Το κατώφλι του Ελληνικού Κοινοβουλίου πέρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Νίκολα Ντιμιτρόφ όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση σε εγκάρδιο κλίμα.

Όπως ανέφερε ο κ. Ντιμιτρόφ, η συμφωνία κατατάσσει τις δύο χώρες στη σωστή πλευρά της ιστορίας ενώ επισήμανε ότι δεν θα ησυχάσει μέχρι να πείσει τους πολίτες και των δύο χωρών ότι η συμφωνία είναι προς το συμφέρον όλων. «Πετύχαμε κάτι εξαιρετικό με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ήταν μια μεγάλη αλλαγή. Οι άνθρωποι αντιστέκονται στην αλλαγή, η αλλαγή δεν ήταν ποτέ εύκολη. Οι τελευταίες εξελίξεις έδωσαν τέλος σε προκαταλήψεις και σε ταμπού. Και οι δύο χώρες μας στάθηκαν στην σωστή πλευρά της ιστορίας καταφέραμε να δημιουργήσουμε περισσότερη Ευρώπη, περισσότερη φιλιά, περισσότερη ελπίδα και περισσότερη αισιοδοξία», δήλωσε, σημειώνοντας ότι θα χρειαστεί χρόνος, συνεργασία, σοφία και από τις δύο πλευρές, «αλλά όλοι έχουμε να κερδίσουμε από αυτή τη συμφωνία».

Δεν έλειψαν και τα λογοπαίγνια από πλευράς τους με τις Πρέσπες που στα αγγλικά αποκαλούνται Πρέσπα, σχολιάζοντας αστειευόμενος ότι «δεν θέλουμε άλλη διαμάχη για το όνομα».

Αναφερθείς στην Συμφωνία των Πρεσπών ο κ. Βούτσης είπε ότι ανοίγει τον δρόμο της φιλίας, της συνέργειας και της συμμαχίας μεταξύ των δυο λαών και την χαρακτήρισε διεθνές υπόδειγμα που μπορεί να επουλώσει πληγές και να λύσει προβλήματα. Όσον αφορά τις αντιδράσεις που υπήρξαν για την ψήφιση της Συμφωνίας, είπε ότι υπήρξε σαφής πλειοψηφία που την ψήφισε, αλλά και μια ευρύτερη πλειοψηφία ανοχής απέναντι στην ψήφιση και την εφαρμογή της.

Δεν παρέλειψαν εξάλλου και οι δυο να εκφράσουν την οδύνη και τον αποτροπιασμό τους για το τρομοκρατικό χτύπημα στη Νέα Ζηλανδία.

Παρατράγουδα με τη Χρυσή Αυγή

Δεν έλειψαν και τα παρατράγουδα με τον Κασιδιάρη της Χρυσής Αυγής να επιχειρεί να εισέλθει στον χώρο της συνάντησης Βούτση-Δημητρόφ αλλά απωθήθηκε από την αστυνομική φρουρά της Βουλής.