Συνεχίζεται η βελτίωση του οικονομικού κλίματος για τις ΜμΕ σύμφωνα με τη νέα έκδοση της Έρευνας Συγκυρίας που συνέταξε η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας, βάσει έρευνας πεδίου σε δείγμα 1.160 επιχειρήσεων.
Ειδικότερα, ο δείκτης εμπιστοσύνης των ΜμΕ βελτιώθηκε για 3ο συνεχόμενο εξάμηνο, αγγίζοντας τις 13 μονάδες – επίδοση που αποτελεί υψηλό δεκαετίας. Εξίσου ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ΜμΕ (54%) ακολουθεί στρατηγική ανάπτυξης.
Ωστόσο, κάποιες ανησυχίες επιβράδυνσης της δυναμικής εγείρει η πορεία του δείκτη μελλοντικής ζήτησης, ο οποίος (αν και παρέμεινε σε θετικό έδαφος) παρουσίασε πτώση 10 μονάδων.
«Εμβαθύνοντας την ανάλυσή μας, παρατηρούμε ότι θετικά ξεχωρίζουν οι μεσαίες επιχειρήσεις (με κύκλο εργασιών άνω των €2,5 εκ.), ο κλάδος της βιομηχανίας για τις σταθερά υψηλές επιδόσεις του καθώς και ο κλάδος των κατασκευών για την εντονότερη άνοδο (από χαμηλά, ωστόσο, επίπεδα)» σημειώνουν οι αναλυτές της τράπεζας.
Η βελτίωση του οικονομικού κλίματος συμβαδίζει με την βελτίωση της χρηματοοικονομικής εικόνας του τομέα των ΜμΕ (με τις λειτουργικά κερδοφόρες επιχερήσεις να καλύπτουν πλέον το 77% του τομέα από 66% το 2014), έχοντας ως βασικό άξονα στήριξης την αυξημένη εξωστρέφεια.
Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, «εστιάζοντας στις μεσαίες επιχειρήσεις, παρατηρούμε ότι οι εξωστρεφείς επιχειρήσεις βελτίωσαν σημαντικά τη λειτουργική κερδοφορία τους κατά την τελευταία πενταετία (12,7% κατά μέσο όρο το 2018 από 8,2% το 2014), ενώ αντίθετα η κερδοφορία των μη εξωστρεφών επιχειρήσεων επιδεινώθηκε (6,7% το 2018 από 8,4% το 2014)».

Η Εθνική Τράπεζα υποστηρίζει «τη σταδιακή βελτίωση των επιχειρηματικών συνθηκών συμβαδίζει επίσης με τη βαθμιαία βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης. Οι ΜμΕ εντοπίζουν θετικότερη διάθεση των τραπεζών για νέες χορηγήσεις, ενώ ταυτόχρονα θετικά συμβάλει η βαθμιαία αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού (από 5,4% το 2011 σε 4,3% το 2018). Ως αποτέλεσμα, τα έντονα προβλήματα ρευστότητας περιορίζονται πλέον στο 19% του τομέα (από 30% το 2014)».