Η Τουρκία συνεχίζει να διεξάγει διμερείς συναντήσεις, συζητήσεις υψηλού επιπέδου και να συντονίζει με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία ως μέρος μιας ενδεχόμενης επιχείρησης ανατολικά του ποταμού Ευφράτη στη Συρία, σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Άμυνας την Τρίτη.

Ουσιαστικά, η Άγκυρα θέλει να εγκαθιδρύσει μια ζώνη ασφαλείας στην μεθοριακή περιοχή ανατολικά του Ευφράτη ποταμού, έπειτα από την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων.

«Αναφορικά με τις προετοιμασίες ανατολικά του Ευφράτη ποταμού, οι οποίες εξακολουθούν να βρίσκονται στην ατζέντα, ο συντονισμός με τις ΗΠΑ και ιδιαίτερα με τη Ρωσία συνεχίζεται», τόνισε η εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Ναντίντ Σεμπνέμ Ακτόπ.

Η Τουρκία συνεχίζει επίσης να συνεργάζεται με τη Ρωσία για τη διεξαγωγή κοινών περιπολιών στην πόλη Ταλ Ριφαάτ της Συρίας, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu.

Η εκπρόσωπος του υπουργείο ανέφερε, ότι η Τουρκία συνεχίζει «την εσωτερική και διασυνοριακή μάχη κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων όπως οι FETO / PDY, PKK / KCK / YPG και το Ισλαμικό Κράτος, που απειλούν την ειρήνη και την ασφάλεια της χώρας» σύμφωνα με το πρακτορείο.

Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χούλουζι Ακάρ δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα ξεκινήσουν περιπολίες στην παραμεθόρια περιοχή έξω από το Ιντλίμπ και οι τουρκικές δυνάμεις θα ξεκινήσουν περιπολίες εντός της ζώνης.

Οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία προκάλεσαν εντάσεις μεταξύ της Άγκυρας και των Ηνωμένων Πολιτειών, με την Ουάσινγκτον να προειδοποιεί για ενδεχόμενες κυρώσεις από τις ΗΠΑ εάν ο σύμμαχός της του ΝΑΤΟ, προχωρούσε σε συμφωνία για την αγορά ρωσικών αμυντικών συστημάτων S-400.

Την Τρίτη, η εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας ανέφερε ότι τα συστήματα S-400, τα οποία ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία δεν θα αποσύρει, θα παραδοθούν τον Ιούλιο και θα εγκατασταθούν τον Οκτώβριο.