Το εκλογικό και γεωπολιτικό περιβάλλον της Ελλάδος σε εκδήλωση του ΣΕΟΔΙ

Τι είπαν στις ομιλίες τους οι Αγγελος Συριγος και Αθανάσιος Διαμαντόπουλος

Ο πρόεδρος του ΣΕΟΔΙ κ. Αλέξανδρος Κωστόπουλος στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στο ρόλο και τις δράσεις του συνδέσμου

Για άλλη μια χρονιά η ετήσια εκδήλωση του Συνδέσμου Ελλήνων Οικονομικών Διευθυντών (ΣΕΟΔΙ) αποτέλεσε σημείο αναφοράς για τα πολιτικά και οικονομικά δρώμενα της χώρας.

Μετά τον χαιρετισμό του προέδρου του ΣΕΟΔΙ κ. Αλέξανδρου Κωστόπουλου ο οποίος αναφέρθηκε στο ρόλο και στις δράσεις του συνδέσμου ακολούθησαν δυο σημαντικές ομιλίες από τον καθηγητή Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου Άγγελο Συρίγο και τον ομότιμο καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης Αθανάσιο Διαμαντόπουλο.

Στην ομιλία του, με θέμα «Το γεωπολιτικό περιβάλλον της Ελλάδος», ο κ. Συρίγος έκανε εκτενή αναφορά στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο τόσο σε σχέση με τις συμμαχίες που διαμορφώνουν τον χάρτη συμφερόντων της περιοχής και τον ρόλο της Ελλάδος και της Κύπρου σε αυτές όσο και τα πραγματικά –οικονομικά & τεχνικά- δεδομένα εκμεταλλεύσεως των ενεργειακών κοιτασμάτων, που διαμορφώνουν τις συμμαχίες αυτές. Επίσης, ο κ. Συρίγος αναφέρθηκε λεπτομερώς στην στρατηγική της Τουρκίας και, ιδίως, στην –δύσκολη, πλέον- σχέση της με την δυτική συμμαχία και τις επιδιώξεις του καθεστώτος Ερντογάν καθώς και στην στρατηγική της χώρας μας τόσο έναντι της Τουρκίας όσο και έναντι των βαλκανικών γειτόνων της.

Ο κ. Διαμαντόπουλος μίλησε με θέμα: «Το εκλογικό περιβάλλον: Παράγοντες σταθερότητος & αστάθειας». Αναφέρθηκε αναλυτικώς στους θεσμικοπολιτικούς παράγοντες, οι οποίοι στην παρούσα συγκυρία παράγουν πολιτική αστάθεια και αβεβαιότητα (απουσία κεντρικής και ενιαίας κρίσης της συνταγματικότητας των νόμων, πρακτική ανατροπής της δημοσιονομικής πολιτικής από τα δικαστήρια, υπό αναδιαμόρφωση συνταγματικό κείμενο, ψηφισμένη απλή αναλογική, πλήθος μικρών κομμάτων, εκλογικές περιφέρειες και τρόπος εκλογής βουλευτών που ευνοούν την αυτόνομη/μη περιχαρακωμένη δράση τους κ.λπ). Επίσης, ανέπτυξε τους παράγοντες που μπορούν να παραγάγουν σταθερότητα, όπως η τάση -ξανά- προς τον ολιγοκομματισμό, η περιοριζόμενη απήχηση της αντισυστημικής ψήφου, η αδυναμία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να (ξανα)προκαλέσει πρόωρη διάλυση της Βουλής λόγω προεδρικής εκλογής κλπ.

Στην εκδήλωση του ΣΕΟΔΙ συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., κ. Κώστας Χατζηδάκις, ο οποίος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό, οι βουλευτές Άννα Ασημακοπούλου και Χάρης Θεοχάρης, ο πρώην πρόεδρος του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου Χάρης Οικονομόπουλος, ο επίτιμος Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τραπέζης Επενδύσεων Παναγιώτης Γεννηματάς, ο Πρόεδρος της ελληνοαμερικανικής Ένωσης Κρίς Σπύρου, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κωνσταντίνος Κόλλιας, ο Πρόεδρος της ΓΣΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς και ο καθηγητής Ανδρέας Μερίκας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk