιές» στους δανειστές και απειλεί με μονομερείς ενέργειες; Ποιος θα απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα; Την Παρασκευή η κυβέρνηση θα καταθέσει στη Βουλή ένα δικό της σχέδιο το οποίο πιθανότατα να μην έχουν εγκρίνει οι δανειστές θεωρώντας ότι έτσι θα δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα στο τραπεζικό σύστημα και θα ωφεληθούν και χιλιάδες στρατηγικοί κακοπληρωτές. Και που, όπως υποστηρίζουν, δεν θα μπορέσει η κυβέρνηση να το εφαρμόσει ποτέ αλλά θα το ψηφίσει για επικοινωνιακούς λόγους. Για να ξέρετε, άλλο να καταθέσει νόμο, άλλο να τον ψηφίσει και άλλο να τον εφαρμόσει. Υπάρχει διαφορά, πώς να το κάνουμε. Και κάτι άλλο…

nnn

Η μονομερής αυτή κυβερνητική ενέργεια θα φέρει ενδεχομένως πάγωμα της δόσης του 1 δισ. ευρώ, το οποίο δεν είναι δάνειο, αλλά τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα. Η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να θυσιάσει το ποσό αυτό σε μια προσπάθεια να εμφανιστεί ισχυρή απέναντι στους δανειστές; Και καμαρώνει για αυτό το Μαξίμου;

nnn

Πάντως τις τελευταίες ώρες κυκλοφορούν διάφορα σενάρια για τα «κόκκινα» δάνεια και την πρώτη κατοικία. Κατά μία εκδοχή ο κ. Τσίπρας ετοιμάζεται για μία ακόμη (επική) κωλοτούμπα από αυτές που πολύ καλά ξέρει και θα αποδεχθεί τις παρατηρήσεις των δανειστών για τον νέο νόμο Κατσέλη και τις 120 δόσεις. Κατά μία άλλη εκδοχή είναι να υποχωρήσουν οι δανειστές, αν και οι πληροφορίες λένε ότι για πρώτη φορά έπειτα από δύο χρόνια εμφανίζονται αμετακίνητοι στις θέσεις τους. Υπάρχει όμως και μια τρίτη εκδοχή, η οποία έχει να κάνει με το αγαπημένο σπορ του κ. Τσίπρα να βαφτίζει… εχθρούς. Και οι εχθροί, αυτή τη φορά δεν είναι άλλοι από τους θεσμούς. Ετσι, η κυβέρνηση, χωρίς να μπορεί να κάνει οτιδήποτε άλλο για να σταματήσει την κατρακύλα, στήνει το σενάριο της τεχνικής έντασης με την τρόικα, ώστε να πάει με το κεφάλι ψηλά στις κάλπες.

Οταν ο Πατούλης συνάντησε τον Τραμπ

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να υπερηφανεύεται ότι συνομιλεί με τον πλανητάρχη Ντόναλντ Τραμπ και ότι τον έχει επισκεφθεί στον Λευκό Οίκο (όπου αγοράσαμε την αναβάθμιση των F-16), αλλά υπάρχει ένας πολιτικός που ξεπέρασε ακόμη και τον Τσίπρα στις φιλοφρονήσεις για τον Τραμπ. Δεν είναι άλλος από τον υποψήφιο περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη που καμαρώνει για δύο πράγματα: Πρώτον, ότι είναι ο μοναδικός έλληνας πολιτικός που μπήκε τρεις φορές στον Λευκό Οίκο (επί Τραμπ) και δεύτερον είναι ο μοναδικός που έχει στα χέρια του τρεις ιδιόχειρες προσκλήσεις από τον αμερικανό πρόεδρο. Και όμως αυτή τη φορά στον Λευκό Οίκο ο κ. Πατούλης δεν είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Τραμπ (αφού ο αμερικανός πρόεδρος μπήκε και βγήκε στην εκδήλωση) αλλά είναι ενθουσιασμένος που τον ξεχώρισε ανάμεσα στο πλήθος και του έκανε το σήμα της νίκης. Μεγαλεία.

Ο Λευκός Οίκος
δεν κάλεσε ΣΥΡΙΖΑ

Πάντως ήταν η πρώτη φορά στα τελευταία τέσσερα χρόνια που συριζαίος υπουργός (έστω και πολιτευτής) δεν πέρασε το κατώφλι του Λευκού Οίκου στην εκδήλωση για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου. Πού άλλες εποχές που οι Νίκος Παππάς και Πάνος Καμμένος συνωστίζονταν στο πρωθυπουργικό αεροπλάνο για να συναντήσουν τον Τραμπ. ‘Η μήπως ξεχνιούνται οι επαφές με δήθεν συμβούλους του Τραμπ – φέρ’ ειπείν Papadopoulos που τον φέραμε στην Ελλάδα, που συναντήθηκε με τον κ. Καμμένο ο οποίος του έκανε πλούσιο γεύμα στον Δουράμπεη του Ψυχικού, καμαρώνοντας ότι ο σύμβουλος αυτός θα φέρει τα πάνω κάτω στον ενεργειακό τομέα. Και κατέληξε στη φυλακή, για τις σχέσεις του με τους Ρώσους.

Εμείς παπαράτσι, εσείς Δημοκρατία

Αλλά δεν πρόκειται να αφήσω ασχολίαστη την επόμενη ημέρα της εκδήλωσης στον Λευκό Οίκο. Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ Ντε Μπλάζιο όπως έμαθα διοργάνωσε και αυτός μια γιορτή στο Δημαρχείο (έπαυλη Cracie Mansion) για την επέτειο της ελληνικής επανάστασης, με καμιά 400ριά καλεσμένους και γνωρίζοντας καλά τη νοοτροπία ορισμένων ομογενών (ευτυχώς ελάχιστων) που δεν κατάφεραν να ξεκολλήσουν από την αρχαιολατρία έκανε κάτι παράξενα πράγματα όπως: έβαλε στην ομιλία του δίπλα στην έννοια της Δημοκρατίας και το αρχαίο δράμα λέγοντας «εμείς έχουμε παπαράτσι, εσείς έχετε Δημοκρατία…». Τι άλλο θα ακούσουμε…

Ολες οι γαλάζιες φυλές

Ε, δεν είναι και λίγο πράγμα να συγκεντρώσεις όλες τις φυλές της ΝΔ σε μία εκδήλωση. Το κατόρθωσε ο Ανδρέας Κατσανιώτης στην πολιτική εκδήλωση που έκανε. Αλλά περισσότερη σημασία έχουν αυτά που είπε ότι «μεταρρυθμιστική είναι η πολιτική που ασκείται για τους πολλούς και υπερασπίζεται τους πολλούς«. Και κυρίως ότι «χρειαζόμαστε μια πολιτική που να αναζωογονήσει τη μεσαία τάξη».

Ο Κοτζιάς και το Πράττω

Ρήξη στις σχέσεις της Κίνησης Πράττω, του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, και του Μεγάρου Μαξίμου, σηματοδοτεί η ανακοίνωση που εξέδωσε η συγκεκριμένη τάση, με αφορμή την απαίτηση του Μαξίμου να παραιτηθούν από δημόσια θέση που κατέχουν τρία μέλη της. Ως βασική αιτία της ρήξης, το Πράττω αναγνωρίζει την πολιτική της κυβέρνησης και της Αριστεράς στη Θράκη.