Ο νέος πρωθυπουργός της Αλγερίας δήλωσε σήμερα πως θα σχηματίσει προσωρινή κυβέρνηση τεχνοκρατών και άλλων προκειμένου να εργαστεί προς την κατεύθυνση της πολιτικής αλλαγής ως απάντηση στις διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται τις τελευταίες εβδομάδες στους δρόμους και κάλεσε την αντιπολίτευση να συμμετάσχει στον διάλογο.

Ο Νουρεντίν Μπεντουί παρουσίασε τα σχέδιά του σε συνέντευξη Τύπου στο Αλγέρι τρεις ημέρες αφότου ο Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να μην διεκδικήσει πέμπτη προεδρική θητεία, η οποία θα παρέτεινε την 20ετή παραμονή του στην εξουσία.

Δεκάδες χιλιάδες Αλγερινοί πραγματοποίησαν διαδηλώσεις απαιτώντας την ανανέωση του πολιτικού συστήματος που κυριαρχείται από βετεράνους του πολέμου της ανεξαρτησίας (1954-62).

Ο Μπουτεφλίκα ανέβαλε τις εκλογές, οι οποίες επρόκειτο να διεξαχθούν τον Απρίλιο, και είπε ότι θα πραγματοποιηθεί μια εθνική διάσκεψη όπου θα συζητηθεί η πολιτική αλλαγή. Ωστόσο, ο Μπουτεφλίκα δεν παραιτήθηκε και πολλοί ακτιβιστές φοβούνται ότι η κίνησή του αυτή μπορεί να είναι απλώς ένα τέχνασμα.

Ο πρωθυπουργός Μπεντουί, που αντικατέστησε τη Δευτέρα τον Αχμέντ Ουγιαχία, είπε πως η νέα κυβέρνηση θα σχηματιστεί στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

«Αυτή η κυβέρνηση θα έχει μια σύντομη θητεία και ο ρόλος της είναι να είναι υποστηρικτική της εθνικής διάσκεψης και εκείνων που θα συμφωνήσουν οι Αλγερινοί. Θα είναι τεχνοκρατική αλλά θα περιλαμβάνει επίσης νεαρούς Αλγερινούς που ενεπλάκησαν στο κίνημα διαμαρτυρίας, ανάμεσά τους γυναίκες. Η σύνθεση θα είναι τέτοια που θα αντιπροσωπεύει όλες τις δυνάμεις και ιδιαίτερα τις νεαρές εκείνες των γιων και των θυγατέρων του έθνους μας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις φιλοδοξίες που εξέφρασε ο Αλγερινός πολίτης. Ανεξάρτητη επιτροπή θα επιβλέψει τις επόμενες προεδρικές εκλογές» είπε σε δηλώσεις του ο Μπεντουί.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε την αντιπολίτευση να δεχθεί τον διάλογο. Ωστόσο δικηγόροι και ακτιβιστές τους οποίους επέλεξαν οι διαδηλωτές προκειμένου να ηγηθούν της προσπάθειας για μεταρρυθμίσεις δεν έχουν διάθεση να συμβιβαστούν και είπαν ότι δεν θα διαπραγματευθούν, τουλάχιστον προς το παρόν.

Η κυβέρνηση δήλωσε χθες Τετάρτη πως είναι έτοιμη για συνομιλίες, λέγοντας ότι επιδιώκει ένα σύστημα διακυβέρνησης βασισμένο «στη βούληση του λαού» μετά την απόρριψη των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων από οργανώσεις της αντιπολίτευσης που τις χαρακτήρισαν ανεπαρκείς.

Ο Μπουτεφλίκα, που δεν έχει κάνει δημόσιες εμφανίσεις μετά το εγκεφαλικό που υπέστη το 2013, υποσχέθηκε τη Δευτέρα ότι θα εργαστεί για μια νέα εποχή για όλους τους Αλγερινούς. Ωστόσο η κίνησή του δεν ικανοποίησε πολλούς Αλγερινούς οι οποίοι θέλουν η εξουσία να περάσει σε μια νεότερη γενιά με νέες ιδέες.

Άνθρωποι όλων των κοινωνικών τάξεων κατεβαίνουν τις τελευταίες τρεις εβδομάδες στους δρόμους διαδηλώνοντας κατά της διαφθοράς, της ανεργίας και της κυβερνώσας τάξης. Οι διαμαρτυρίες έχουν ταρακουνήσει ένα πολιτικό σκηνικό που έχει σημαδευτεί από δεκαετίες κοινωνικής και οικονομικής δυσφορίας και πολιτική των παρασκηνίων από ένα στρατιωτικό κατεστημένο με επιρροή.

Νεαροί Αλγερινοί δεν έχουν άλλο δεσμό με τον πόλεμο της ανεξαρτησίας εκτός από τους παππούδες τους. Οι προτεραιότητές τους είναι να βρουν δουλειά και να έχουν καλύτερες υπηρεσίες από αυτές που αποτυγχάνει να παράσχει η βορειοαφρικανική χώρα, παρά τον πλούτο της σε πετρέλαιο και αέριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ