«Πάγωμα» της εκταμίευσης της δόσης του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ για την Ελλάδα αποφάσισε το Eurogroup.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το γεγονός ότι η κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι των θεσμών δεν έχουν φτάσει σε συμφωνία σχετικά με τον διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη, οδήγησε στη μετάθεση της αποδέσμευσης του ποσού στην άτυπη συνεδρίαση της 5ης Απριλίου, όπου το ζήτημα θα τεθεί σε νέα αξιολόγηση.

Εξάλλου, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ανέφερε ότι αναμένει συμφωνία για το θέμα «αγκάθι» της προστασίας της πρώτης κατοικίας «τις επόμενες ημέρες», προκειμένου -όπως είπε- να εκταμιευθεί το 1 δισ. ευρώ μέχρι το Eurogroup του Απριλίου «το αργότερο».

Παρά το γεγονός ότι το θέμα της έλλειψης συμφωνίας αναφορικά με το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη φαίνεται να «κόστισε» το πάγωμα της δόσης, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφκις προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup ανέφερε ότι οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα είναι σε γενικές γραμμές, εντός τροχιάς.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, ο οποίος δήλωσε ότι αναμένεται να επιβεβαιωθεί από τους θεσμούς ότι «βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία», αναφορικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας. Χαρακτήρισε μάλιστα «εξαιρετικό νέο» την έκδοση 10ετούς ομολόγου στις αρχές της εβδομάδας.