Σιγή ιχθύος τηρεί το ΕΛΑΜ για τις πληροφορίες που φέρουν ηγετικά του στελέχη να έχουν απαλλαγεί για διάφορους λόγους από την υποχρέωση στράτευσης στην Εθνική Φρουρά.

Τις τελευταίες ημέρας η πρόεδρος της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους και η ΕΔΕΚ με δημόσιες δηλώσεις τους καλούν το ΕΛΑΜ να απαντήσει πώς και γιατί στελέχη του απαλλάχθηκαν από τη στράτευση, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ανταπόκριση από τη θυγατρική της Χρυσής Αυγής στην Κύπρο.

Πληροφορίες της κυπριακής εφημερίδας «Πολίτης» από αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι η σιωπή του ΕΛΑΜ δεν είναι τυχαία, καθώς τόσο ο πρόεδρός του όσο και ακόμα δύο στελέχη της ηγεσίας του έχουν απαλλαγεί από τη στράτευση για λόγους υγείας, παρά το ότι η εν γένει δημόσια εικόνα τους δεν συνηγορεί σε αδυναμία να εκπληρώσουν το καθήκον έναντι της πατρίδας, την οποία καθημερινώς δήθεν υπερασπίζονται με παχιά λόγια ως επιταγές άνευ αντικρίσματος.

Ο σωματοφύλακας του Μιχαλολιάκου

Ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου δεν έχει υπηρετήσει στρατιωτική θητεία στην ΕΦ για λόγους υγείας. Μέλη του ΕΛΑΜ ανέφεραν στον «Πολίτη» ότι ο κ. Χρίστου αντιμετώπισε προβλήματα με τα μάτια του και έτσι κρίθηκε μη ικανός για στράτευση. Ωστόσο, την περίοδο που οι συνομήλικοί του εκπλήρωναν τις υποχρεώσεις τους στην πατρίδα ως εθνοφρουροί, ο κ. Χρίστου σπούδαζε στην Αθήνα και, σύμφωνα με δήλωση του υπόδικου Χρυσαυγίτη Ηλία Κασιδιάρη, «έβγαλε τη μεγάλη σχολή της Χρυσής Αυγής στη Σολωμού 74 που βρίσκεται στα Εξάρχεια».

Παράλληλα, μετά την «αποφοίτησή» του από τη «Μεγάλη των Χρυσαυγιτών Σχολή», αν και είχε κριθεί μη ικανός για στράτευση, ανέλαβε καθήκοντα προσωπικού φρουρού, του επίσης υπόδικου αρχηγού της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου. Είναι λοιπόν προφανές το ερώτημα. Πώς δεν μπορούσε να υπηρετήσει στην ΕΦ αλλά μπορούσε να εκτελεί χρέη σωματοφύλακα; Αυτό το ερώτημα δεν το έχει απαντήσει ο κ. Χρίστου παρά το ότι το τελευταίο διάστημα τίθεται επίμονα.

Ο κ. Χρίστου εργάζεται ως ακτινολόγος, είναι βουλευτής και υπήρξε υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας και προφανώς θα έπρεπε να εξηγήσει στους ψηφοφόρους του τους λόγους που δεν στρατεύθηκε.

Ο δάσκαλος πολεμικών τεχνών Si Fu

Ο Γιώργος Χατζηιωάνου, δημοτικός σύμβουλος Στροβόλου, Υπεύθυνος του ΕΛΑΜ Λευκωσίας, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και υποψήφιος βουλευτής το 2016, επίσης δεν έχει υπηρετήσει θητεία στην ΕΦ για λόγους υγείας. Ωστόσο οι λόγοι υγείας που μάλλον ήταν σοβαροί για να κριθεί ως μη ικανός για στράτευση δεν τον εμπόδισαν να γίνει δάσκαλος πολεμικών τεχνών φέροντας μάλιστα και τον βαρύγδουπο τίτλο του «Si Fu».

Ο κ. Χατζηϊωάννου είναι κουμπάρος με τον Πρόεδρο του ΕΛΑΜ Χρίστο Χρίστου και στην σελίδα του στο facebook ποζάρει με σπαθιά και άλλα όργανα «αυτοάμυνας». Επειδή το θέμα της μη στράτευσης του αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πριν λίγες μέρες είχε παρέμβει η μητέρα του, αποδίδοντας χαρακτηρισμούς σε όσους επέκριναν τον Γ. Χατζηιωάννου, λέγοντας ότι το παιδί της αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας ως τα 17 και διερωτήθηκε αν η ίδια θα έπρεπε να έχει την έγνοια του παιδιού της ή του στρατού; Κατέληγε λέγοντας πως ο γιος της είναι καλύτερος από αυτούς που έκαναν θητεία.

Υποψήφιος ευρωβουλευτης

Το τρίτο στέλεχος του ΕΛΑΜ που απαλλάχθηκε από τη στράτευση είναι ο εκπρόσωπος τύπου και υποψήφιος ευρωβουλευτής Γεάδης Γεάδη. Όταν προέκυψε θέμα για την αποφυγή κάποιων να εμφανίζονται στις κλήσεις της εφεδρείας με έκθεση του Γεν. Ελεγκτή της Κύπρου, ο κ. Γεάδης αναγκάστηκε να κάνει δήλωση στην οποία είχε αναφέρει ότι τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι, «κατά τη διάρκεια της θητείας του στο 70 Τάγμα Μηχανικού (ΤΜΧ)», αφήνοντας να νοηθεί ότι ο τραυματισμός συνέβη κατά την διάρκεια της εκτέλεσης των στρατιωτικών του καθηκόντων.

Ωστόσο ο κ. Γεάδης είχε τραυματιστεί σε συμπλοκή οπαδών ποδοσφαιρικών ομάδων και όντως τραυματίστηκε σοβαρά, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει και σε τιμωρία του από στρατοδικείο. Εν τω μεταξύ ο κ. Γεάδης εμφανίζεται και σε φωτογραφία να χαιρετάει με τον χαρακτηριστικό ναζιστικό τρόπο, δίπλα στον αδελφό του Η. Κασιδιάρη. Ο ίδιος ο Γ. Γεάδης ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για φωτομοντάζ κάτι το οποίο δεν τεκμηρίωσε ποτέ.