Θύελλα ανατιδράσεων ξεκήκωσαν οι δηλώσεις του Βρετανού ηθοποιού Ραλφ Φάινς, ο οποίος δήλωσε ότι ο Τζέιμς Μποντ δεν πρέπει να παιχτεί ποτέ από μαύρο ή γυναίκα, ξεκαθαρίζοντας πως θέλει αυτές τις προσωπικότητες σε ταινίες δράσεις, αλλά όχι πάνω στο θρυλικό όνομα του πράκτορα «007».

Ο διάσημος «Άγγλος Ασθενής», ο οποίος εμφανίστηκε το 2012 στην 23η ταινία Τζέιμς Μποντ με τίτλο «Skyfall», σύμφωνα με την «Daily Mail» υποστηρίζει σθεναρά σε συνέντευξή του στο BBC, ότι ο Τζέιμς Μποντ πρέπει να παραμείνει πιστός στο όνομα και τη φιγούρα που έχει δημιουργήσει όλα αυτά τα επιτυχημένα χρόνια. Ενσαρκώνοντας το «αφεντικό» του, στο ρόλο της M, στη θέση της Τζούντι Ντενς, ο Ραλφ Φάινς είναι αδιάλλακτος. «Ο Μποντ πρέπει να είναι λευκός και Βρετανός».

Ralph Fiennes@RalphFiennesWeb

Ralph Fiennes and diversity on screen – BBC Newsnight https://youtu.be/8O3LGJf6o5Y  di @YouTube

See Ralph Fiennes’s other Tweets

Φυσικά, οι δηλώσεις του Ραλφ Φάινς προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων με χρήστες του Τwitter να τον υποστηρίζουν, γράφοντας ότι ο δημιουργός του μυστικού πράκτορα 007, θα ήθελε πάντα λευκό τον Τζέιμς Μποντ, με άλλες ομάδες να ισχυρίζονται ότι η τοποθέτησή του είναι ρατσιστική. Ένας χρήστης, μάλιστα, έγραψε: «Ο Ράλφ Φαινς το έχει χάσει…».

Άλλα σχόλια αναφέρουν: «Τον Μποντ πρέπει να τον ενσαρκώνει όποιος έχει ταλέντο. Δεν ενδιαφέρει κανέναν αν είναι μαύρος, άσπρος, γυναίκα ή άντρας. Δεν πρέπει να υπάρχουν κριτήρια εθνικότητας, φύλου ή θρησκείας».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η παραγωγός του Τζέιμς Μποντ Μπάρμπαρα Μπρόκολι,το 2017 είχε δηλώσει: «Οι ταινίες πρέπει πάντα να αντανακλούν τις εποχές. Εμείς, πάντα προσπαθούμε να είμαστε πρωτοπόροι, αλλά αυτή την στιγμή τον ρόλο τον ενσαρκώνει ο υπέροχος Ντάνιελ Κρεγκ. Ποιος ξέρει τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον;».

Από τη μεριά του, ένας από τους κουρυφαίους Τζέιμς Μποντ, που άφησε το δικό του στίγμα στην μεγάλη οθόνη, ο Ρότζερ Μουρ, έχει δηλώσει σχετικά «Έχω ακούσει ανά καιρούς ανθρώπους να μιλούν για έναν γκέι Μποντ ή μια γυναικεία φιγούρα στο ρόλο, αλλά όλο αυτό δεν είναι ο Τζέιμς Μποντ. Ο εμπνευστής του, ο διάσημος συγγραφέας Ιαν Φλέμινγκ, δεν είχε γράψει αυτό το ρόλο, θα είναι εντελώς κάτι διαφορετικό».

Τα σενάρια για το μέλλον του πράκτορα «007»

Όλα ξεκίνησαν το 2014, όταν μερικά από τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που διέρρευσαν μετά την μεγάλη κυβερνοεπίθεση κατά της Sony, ανέφεραν σχόλια της Έιμι Πασκάλ που ανέφεραν πως  «Ο Ίντρις Έλμπα πρέπει να είναι ο επόμενος Τζέιμς Μποντ».

 Έκτοτε, το όνομα του Ίντρις Έλμπα βρέθηκε στο επίκεντρο των σεναρίων για τον διάδοχο του Ντάνιελ Κρεγκ στο ρόλο του θρυλικού πράκτορα 007.  Ο Έλμπα, από την πλευρά του,  ξεκαθάριζε πως δεν θα είναι ο επόμενος που θα ενσαρκώσει τον Τζέιμς Μποντ ενώ χρειάστηκε η επίσημη ανακοίνωση των παραγωγών της σειράς ταινιών Τζέιμς Μποντ, με την οποία γνωστοποιούσαν πως ο Ντάνιελ Κρέγκ θα παίξει για τελευταία φορά τον θρυλικό πράκτορα.

Η παραγωγός της θρυλικής κινηματογραφικής σειράς Τζέιμς Μποντ, Μπάρμπαρα Μπρόκολι, έχει απορρίψει το ενδεχόμενο αλλαγής φύλου για τον πράκτορα 007, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι ότι μια γυναίκα μπορεί μία μέρα να σκηνοθετήσει το franchise.

Η Μπάρμπαρα Μπρόκολι, κόρη του παραγωγού του 007, Άλμπερτ «Κάμπι» Μπρόκολι, είναι επικεφαλής των παραγωγών της Eon και υπογράφει κάθε πρόσληψη και απόλυση στις ταινίες Μποντ. Ήταν εκείνη που μέσω Twitter δημοσίευσε ότι ο Ντάνι Μπόιλ εγκατέλειψε την 25η ταινία λόγω «δημιουργικών διαφορών» και είναι εκείνη που δελέασε τον Ντάνιελ Κρεγκ να ξαναφορέσει το σμόκιν.

«Οι άνθρωποι τείνουν να έχουν σημείο αναφοράς τις πρώτες ταινίες που γράφτηκαν στη δεκαετία του ’50, έτσι υπάρχουν ορισμένα πράγματα στο DNA του Μποντ που πιθανώς δεν θα αλλάξουν», τόνισε. «Όμως ο κόσμος έχει αλλάξει, νομίζω ότι και ο Μποντ έχει αλλάξει με την πάροδο των χρόνων. Και εγώ προσπαθώ να φέρω αλλαγές και νομίζω ότι περισσότερο με τις ταινίες του Ντάνιελ Κρεγκ έχει γίνει πολύ πιο σύγχρονος όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι γυναίκες».

Ο «μπαμπάς» του Τζέιμς Μποντ

Ο Ίαν Λάνκαστερ Φλέμινγκ (Ian Lancaster Fleming, 28 Μαΐου 1908 – 12 Αυγούστου 1964) ήταν Άγγλος συγγραφέας. Έγινε διάσημος για τη σειρά κατασκοπευτικών μυθιστορημάτων του θρυλικού Τζέιμς Μποντ, με το πρώτο, το Casino Royale, να κυκλοφορεί το 1953. Ο ίδιος ο Φλέμινγκ, κατά η διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, υπηρέτησε στην υπηρεσία αντικατασκοπείας του βρετανικού πολεμικού ναυτικού, με το κωδικό όνομα «17F», ενώ είχε μεγάλη επιτυχία και στις γυναίκες…