Δίχως συμφωνία ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη για την α΄κατοικία

Ολοκληρώθηκε δίχως αποτέλεσμα η τηλεδιάσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών μεταξύ των εκπροσώπων της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των δανειστών για το νέο νόμο για την προστασία της α’ κατοικίας

Óôéãìéüôõðï áðü ôï õðïõñãåßï Ïéêïíïìéêþí. (EUROKINISSI/ÃÉÙÑÃÏÓ ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ)

Ολοκληρώθηκε δίχως αποτέλεσμα η τηλεδιάσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών μεταξύ των εκπροσώπων της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των δανειστών για το νέο νόμο για την προστασία της α’ κατοικίας.

Οι σημερινές διαβουλεύσεις δεν κατέληξαν και θα συνεχιστούν  στο EuroWorking Group της 25ης Μαρτίου το όποιο και θα είναι ο προπομπός του κρίσιμου Eurogroup της 5ης Απριλίου.

Προκειμένου η κυβέρνηση να λάβει τη δόση των 970 εκατ. ευρώ θα πρέπει να κάνει ριζικές αλλαγές στο αρχικό της σχέδιο, καθώς οι θεσμοί είναι ανυποχώρητοι και ζητούν, μεταξύ άλλων:

  • Το όριο οφειλής για την προστασία της πρώτης κατοικίας δανειοληπτών με στεγαστικό δάνειο να ανέρχεται στις 100.000 ευρώ και όχι στις 130.000 ευρώ και το προστατευόμενο ύψος της αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας, να είναι έως τα 230.000 ευρώ για πενταμελή οικογένεια και όχι στα 250.000 ευρώ.
  • Τα περιουσιακά κριτήρια να περιοριστούν σημαντικά και να μειωθούν για τις καταθέσεις του οφειλέτη στις 20.000 ευρώ, από 65.000 ευρώ που προέβλεπε η κυβερνητική πρόταση και στις 25.000 ευρώ για τη λοιπή ακίνητη περιουσία του (πλην της πρώτης κατοικίας), από 260.000 ευρώ που πρότεινε η ελληνική πλευρά.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με στοιχεία από τις τράπεζες, περίπου το 70% των στεγαστικών δανείων που συνδέονται με πρώτη κατοικία έχει υπόλοιπο οφειλής έως 100.000 ευρώ, ενώ το 85% των δανείων έχει υπόλοιπο οφειλής 150.000 ευρώ.

Στην τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των δανειστών μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος και ο γενικός γραμματέας συντονισμού της κυβέρνησης, Δημήτρης Παπαγιαννάκος.

Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk