Οργισμένες είναι  οι αντιδράσεις των κατοίκων μετά τις ποινικές διώξεις – για πλημμελήματα – που ασκήθηκαν για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι με τους 100 νεκρούς.

Οι κάτοικοι που έζησαν την τραγωδία  βλέποντας να πεθαίνουν δικοί τους άνθρωποι και να γίνονται στάχτη περιουσίες , αδυνατούν να πιστέψουν ότι ο ποινικός απολογισμός για την πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου θα περιελάμβανε ποινικές ευθύνες σε βαθμό πλημμελήματος σε μόνο 20 πρόσωπα.

Η οργή των κατοίκων γίνεται ακόμη μεγαλύτερη βλέποντας την Περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου να επιχειρεί ακόμη και σήμερα να αποποιηθεί κάθε ευθύνη για την τραγωδία και να δηλώνει με θράσος ακόμη  ότι έπραξε το καθήκον της.

«Δεν γίνεται να θεωρώ δικαίωση μια ενδεχόμενη ποινή πέντε ετών που μπορεί να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα. Οι 100 άνθρωποι στο Μάτι δεν πέθαναν ανασταλτικά. Μου φαίνεται άδικο. Πέρασα 66 ημέρες στο νοσοκομείο, έχω κάνει δυο επεμβάσεις και πρέπει να κάνω άλλες δύο ακόμα και τώρα δυσκολεύομαι να περπατήσω», αναφέρει η Κάλι Χατζησταματίου, κάτοικος της περιοχής, μιλώντας στην εφημερίδα τα«Τα Νέα».

«Αισθάνομαι θυμό. Τόσο για την κατηγορία του πλημμελήματος όσο και τον ανασταλτικό χαρακτήρα που μπορεί να έχει η ποινή.  Δεν μας ενημέρωσε κανείς για την επικινδυνότητα της κατάστασης ακόμη και όταν οι φλόγες έφτασαν στη Μαραθώνος. Δεν ήρθε ούτε ένα Πυροσβεστικό. Αναγκαστήκαμε εγώ, τα πεθερικά μου και ένα 6χρονο παιδί να τρέχουμε πανικόβλητοι με αποτέλεσμα η φωτιά να μας κατακάψει» τόνισε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Γιωτά Βλαχέα που μίλησε στα «Νέα».  «Πάνω που καταλιαγιάζει ο φόβος μας και η οργή, ακούμε για τις συγκεκριμένες διώξεις και σβήνει η ελπίδα για δικαίωση. Ξέρουμε ότι οι νεκροί δεν γυρίζουν πίσω. Δεν θα κάνουμε σε κανένα τη χάρη να σιγήσει η φωνή μας και να ξεχαστούμε. Ακούσαμε χίλια δύο απίστευτα πράγματα ακόμα και μετά την πυρκαγιά. Θα παλέψουμε για τη δίκαιη τιμωρία των υπευθύνων.»

Κάτοικοι της περιοχής που μίλησαν σήμερα στον ANT1 εκτόξευσαν «βολές» κατά των υπευθύνων και της Ρένας Δούρου. «Ακούγοντας  την κ. Δούρου θα ήθελα να της πω ότι εγώ εκείνη την ημέρα ήμουν εδώ και μπορώ να πω ότι έκανα ότι καλύτερο μπορούσα. Προσπάθησα να υπερασπιστώ το σπίτι μου, να σώσω τους δικούς μας. Παρόλα αυτά, κάθε πρωί ξυπνάω και αναρωτιέμαι τι δεν έκανα καλά» τόνισε η κ. Κατερίνα απαντώντας ουσιαστικά στην περιφερειάρχη Αττικής η οποία πριν από λίγες ώρες έσπευσε να δηλώσει ένα έπραξε το καθήκον της.