Ανάρτηση στο Twitter για τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Γιώργο Κατρούγκαλο  έκανε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην οποία συνεχίζει να αποκαλεί «τουρκική» τη μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα.

«Με τον ομόλογό μου Γιώργο Κατρούγκαλο στην Αττάλεια συζητήσαμε με ζεστό και ειλικρινή τρόπο όλα τα ανοιχτά θέματα μεταξύ μας, όπως για την κατάσταση της Τουρκικής Μειονότητας και το Αιγαίο. Θα συνεχίσουμε το διάλογο για να την ενίσχυση του διαλόγου σε κάθε τομέα» έγραψε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών στο λογαριασμό του.

Στη συνάντηση, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υπογράμμισε ότι «όσον αφορά το θέμα των υδρογονανθράκων ο Γιώργος είπε ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η Τουρκία. Τον ευχαριστούμε για το θετικό μήνυμά του» είπε χαρακτηριστικά σημειώνοντας με νόημα ότι «κανένα πρότζεκτ στο οποίο δεν συμπεριλαμβάνεται η Τουρκία δεν είναι ρεαλιστικό».

Αμέσως μετά, ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «στην ανατολική Μεσόγειο και η Τουρκία έχει δικαιώματα που της αναγνωρίζει το δίκαιο της θάλασσας», ενώ πρόσθεσε πως η Ελλάδα στο θέμα της ενέργειας έχει υπερασπιστεί τα δικαιώματα της Κύπρου.

Κατά τα λοιπά, ο κ. Τσαβούσογλου τόνισε ότι οι δυο χώρες μπορούν να δώσουν ένα παράδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης με σεβασμό των κανόνων του διεθνούς δικαίου, είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας στις κοινές δηλώσεις του με τον Τούρκο ομολογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά τη συνάντησή τους στην Αττάλεια. Θελήσαμε να προχώρησουμε τη θετική ατζέντα, πρόσθεσε.

«Θα πρέπει να ξεπεράσουμε μαζί τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και να αξιοποιήσουμε μαζί τις ευκαιρίες στην περιοχή» δήλωσε από την πλευρά του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Επίσης, ο κ. Τσαβούσογλου έκανε λόγο για «τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα» ενώ αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε πως «για να ξεκινήσουμε μία νέα διαπραγμάτευση για την Κύπρο, πρέπει καταρχήν να δούμε τι θα διαπραγματευτούμε».

Απαντώντας ο κ. Κατρούγκαλος, υπογράμμισε ότι «μιλήσαμε για τη μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα και του είπα ότι προφανώς είναι Έλληνες πολίτες και έχουμε ενδιαφέρον να φροντίσουμε για την ευημερία και την εκπαίδευση τους».