Σε τεντωμένο σχοινί παραμένουν οι σχέσεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με Βίκτορ Όρμπαν, με φόντο τη συνεδρίαση της ευρωομάδας στις 20 Μαρτίου με θέμα την αποπομπή ή μη του Ούγγρου πρωθυπουργού και του κόμματος του.

Το μήνυμα της Βουδαπέστης δείχνει ανυποχώρητο τον Ορμπάν, ο οποίος δηλώνει ότι «δεν πρόκειται να υποχωρήσει στο τελεσίγραφο του επικεφαλής της ευρωπαϊκής δεξιάς Μάνφρεντ Βέμπερ για τροποποίηση των εθνικιστικών του θέσεων αν θέλει να παραμείνει στο ΕΛΚ.

«Ακούμε προσεκτικά τις άλλες απόψεις, περιλαμβανομένης εκείνης του Βέμπερ», έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος της εθνικιστικής κυβέρνησης Ζόλταν Κόβατς. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι δεν τίθεται τόσο θέμα κομματικής πειθαρχίας, όσο «υπεράσπισης των ευρωπαϊκών χριστιανικών αρχών και το σταμάτημα της μετανάστευσης». «Δεν μπορούμε να υποχωρήσουμε σε αυτό», συνέχισε.

Σε ανοικτή επιστολή προς το προεδρείο του ΕΛΚ, ο Βέμπερ, που θα ηγηθεί του κόμματος στις ευρωεκλογές του Μαΐου έθεσε χθες πολλούς όρους προκειμένου Ορμπάν και Fidesz να παραμείνουν στους κόλπους της συντηρητικής ευρωομάδας. Κάλεσε τη Βουδαπέστη να θέσει τέρμα στην «εκστρατεία fake news εναντίον του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ».

Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω ουγγρική κυβερνητική εκστρατεία κατηγορεί κυρίως Βρυξέλλες και τον Αμερικανό Τζορτζ Σόρος ότι υποστηρίζουν τη μετανάστευση.

Απαντώντας στις κινήσεις του Ορμπάν δώδεκα κόμματα- μέλη του ΕΛΚ απαίτησαν επίσημα τη Δευτέρα «τον αποκλεισμό ή την αναστολή της συμμετοχής» του Fidesz, ζήτημα που θα περιληφθεί στην ημερήσια διάταξη της συνόδου της 20ης Μαρτίου.

Η Βουδαπέστη έχει δηλώσει ότι δεν σκοπεύει να τερματίσει την εκστρατεία της κατά του Γιούνκερ και πως προετοιμάζει άλλη μία, αυτή τη φορά εναντίον του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς. Ωστόσο,  το Fidesz έχει διαμηνύσει ότι επιθυμεί την παραμονή του στο ΕΛΚ.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ