Ήταν ξαφνική και αναπάντεχη στο μέγεθός της η χθεσινή βία στην περίφημη λεωφόρο των Ηλύσιων. Την έπνιξε στους καπνούς και τη βύθισε στο χάος από τις λεηλασίες των καταστημάτων, τις φωτιές, τους βανδαλισμούς.

Τα Κίτρινα Γιλέκα είχαν προειδοποιήσει με μήνυμα -τελεσίγραφο στον Μακρόν για τη σημασία που έδιναν στη χθεσινή 18η πράξη της διαμαρτυρίας τους. Αλλά ο συνδυασμός των Κίτρινων Γιλέκων με το «μαύρο μπλοκ» οδήγησε τελικά σε σκηνές ακραίας βίας.

Οι ογκώδεις πέτρες, τις οποίες κάποιοι ξέσκαψαν από τα λιθόστρωτα πεζοδρόμια, μετατράπηκαν σε επικίνδυνα πυρομαχικά στα χέρια των πιο βίαιων, με στόχο τους αστυνομικούς, που αντιδρούσαν με δακρυγόνα. Πάμπολλες βιτρίνες κατά μήκος της λεωφόρου θρυμματίσθηκαν, οι φωτιές ξεπηδούσαν ανεξέλεγκτα σε αυτοκίνητα, περίπτερα, καφέ. Ανάμεσά τους και η περίφημη μπρασερί Fouquet’s με τη χρυσοποίκιλτη κόκκινη τέντα, που αναλώθηκε στις φλόγες.

Βιαστική επιστροφή Μακρόν

«Λεηλασία = κοινωνική δικαιοσύνη» ήταν ένα από τα αναρίθμητα αντικαπιταλιστικά συνθήματα γραμμένα στους τοίχους, που δικαιολογούσαν τις πράξεις. Πολυάριθμα και τα συνθήματα κατά του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, που η ειρωνεία θέλησε να βρίσκεται για σκι στα Πυρηναία, με αποτέλεσμα η φωτογραφία του στα χιόνια να προβάλλεται παράλληλα με τα Ηλύσια στις φλόγες

Προφανώς είχε πιστέψει ότι με το τέλος της αποκαλούμενης «Μεγάλης Συζήτησης» την Παρασκευή είχε λήξει και ο κίνδυνος των κίτρινων γιλέκων. Υποχρεώθηκε βέβαια να επιστρέψει κατεπειγόντως. «Μονίμως αποσυνδεμένος από το λαό», θα τονίσει η αντιπολίτευση.

Το Παρίσι όμως έδωσε χθες και μια άλλη εικόνα, γεμάτη ελπίδες. Ήταν η αποκαλούμενη «Πορεία του Αιώνα» για το κλίμα και τη σωτηρία του Πλανήτη, που συγκέντρωσε ειρηνικά και χωρίς το παραμικρό επεισόδιο πάνω από 40.000 άτομα γύρω από την Όπερα.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι