Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει τα θρησκευτικά δικαιώματα της μειονότητας και ότι οι μουσουλμάνοι στη χώρα δεν μπορούν να δηλώσουν «Τούρκοι».

«Η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει τα θρησκευτικά δικαιώματα της μειονότητας και οι Μουφτήδες δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα δικαιώματά τους», υποστήριξε ο τούρκος υπουργός κατά την ομιλία του στο 54ο Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι «Τούρκοι» στην Ελλάδα δεν μπορούν να δηλώσουν «Τούρκοι» παρά το γεγονός ότι υπάρχουν τρεις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Κατά την τοποθέτησή του ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι η Τουρκία είναι πολύ «ευαίσθητη» με τα ανθρώπινα δικαιώματα και για τον λόγο αυτό εφαρμόζει κάθε σχετική απόφαση του ΕΔΑΔ.

Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις μάλιστα του Τσαβούσογλου έρχονται μετά το ψήφισμα-κόλαφος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που ζήτησε την αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.