Μπορεί να μην το έχετε αντιληφθεί, αλλά τελευταίως η Ελλάδα έχει αρχίσει να κερδίζει μάχες συμβολισμών ακόμη και μέσα στην έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Γιατί το λέω αυτό; Θα σας μεταφέρω κατ’ αποκλειστικότητα ένα συμβάν που έλαβε χώρα στις 6 Μαρτίου κατά τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, όταν και εξετάστηκε η έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας που κατήρτισε το προσωπικό του ΔΝΤ για τη χώρα μας. Κατά την παρουσίαση των ευρημάτων του ελέγχου του κλιμακίου του ΔΝΤ στους διευθυντές του Ταμείου ο επικεφαλής της αποστολής για την Ελλάδα Πίτερ Ντόλμαν έκανε διαρκείς αναφορές στην «αδύναμη κουλτούρα πληρωμών» (weak payment culture) που επικρατεί στην Ελλάδα. Μάλιστα, η σχετική έκφραση ήταν διεσπαρμένη στην έκθεση που παρουσίασε, θέλοντας να δείξει πως στην Ελλάδα έχει καταστεί κουλτούρα το… φέσι και πως οι Ελληνες είναι «κατά πολιτισμόν μπαταχτσήδες». Πιο απλά, ότι έχουν στο DNA τους να μην πληρώνουν τράπεζες, Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

nnn

Οπως μαθαίνω, οι αναφορές του Αμερικανού Ντόλμαν προκάλεσαν την έκρηξη του πάντα πράου και ψύχραιμου εκπροσώπου της Ελλάδος στο ΔΝΤ Μιχάλη Ψαλιδόπουλου. Ο κ. Ψαλιδόπουλος διαφώνησε με τα περί «αδύναμης κουλτούρας πληρωμών» και ξεκαθάρισε πως δεν πρέπει να παρουσιάζονται ως πάγια τακτική ή ως συνήθεια οι παροδικές δυσκολίες νοικοκυριών και επιχειρήσεων να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, σε περιόδους μάλιστα που τα ευρύτερα επίπεδα ρευστότητας της οικονομίας είναι χαμηλά. Στη βάση αυτή, ο κ. Ψαλιδόπουλος απαίτησε και πέτυχε η φράση «αδύναμη κουλτούρα πληρωμών» να αντικατασταθεί από τη φράση «αδύναμη πειθαρχία πληρωμών» (weak payment discipline), υποστηρίζοντας πως αυτή αποτυπώνει πιο ρεαλιστικά την κατάσταση, χωρίς να την εξωραΐζει.

nnn

Δεν είναι λίγοι αυτοί που συμφωνούν με τον κ. Ψαλιδόπουλο. Και όχι μόνον για λόγους ευθιξίας. Διότι σου λέει – «πληρώνοντας ανελλιπώς τους φόρους και τις υποχρεώσεις μέσα στην κρίση – αρνούμαι να καταστώ ένας αφορισμός του ΔΝΤ. Κυρίως για συναισθηματικούς λόγους. Αλλο το έλλειμμα πειθαρχίας, άλλο το έλλειμμα κουλτούρας. Χίλιες φορές απείθαρχος, παρά απολίτιστος…».

Πόσο… άχαστος είναι ο Τσίπρας;

Ο «άχαστος». Ετσι χαρακτήριζαν τον Αλέξη Τσίπρα (φωτογραφία) χθες στη Βουλή μια παρέα από συριζαίους βουλευτές. Ελεγαν μάλιστα ότι αφού κέρδισε τόσες αναμετρήσεις και αφού κατάφερε να ψηφίσει τόσο σκληρά μέτρα χωρίς να διαλυθεί η Κοινοβουλευτική του Ομάδα, κατάφερε να αποπέμψει τον συγκυβερνήτη του χωρίς απώλειες, είναι αδύνατον (λένε) να χάσει στις επερχόμενες εκλογές. Ηταν και σίγουροι μάλιστα. Τώρα αν αυτά τα έλεγαν γιατί δεν θέλουν να πιστεύουν ότι «απολείπειν ο Θεός Αλέξιον», τι να σας πω. Ενδεχομένως οι βουλευτές, επειδή δεν πηγαίνουν πολύ συχνά στις εκλογικές τους περιφέρειες, να μην έχουν αντιληφθεί τι συμβαίνει στην κοινωνία. Οχι μόνο το Μακεδονικό, αλλά και το Μάτι έχει προκαλέσει τεράστια ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ. Απλά κάποιοι είτε κλείνουν τα μάτια είτε απλά αποθεώνουν τον… «Καίσαρα Αλέξιο». Η ΝΔ πάντως αναφέρει ότι εάν χάσει μία εκλογική αναμέτρηση ο κ. Τσίπρας, τότε θα χάσει και τις υπόλοιπες. Είναι νόμος. Αλλωστε όλοι οι προκάτοχοί του κάποια στιγμή έχασαν.

Τι ενώνει το ΚΙΝΑΛ

Επειτα από πολλές ωδίνες, είναι η αλήθεια, την Πέμπτη το Κίνημα Αλλαγής θα εμφανιστεί ενωμένο. Η πρόεδρος του Κινήματος Φώφη Γεννηματά θα συναντηθεί με τον ευρωβουλευτή Νίκο Ανδρουλάκη – και δεύτερο στις εσωκομματικές εκλογές – και θα ανακοινωθεί η υποψηφιότητα του δεύτερου για την Ευρωβουλή. Η ανακοίνωση πέρασε από χίλια κύματα καθώς πολλοί ήθελαν να μη διεκδικήσει δεύτερη θητεία ο Ανδρουλάκης. Οπως μου λένε ωστόσο, επικράτησε η λογική, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο νυν ευρωβουλευτής έχει ρεύμα και θα δώσει δυναμική στο ψηφοδέλτιο. Ειδικά αν αναλάβει και όλο τον προεκλογικό αγώνα του ΚΙΝΑΛ.

Οι μολότοφ του Κυρίτση

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κυρίτσης για άλλη μια φορά προκαλεί δηλώνοντας ότι δεν θυμάται εάν έχει κανείς σκοτωθεί από μολότοφ! «Δεν ξέρω αν οι μολότοφ πρέπει να είναι κακούργημα ή πλημμέλημα, δεν θυμάμαι κανείς να έχει σκοτωθεί από μολότοφ ή κάτι αντίστοιχο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κυρίτσης μιλώντας στην ΕΡΤ υπερασπιζόμενος με σθένος τον νέο Ποινικό Κώδικα. Ευτυχώς στις συγκρούσεις στον δρόμο, πρόσθεσε, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια, δεν υπήρχαν τραγικά περιστατικά. Προφανώς ο κ. Κυρίτσης χρειάζεται ένα φρεσκάρισμα στη μνήμη του καθώς είναι απορίας άξιο πώς δεν θυμάται την ιστορία με τους νεκρούς της Marfin. Ενα τραγικό περιστατικό στο οποίο είχαν χάσει της ζωή τους τρεις άνθρωποι και το οποίο είχε ξεκινήσει όταν κουκουλοφόροι που είχαν αποσπαστεί από μαζική διαδήλωση που ήταν σε εξέλιξη, είχαν ρίξει μολότοφ στο υποκατάστημα της τράπεζας.

Η ελπίδα των απελπισμένων

Στη Μυτιλήνη ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το Βοστάνειο Δημόσιο Νοσοκομείο για έναν και μοναδικό λόγο. Ηθελε να συναντήσει, να γνωρίσει και να συγχαρεί έναν νευροχειρουργό που είναι ξακουστός σε όλον τον κόσμο. Πρόκειται για τον Ευρυβιάδη Μπαϊραμίδη που αποτελεί την τελευταία ελπίδα των απελπισμένων ασθενών, δηλαδή σε αυτόν καταλήγουν οι ασθενείς που άλλοι γιατροί δεν τους δίνουν και πολλές ελπίδες για να σωθούν. Ερχονται ασθενείς να τους χειρουργήσει από όλον τον κόσμο. Ειδικευμένος σε χειρουργικές επεμβάσεις στον εγκέφαλο ο νευροχειρουργός, που είναι ιδιαίτερα αγαπητός στο νησί, συμβουλεύει τους ασθενείς πριν από κάθε εγχείρηση να επισκεφθούν το μοναστήρι του Αγίου Ραφαήλ, στον λόφο Καρυές, προστάτη της Λέσβου.