Κατρούγκαλος : Πολιτική λύση για τη κρίση στη Συρία

«Προτεραιότητα η ενότητα, η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της χώρας»

«Η μόνη λύση στη συριακή κρίση είναι μία πολιτική λύση μέσω της διαδικασίας της Γενεύης υπό τον ΟΗΕ, με σεβασμό στο Ψήφισμα 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας, στο Διεθνές Δίκαιο και στα ανθρώπινα δικαιώματα», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος κατά την παρέμβασή του στις εργασίες της 3ης Διάσκεψης των Βρυξελλών με τίτλο, «Στηρίζοντας το μέλλον της Συρίας και της ευρύτερης περιοχής», της οποίας συμπροεδρεύουν η ΕΕ και τα Ηνωμένα Έθνη.

Ιδιαίτερη σημασία, πρόσθεσε o κ. Κατρούγκαλος, έχει το να τεθεί ως προτεραιότητα η ενότητα, η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, οι οποίες μπορούν να διασφαλισθούν καλύτερα με την υιοθέτηση ενός νέου Συντάγματος για όλους του πολίτες της χώρας.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, τόνισε ότι «η διαχείριση της συριακής κρίσης αποτελεί ένα στοίχημα για τις κοινωνίες μας, ότι πρέπει να διατηρήσουμε τις αξίες μας και να αντιμετωπίσουμε τις φωνές της ξενοφοβίας που θέλουν να μετατρέψουν την Ευρώπη σε οχυρό».

«Η Ελλάδα», πρόσθεσε, «υποδέχθηκε χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες στους οποίους προσέφερε πρόσβαση στην εκπαίδευση και σε κοινωνικές υπηρεσίες, αποδεικνύοντας ότι είμαστε μια ανοικτή κοινωνία».

Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Εξωτερικών ανέδειξε τους μακραίωνους δεσμούς της Ελλάδας με την περιοχή και τον αραβικό κόσμο, και το ρόλο των εκεί διαβιουσών εστιών της ελληνικής διασποράς.

Ακόμη, αναφέρθηκε στην ενεργό συμβολή της χώρας μας στην ευημερία και την σταθερότητα της περιοχής, μέσα από πρωτοβουλίες όπως η Διάσκεψη της Ρόδου για την ασφάλεια και τη σταθερότητα, αλλά και η Διάσκεψη των Αθηνών για την προστασία πολιτιστικών και θρησκευτικών μειονοτήτων στη Μέση Ανατολή.

Τέλος, ανακοίνωσε συνεισφορά της Ελλάδας, ύψους 100.000 ευρώ, η οποία θα διατεθεί για τους Σύρους πρόσφυγες μέσω του Γραφείο των ΗΕ για το Συντονισμό της Ανθρωπιστικής Βοήθειας (OCHA), εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι η ανασυγκρότηση της Συρίας θα αρχίσει σύντομα, ενώ διευκρίνισε ότι όταν αυτό συμβεί, η Ελλάδα θα είναι παρούσα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Δείτε επίσης
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk